Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Платформа насърчава прилагането на кръговата икономика

| обновено на 29.01.22 в 07:44

Как да "произвеждаме" по-малко отпадъци и да удължим жизнения цикъл на продуктите, които ползваме в ежедневния си живот? Отговорите на тези, а и още много други подобни въпроси дава заработилата само преди броени месеци безплатната онлайн платформа за кръгова икономика CEMIS (oт Circular Economy Management Information System). Акцентът е насърчаване на прилагането на кръговата икономика, каза за Радио Варна създателят на платформата Цветомир Калчев.
Голямото предимство за CEMIS е, че дава информация за местата за предаване на различен тип отпадъци. Потребителите обаче могат да заемат и повторно ползват продукти и материали, които са непотребни или излишни за друг. Има и възможност да се видят интерактивно кампании и различни други инициативи, или дори да се научи повече и да се приложат вече съществуващи добри практики. За по-малко от три месеца, над 8 хил. души са се възползвали от данните и възможностите, които платформата предлага.
За момента в CEMIS са се включили ограничен брой общини у нас, но интерес не липсва. Прилагането на елементите на кръгова икономика ограничава свръхпроизводството и свръх употребата на природни ресурси. Още повече, че световни статистики сочат, че в последната година броят на излезлите от цехове и фабрики пластмасови изделия надвишават броя на световното население, пояснява Калчев.
Първоначално, идеята за CEMIS предвижда платформата да заработи само на територията на София. Началото започва почти случайно, след като Калчев и семейството му попадат в ситуация, в която на "уж" обявено място за приемане на рециклируеми отпадъци, се оказва, че няма никой, а в последствие те с почуда "научават" за невероятния успех на акция, която физически не се е състояла.
Цялото интервю с Цветомир Калчев може да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия възобновява производството на автомобили "Москвич“

Московският завод на Рено преминава под управление на града и ще произвежда леки автомобили под историческата марка Москвич. Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи това в личния си блог. "Чуждестранният собственик е решил да закрие завода на Рено в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа. Ето защо..

публикувано на 16.05.22 в 16:20

Продължава облагородяването на Тракийската чешма край Аксаково

"Всичко тече, всичко се променя." е казал древногръцкият философ Хераклит от Ефес. Животът е невъзможен без вода. Изворите у нас са природното богатство, което можем да ползваме за здраве и дълголетие. Безплатно. В продължение на две години доброволци, Община Аксаково и известни фирми правят всичко възможно да подобрят района около Тракийската..

публикувано на 16.05.22 в 16:04

Актьорът Красимир Ранков стана председател на читалищното настоятелство на читалище „Паисий Хилендарски – 1870

Актьорът от Балчик Красимир Ранков е избран за председател на читалищното настоятелство на централното читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Белия град. На отчетно-изборното събрание е решено съставът на Управителния съвет да се намали от 11 на 7 членове, съобщи читалищният секретар Веселин Павлов. В новоизбрания състав влизат имената на Николай..

публикувано на 16.05.22 в 14:32

През юни започва изграждането на горски фитнес край Варна

Съвсем скоро Варна ще се сдобие с първия горски фитнес. Идеята за създаването на съоръжение с уреди от изцяло естествени материали е на Николай Колев и Красимира Маркович от платформата за спортни събития iRun. Фитнесът ще се намира на територията на Природен парк „Златни пясъци“ , а неговото изграждане се очаква да започне през юни...

публикувано на 16.05.22 в 10:26

Акция "Бира за смет" тази неделя във Варна

Спомняте ли си приказката „Сливи за смет” на Елин Пелин за момите, които се надпреварвали коя повече смет да събере, та повече сливи да вземе? Вдъхновени от този модел на мотивация на хората да пазят пазят чисто, от „Ротаракт клуб” - Варна организират поредната инициатива за събиране на отпадъци "Бира за смет" , която ще се проведе на 15 май (неделя)..

публикувано на 15.05.22 в 08:30

Днес ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Много жители на Земята ще могат днес да видят как Луната за кратко ще стане червена. Събитието ще отбележи първото за тази година пълно лунно затъмнение. Рядкото явление се дължи на преминаването на Луната през сянката на Земята, което блокира голяма част от светлината на Слънцето да достигне до..

публикувано на 15.05.22 в 05:40
Икономически университет - Варна

102 години от основаването на Икономически университет - Варна

Има действия, които оставят трайни следи, написа днес в профила си в социалните мрежи ректорът на ИУ проф. Евгени Станимиров. През 1896 г. група индустриалци и интелектуалци във Варна се обединяват около идеята за създаването на търговско училище. То става факт през 1904 г. – началото на т.нар. „7 тлъсти години за България“ – период на бърз..

публикувано на 14.05.22 в 14:05