Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рекорден брой операции в Неврохирургията в Добрич

Рекорден брой операции са извършени през изминалата 2021 година в Отделението по неврохирургия към многопрофилната болница в Добрич. Само преди около 5 години структурата в здравното заведение е била заплашена от закриване, тъй като в нея са работили едва двама лекари. Благодарение на усилието на ръководството днес в неврохирургията работят четирима лекари и един специализант, а операциите стават все повече. Повече за отделението, неговите успехи и проблеми чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Неврохирургията е предизвикателство, тя е част от онази медицина, при която буквално виждаш как чрез ръцете и уменията си спасяваш човешкия живот, споделя д-р Руслан Николов, който работи в отделението от създаването му през 1991 година, а вече 20 години е и негов началник. За некратък период от време отделението е било заплашено от затваряне, но убедеността в неговата потребност за населението на област Добрич е давала стимул колкото и да е трудно, то да бъде запазено.

25-годишната д-р Петрова завършва МУ Варна през 2020 година и решава да продължи със специализацията си по неврохирургия в областната болница в Добрич.

Рекорден брой операции са извършени в отделението през миналата година, споделя д-р Руслан Николов.

Многото на брой и различни по тяхното естество операции са били и изключително добра школовка за специализантката д-р Петрова.

Проблемите в Неврохирургията, по думите на д-р Николов, са свързани с липсата на достатъчно медицински сестри и нуждата от по-добра техническа обезпеченост.

Подобряването на качеството на медицинската услуга зависи именно от кадрите и от техническата обезпеченост. Затова и основните задачи за настоящата година, освен запазването на високия брой операции, са и попълването на бройката лекари и медицински сестри и намирането на средства за нова апаратура.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ресторантьорският бизнес е в шах

В шах! – така отвърна на въпроса как работят ресторантите в условия на ограничения и жестоки цени на тока Марияна Митанова – управител на един от най-старите ресторанти в Балчик – „Морско око“. Обектът, доскоро работил като целогодишен, спря работа през зимата заради намалялата клиентела при условието „зелен сертификат“ и неизвестните колко голяма ще..

публикувано на 27.01.22 в 12:35

Варна ще е домакин на Форум за индивидуални консултации относно инвитро с донорски яйцеклетки

Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки в град Варна. Събитието ще се проведе на 29 януари, от 11 ч. в хотел на бул. "Княз Борис I" 111. Всички двойки, посетили Деня на отворените врати, ще получат възможността за безплатни консултации с ръководителя на донорска програма д-р Дарина Давидова...

обновено на 27.01.22 в 12:32

В Оброчище събират средства за рехабилитация на дете, спасено от лекарите след масивен инсулт

В средното училище „Христо Смирненски“ в балчишкото село Оброчище е поставена дарителска кутия, за да се подпомогне финансово семейството на 12-годишно дете, нуждаещо се от рехабилитация. Който иска да даде своята лепта, може да го направи в работните дни от 8:00 до 16:00 часа, съобщават от учебното заведение. Директорът Павлина Стоянова уточни,  че..

обновено на 26.01.22 в 17:00

Сокът от моркови бори хипертонията

Редовното пиене на сок от моркови намалява високото кръвно, съобщава „Експерс“. „Морковеният сок помага при високо кръвно. Анализът показва, че той понижава систолическото и диастолическото налягане“, заяви Хариет Уайтхед, автор на статията. В статията се цитират данни от проучвания, според които консумацията на моркови е в пряка връзка с ниското..

публикувано на 26.01.22 в 16:59

Село Бозвелийско - най-многолюдното в община Провадия

Последното преброяване на населението изведе Бозвелийско на първо място по брой население сред селата в община Провадия. С постоянен адрес в момента там са 1377 души, което е с 53 души повече в сравнение с 2011 година. С това Бозвелийско изпревари село Блъсково, което доскоро държеше първото място. Истината е, че село Бозвелийско в повечето време..

обновено на 26.01.22 в 10:19

Международен ден на митниците

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество , познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните - членки на Световната митническа организация, са 183...

публикувано на 26.01.22 в 10:12

Защо имаме нужда и от "Предприемачи в клас"

Предприемаческото мислене от най-ранна възраст и промяната в образователния модел в тази сфера влизат все повече във фокуса у нас. Една от най-успешните инициативи в тази насока - "Предприемачи в клас", която беше възстановена след първата година и половина пандемия, цели да срещне ученици и младежи с вдъхновяващите истории на предприемачите у нас. Зад..

публикувано на 26.01.22 в 08:00
Подкасти от БНР