Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Николай Миндов: В пандемията е необходима държавна помощ и за екскурзоводите

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Екскурзоводите имаха много малко работа в последните две години, но не получиха безвъзмездна помощ от държавата. Сред причините е, че при нас има хора на трудов договор, но и такива на граждански договор, както и пенсионери и е много трудно да бъдат обхванати. Това каза в предаването „Новият ден“ коментира Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Проблемите на екскурзоводите бяха сред темите на среща в Министерство на туризма. Очакваме някакво решение, защото искаме да запазим тези хора. Напоследък мнозина напуснаха професията. А екскурзовод трудно се създава, отбеляза Миндов.

Председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България Николай Миндов призна също, че екскурзоводската професия е на път да стане съпътстваща, заради несигурността и намалелия брой ангажименти. Но живият екскурзовод винаги ще е за предпочитане пред електронните водачи, заради възможността туристите да задават въпроси и да чуят интересни истории, отбеляза Миндов.

Предстоят още срещи с бранша на министър Христо Проданов, съобщиха от Министерство на туризма. Публикуваме прессъобщението без редакция:

„В Министерството на туризма се състояха срещи със Съюза на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България, Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“-Бургас, „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България и Хесус Кабайеро Пинто – изпълнителен директор, председател на управителния съвет на „Соф Кънект“ – концесионер на летище „София“.

На срещата се обсъдиха проблемите на бранша, свързани с недостатъчното финансиране на бранша, нелегалните екскурзоводи в България, неясните разпоредби, липсата на резултати от работата на информационните центрове ОУТР-та, визов режим и др.

Според г-н Хесус Кабайеро Пинто, проблемите с визовия режим водят до значително намаляване на потока туристи от Близкия изток и Арабския полуостров. Представителите на „Соф Кънект“ посочиха, че имат три основни стратегии за увеличаване свързаността на България. В момента работят върху свързването на София със света само с едно прекачване, увеличаване броя на директните дестинации и привличането на повече дълги полети, преминаващи през летище „София“. Сигурни са, че общата работа на едно летище с Министерството на туризма и общината, ще доведе до увеличаване на туристическия поток.

Министър Проданов заяви, че ще поеме ангажимент да съдейства за реализирането на тази идея. Той подчерта, че част от приоритетите на министерството ще бъдат преодоляване на проблемите с нелегалните екскурзоводи в страната, проблемите с недостатъчната подкрепата от страна на държавата към сектора и финансирането му, както и визовия режим. Христо Проданов поясни, че е възможно да се направи програма съвместно с Министерството на образованието за изпълнение на услуги от страна на екскурзоводите като по този начин се помогне с финансирането в кратки срокове.

Предстои темата да бъде дискутирана със сектора, Министерството на туризма и Министерството на образованието.

Относно Ковид кризата министърът заяви, че към момента Министерство на туризма е постигнало договореност с Националния щаб за отпадане задължението за ваксинация на децата от 12 до 17 години, които идват в България като туристи. По този начин се надява повече хора да посетят страната ни.

Министър Проданов завърши, че за него летище „София“ е вратата на България и от страна на министерство на туризма има необходимата подкрепа и желание за сътрудничество.“

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цончо Ганев

Цончо Ганев: Престъпна група е ощетила бюджета на Варна с десетки милиона лева

Специализираната прокуратура наблюдава разследване срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица в Дирекция "Местни данъци и такси" в община Варна. Това съобщи днес вътрешният министър Бойко Рашков. Той отговори на въпрос на заместник-председателят на НС Цончо Ганев от "Възраждане". „Бюджетът на община Варна е ощетен с..

публикувано на 28.01.22 в 17:15

Лош ток съсипва електроуредите на жителите на Аврен

Община Аврен е поставена в извънредна ситуация, както всички общини у нас, заради драстично увеличената сметка за ток, която трябва да бъде платена до 2 февруари. Допълнително усложнение са непрестанните токови удари, от които изгарят електроуредите на жителите на Аврен и села от района, заради което хората са изпратили жалби до КЕВР и..

публикувано на 28.01.22 в 17:05

Задържаха ръководител на детска музикална школа от Аксаково за блудство

24-годишен мъж, ръководител на популярна музикална школа за обучение на деца от 5 до 15-годишна възраст в Аксаково, Варненска област, е задържан за 24 часа заради подаден сигнал от 10-годишно момче, че по време на урока, мъжът е направил опит да блудства с него. В момента се проучва дали има и други подобни случаи, уточни Невена Илиева, ръководител..

публикувано на 28.01.22 в 16:58
Снимката е илюстративна.

Пускат ферибот Русе-Гюргево

Фериботната линия се възобновява не по-късно от месец юни 2022 г., като целта е да бъде поета голяма част от тежкия трафик между България и Румъния. Новината е в резултат на разговорите между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и вицепремиера Гроздан Караджов с вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин..

публикувано на 28.01.22 в 16:28
Ваксина

Изнесени пунктове за ваксинация през почивните дни във Варна

В събота и неделя във Варна изнесени ваксинационни пунктове ще бъдат разположени на няколко места в града. Желаещите могат да с поставят ваксина в магазин „Метро“ (ул. „Атанас Москов“ №2) от 10 до 18 ч., като пунктът ще работи и днес, 28 януари. Пункт ще има и на територията на магазин „Технополис Варна 2“ (бул. "Цар Освободител" №267), с..

публикувано на 28.01.22 в 15:27

АБАИ и БАН със съвместен проект за развитието на безпилотната авиация в България

Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ) и Българската академия на науките (БАН)  излязоха с  предложение за създаване на Независима Експертна група за Българската безпилотна авиация към Министерството на транспорта и съобщенията (МТС)  с цел по-бързото развитие на Безпилотните системи и имплементирането на U-Space в България. То е..

публикувано на 28.01.22 в 15:15

В Добрич децата в предучилищна възраст ще посещават само детска градина

Децата от задължителното предучилищно образование да се обучават само в детските градини определи със заповед кметът на община Добрич Йордан Йорданов. Промените влизат в сила от следващата учебна година -2022-2023 година. Проверка е установила, че 20 деца на 4-годишна възраст са допуснати да се обучават в училища в града, което е в нарушение на Закона..

публикувано на 28.01.22 в 14:41
Подкасти от БНР