Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Училища във Варна преминават на ротация в обучението

Снимка: БНР - Варна

Повишеният брой заболели ученици и учители, както и карантинирани паралелки във Варна е причина от вчера две училища в града да преминат на ротационен принцип на обучение – Математическата гимназия и Седмо СУ „Найден Геров”, където  50 процента от паралелките са една седмица присъствено, след което се сменят.

От 17 януари 2022 г. други две училища чакат одобрение за преминаване на същия принцип на обучение, тъй като имат над 10 процента карантинирани паралелки – това са ОУ „Стефан Караджа” и Трета Природо-математическа гимназия. Това съобщи за Радио Варна началникът на Регионалното управление по образование във Варна Ирена Радева

При голям брой карантинирани паралелки, училищните ръководства с решение на педагогическия съвет предлагат обучението да е ротационно, а разрешение за това се издава от Министерството на образованието и науката, обясни Ирена Радева.

Като цяло има ръст на заболяванията сред учениците и учителите във Варна и областта, но има и общини където се наблюдава намаляване на такава, затова обстановката постоянно се променя, допълни Радева.

Истината е, че има и много болни учители, но не всички са болни от ковид, а и от сезонните грипове. Това е и причина да има недостиг на учители в някои училища, тъй като няма кой да ги замества. В Трета ПМГ във Варна се преминава на ротационен принцип на обучение и поради тази причина. При дистанционна форма на обучение, учителите ще могат да преподават от дома си, дори и когато са в болничен, каза още Ирена Радева.ВИЖТЕ ОЩЕ
Цончо Ганев

Цончо Ганев: Престъпна група е ощетила бюджета на Варна с десетки милиона лева

Специализираната прокуратура наблюдава разследване срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица в Дирекция "Местни данъци и такси" в община Варна. Това съобщи днес вътрешният министър Бойко Рашков. Той отговори на въпрос на заместник-председателят на НС Цончо Ганев от "Възраждане". „Бюджетът на община Варна е ощетен с..

публикувано на 28.01.22 в 17:15

Лош ток съсипва електроуредите на жителите на Аврен

Община Аврен е поставена в извънредна ситуация, както всички общини у нас, заради драстично увеличената сметка за ток, която трябва да бъде платена до 2 февруари. Допълнително усложнение са непрестанните токови удари, от които изгарят електроуредите на жителите на Аврен и села от района, заради което хората са изпратили жалби до КЕВР и..

публикувано на 28.01.22 в 17:05

Задържаха ръководител на детска музикална школа от Аксаково за блудство

24-годишен мъж, ръководител на популярна музикална школа за обучение на деца от 5 до 15-годишна възраст в Аксаково, Варненска област, е задържан за 24 часа заради подаден сигнал от 10-годишно момче, че по време на урока, мъжът е направил опит да блудства с него. В момента се проучва дали има и други подобни случаи, уточни Невена Илиева, ръководител..

публикувано на 28.01.22 в 16:58
Снимката е илюстративна.

Пускат ферибот Русе-Гюргево

Фериботната линия се възобновява не по-късно от месец юни 2022 г., като целта е да бъде поета голяма част от тежкия трафик между България и Румъния. Новината е в резултат на разговорите между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и вицепремиера Гроздан Караджов с вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин..

публикувано на 28.01.22 в 16:28
Ваксина

Изнесени пунктове за ваксинация през почивните дни във Варна

В събота и неделя във Варна изнесени ваксинационни пунктове ще бъдат разположени на няколко места в града. Желаещите могат да с поставят ваксина в магазин „Метро“ (ул. „Атанас Москов“ №2) от 10 до 18 ч., като пунктът ще работи и днес, 28 януари. Пункт ще има и на територията на магазин „Технополис Варна 2“ (бул. "Цар Освободител" №267), с..

публикувано на 28.01.22 в 15:27

АБАИ и БАН със съвместен проект за развитието на безпилотната авиация в България

Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ) и Българската академия на науките (БАН)  излязоха с  предложение за създаване на Независима Експертна група за Българската безпилотна авиация към Министерството на транспорта и съобщенията (МТС)  с цел по-бързото развитие на Безпилотните системи и имплементирането на U-Space в България. То е..

публикувано на 28.01.22 в 15:15

В Добрич децата в предучилищна възраст ще посещават само детска градина

Децата от задължителното предучилищно образование да се обучават само в детските градини определи със заповед кметът на община Добрич Йордан Йорданов. Промените влизат в сила от следващата учебна година -2022-2023 година. Проверка е установила, че 20 деца на 4-годишна възраст са допуснати да се обучават в училища в града, което е в нарушение на Закона..

публикувано на 28.01.22 в 14:41
Подкасти от БНР