Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училища във Варна преминават на ротация в обучението

Снимка: БНР - Варна

Повишеният брой заболели ученици и учители, както и карантинирани паралелки във Варна е причина от вчера две училища в града да преминат на ротационен принцип на обучение – Математическата гимназия и Седмо СУ „Найден Геров”, където  50 процента от паралелките са една седмица присъствено, след което се сменят.

От 17 януари 2022 г. други две училища чакат одобрение за преминаване на същия принцип на обучение, тъй като имат над 10 процента карантинирани паралелки – това са ОУ „Стефан Караджа” и Трета Природо-математическа гимназия. Това съобщи за Радио Варна началникът на Регионалното управление по образование във Варна Ирена Радева

При голям брой карантинирани паралелки, училищните ръководства с решение на педагогическия съвет предлагат обучението да е ротационно, а разрешение за това се издава от Министерството на образованието и науката, обясни Ирена Радева.

Като цяло има ръст на заболяванията сред учениците и учителите във Варна и областта, но има и общини където се наблюдава намаляване на такава, затова обстановката постоянно се променя, допълни Радева.

Истината е, че има и много болни учители, но не всички са болни от ковид, а и от сезонните грипове. Това е и причина да има недостиг на учители в някои училища, тъй като няма кой да ги замества. В Трета ПМГ във Варна се преминава на ротационен принцип на обучение и поради тази причина. При дистанционна форма на обучение, учителите ще могат да преподават от дома си, дори и когато са в болничен, каза още Ирена Радева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

РИОСВ: Авария е причина за оцветяването на водата край Офицерския плаж

Оцветяването на водите в района на Офицерския плаж във Варна е заради аварийно изтичане на вода от магистрален водопровод на кръстовището на ул. „Мир“ и ул. „Христо Смирненски“ във Варна. Това установи проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна , извършена във връзка със сигнали за оцветяване на морските води от вливането..

публикувано на 30.07.24 в 09:15
Коритото на Луда Камчия след свиването на най-западния ръкав на язовир Цонево.

Нивото на водата в язовир Камчия ще стигне за година напред

На фона на летните жеги, засушаването и липсата на достатъчно дъждове, на много места в страната се говори за воден режим, включително и във Варненско. Наскоро от ВиК Варна призоваха хората да бъдат по-пестеливи с питейната вода и да не я разхищават, например поливайки градината или миейки колата си. Това предизвика вълна от реакции, но и..

публикувано на 30.07.24 в 09:10

Затвориха за движение бул. "Христо Смирненски" от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“

До 17:00 ч. днес е затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. В този участък полагат плътният асфалтов слой и ще бъде нанесена  хоризонтална маркировка. Затворени са и всички пътни връзки към посочения участък. Целта е от 2 август да бъде възстановен маршрутът на линия номер 10 на градския транспорт...

обновено на 30.07.24 в 08:22
Задръстване заради ремонтите на улица

Кметът на Варна: Ремонтът на улица "Девня" ще приключи скоро

Ремонтът на улица "Девня" във Варна е пред приключване. Това съобщи кметът Благомир Коцев, по време на вчерашната сесия на Общинския съвет, без да уточни кога точно се очаква ремонтните дейности да бъдат финализирани. Първоначално изпълнителят съобщи, че те трябва да приключат до 20 февруари. По-късно бе казано, че има забавяне и ремонтът ще..

публикувано на 30.07.24 в 06:36

Адресите без ток на 30 юли

На 30.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Белослав – жилищни блокове в кв. Младост и промишлени зони в района, електрозахранени от ТП 11. Временни смущения в електрозахранването са възможни от..

публикувано на 30.07.24 в 06:21
Есенно море, ноември

Денят започва с облаци, следобед ще е слънчево

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада, повечко облаци и лек вятър по морето. От запад на изток облачността ще намалее и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток. Тмпературите ще се понижат средно с около 5 градуса спрямо вчерашните и преобладаващите максимални ще..

публикувано на 30.07.24 в 05:52

Конфликт между кмет и Общински съвет във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му е днешното гласуване в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местният парламент не прие отпускането на..

публикувано на 29.07.24 в 20:35