Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Миндов: В пандемията е необходима държавна помощ и за екскурзоводите

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Екскурзоводите имаха много малко работа в последните две години, но не получиха безвъзмездна помощ от държавата. Сред причините е, че при нас има хора на трудов договор, но и такива на граждански договор, както и пенсионери и е много трудно да бъдат обхванати. Това каза в предаването „Новият ден“ коментира Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Проблемите на екскурзоводите бяха сред темите на среща в Министерство на туризма. Очакваме някакво решение, защото искаме да запазим тези хора. Напоследък мнозина напуснаха професията. А екскурзовод трудно се създава, отбеляза Миндов.

Председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България Николай Миндов призна също, че екскурзоводската професия е на път да стане съпътстваща, заради несигурността и намалелия брой ангажименти. Но живият екскурзовод винаги ще е за предпочитане пред електронните водачи, заради възможността туристите да задават въпроси и да чуят интересни истории, отбеляза Миндов.

Предстоят още срещи с бранша на министър Христо Проданов, съобщиха от Министерство на туризма. Публикуваме прессъобщението без редакция:

„В Министерството на туризма се състояха срещи със Съюза на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България, Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“-Бургас, „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България и Хесус Кабайеро Пинто – изпълнителен директор, председател на управителния съвет на „Соф Кънект“ – концесионер на летище „София“.

На срещата се обсъдиха проблемите на бранша, свързани с недостатъчното финансиране на бранша, нелегалните екскурзоводи в България, неясните разпоредби, липсата на резултати от работата на информационните центрове ОУТР-та, визов режим и др.

Според г-н Хесус Кабайеро Пинто, проблемите с визовия режим водят до значително намаляване на потока туристи от Близкия изток и Арабския полуостров. Представителите на „Соф Кънект“ посочиха, че имат три основни стратегии за увеличаване свързаността на България. В момента работят върху свързването на София със света само с едно прекачване, увеличаване броя на директните дестинации и привличането на повече дълги полети, преминаващи през летище „София“. Сигурни са, че общата работа на едно летище с Министерството на туризма и общината, ще доведе до увеличаване на туристическия поток.

Министър Проданов заяви, че ще поеме ангажимент да съдейства за реализирането на тази идея. Той подчерта, че част от приоритетите на министерството ще бъдат преодоляване на проблемите с нелегалните екскурзоводи в страната, проблемите с недостатъчната подкрепата от страна на държавата към сектора и финансирането му, както и визовия режим. Христо Проданов поясни, че е възможно да се направи програма съвместно с Министерството на образованието за изпълнение на услуги от страна на екскурзоводите като по този начин се помогне с финансирането в кратки срокове.

Предстои темата да бъде дискутирана със сектора, Министерството на туризма и Министерството на образованието.

Относно Ковид кризата министърът заяви, че към момента Министерство на туризма е постигнало договореност с Националния щаб за отпадане задължението за ваксинация на децата от 12 до 17 години, които идват в България като туристи. По този начин се надява повече хора да посетят страната ни.

Министър Проданов завърши, че за него летище „София“ е вратата на България и от страна на министерство на туризма има необходимата подкрепа и желание за сътрудничество.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50

Слънчево в неделя с температури до 35 градуса

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 27-ми до 21 часа на 28-ми юли 2024 г. През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Максимални..

публикувано на 27.07.24 в 15:25

АКФ ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва удълбочаването на каналите във Варненското езеро

Фондация „Антикорупционен фонд“ ще обжалва отказа на прокуратурата да образува наказателно производство за удълбочаването на каналите във Варненското езеро. Това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Лора Георгиева, която е старши правен съветник в Антикорупционния фонд. Според нея обаче е малка вероятността прокуратурата да започне..

публикувано на 27.07.24 в 14:25

Драгомир Петров, ИТН: Решението за ваканцията на депутатите е цинично

Решението депутатите да излязат във ваканция от 17 до 31 август е изключително цинично. Това коментира депутатът от „Има такъв народ“ Драгомир Петров в интервю за Радио Варна. Той напомни, че от ИТН вчера са предложили Народното събрание да работи до началото на предизборната кампания, но това предложение е било отхвърлено. Според Драгомир..

публикувано на 27.07.24 в 13:34
Коста Стоянов

Коста Стоянов: Решението на КС показа, че държавата се управлява задкулисно от Пеевски и ГЕРБ

Вчерашното решение на Конституционния съд отново показва, че държавата се управлява задкулисно, основно от кръгове около Пеевски и ГЕРБ. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов. „ПП-ДБ направиха съдебната реформа в скута на Пеевски и от това нищо не произлезе“, коментира депутатът. Той съобщи, че..

публикувано на 27.07.24 в 13:00