Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В ромските махали се ваксинират музиканти и излизащи в чужбина

Вече шест години Николай Николов е ромски здравен медиатор към Община Варна. Заедно с колегата си Жеман Хасан той отговаря за махалата в район „Аспарухово“. Медиаторът е посредник между хората и институциите, но Николов се шегува, че по-скоро е буфер:

"Трябва да говорим с гражданите меко, леко, обяснително, информиращо, консултиращо. Понякога те нападат с думите – „Ама вие сте от еди кои си“. Винаги си или от едната страна, или от другата. Макар че ние сме и от двете страни."

Медиаторите имат задължението да информират за ваксините и имунизационния календар, да ориентират хората към коя институция да насочат свой проблем, да попълват документи и дори да придружават до личен лекар, аптека или магазин. Седем са ромските здравни медиатори във Варна, но това съвсем не е достатъчно, казва Николов:


"Аспарухово, Владиславово и Максуда са по двама, плюс един в село Каменар. Районите „Младост“ и „Одесос“ или както си го знаем по варненски „Максуда“, това са близо шест подмахали – като се почне от улица „Кракра“ под пазара до Зеленчуковата борса и под автогарата. Това е огромна територия и имаме само двама позиционирани колеги. Нормално е да има поне още двама, макар че то има нужда за много повече."

Ромските здравни медиатори също са на първа линия в борбата с коронавируса. Раздали са хиляди брошури и са организирали работата на мобилните имунизационни кабинети в кварталите. И те убеждават хората в ползите от ваксинирането. 7-8 процента е нивото на имунизиране в ромските махали:


"Основните, водещи мотивации за ваксиниране – това е излизането в чужбина. И основно се ваксинират с Янсен, защото тя е еднократна. Друго любопитно е, че музикантите, знаете, имаме доста, те също се ваксинират. Защото пък те работят с големи групи хора и някои от музикантите се поразболяха и разбраха, че трябва да се ваксинират."

Ромските махали не се различават от другите слоеве в обществото – и там има страхове от ваксините, и там има настроения и в едната, и в другата насока.  Четат се много публикациите в социалните мрежи:

"Имахме една среща с група граждани, които бяха доста необразовани. Голямо ми беше учудването, когато започнахме да говорим за ваксините и те ми казаха – „а бе вие не сте ли чели за наночастици?“. Просто си признах, че наистина съм "слаб" в наночастиците."

Работата по информирането за ваксините е много трудна, но не влиза в спорове с хората, споделя Николов. Вярва, че дискусията е по-полезна – опитът го е убедил в това. И още - има призив за съдействие към различни неправителствени организации – медиаторите разполагат със спирали против забременяване, но не разполагат със средства за необходимото изследване  на дами в ромските махали, преди да бъдат поставени.

Чуйте материала в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

77 години след ужаса на Холокоста: Човечеството не си е взело поука

На 27 януари отдаваме почит към милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война, по-известен като Холокост. Именно на този ден, през 1945 година са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер "Аушвиц". В него са били избити над 6 милиона евреи , но освен тях са преследвани и убивани..

публикувано на 27.01.22 в 10:30

Пенка Илиева: Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е председател на Пристанищния синдикат към КНСБ в порта. Пътят е осеян с дълбоки дупки и е опасен за движение, подчерта Илиева. Тя напомни, че синдикатите в..

публикувано на 26.01.22 в 08:28

Повече домашни посещения и единни стандарти за дейността искат акушерките

Да бъдат въведени единни стандарти за домашно посещение от акушерки, проследяващи бременността, искат от съсловието. Акушерството въпреки че е ориентирано към индивидуалния подход към всяка жена, трябва да има норми. Трябва да има ясно разписани правила, каза Ина Ненова, акушерка и председател на консултативния съвет на акушерките към..

публикувано на 25.01.22 в 09:05

Атанас Стойчев представя "Любов до повръщане"

Излезе от печат новата книга на Атанас Стойчев - "Любов до повръщане". Ревностните му читатели ще познаят повечето от разказите в нея. Те са обединени от еротичната тема в творчеството му.  В книгите му има и много други теми, с които е пълен живият живот. Просто тук те са потопени в стихията на Любовта и вечното противоборство между Мъжа и..

публикувано на 24.01.22 в 09:00

Фотографът Христо Момчаров: "В бизнес средата няма никаква възможност за отпускане"

Христо Момчаров е фотограф, който има студио от 2009 година. Основната му насоченост е фотография за бизнеса – продуктова фотография, снимки за онлайн магазини, рекламна фотография, снимки на продукти, бизнес услуги, събития, интериор, екстериор. Една от най-актуалните дейности за бизнеса, с които Христо Момчаров се занимава, са 360-градусови виртуални..

публикувано на 23.01.22 в 13:57

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза,..

публикувано на 20.01.22 в 10:32
Подкасти от БНР