Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на две села в Добричко излязоха на протест заради безводие

2
Снимка: Мая Щърбанова

Проблеми с водоснабдяването изкараха на пореден протест жители на община Добричка. Десетки хора от селата Хитово и Алцек изразиха недоволството си от системната липса на вода и от ниското й налягане, когато я има.

Причината за протести на жителите на община Добричка винаги е една и съща, сменят се само населението места. Този път заради проблемите си с водоснабдяването се събраха хората от селата Хитово и Алцек, като в последното вода няма от 26-и декември.

Потърпевшите вече са загубили търпение и са крайно недоволни от условията, при които им се налага да живеят.

Кметският наместник на село Хитово Иванка Георгиева не успя поради заболяване да присъства на протеста.

В разговор с нея по телефона тя сподели, че в Хитово основният проблем е с ниското налягане по главната улица, която е разположена в по-високата част на населеното място.

По думите й това е от около 2 години, многократно са се обръщали за помощ към ВиК дружеството и както тя сподели, щом се оплачем, вдигат налягането за няколко дни и после проблемът се връща. Ниското налягане, което не позволява извършването на елементарни битови нужди като пране и къпане, засяга около 15 домакинства. За щастие, споделя още Иванка Георгиева детска градина нямаме, а училището е по-ниско в селото и там налягане има.

От ВиК дружеството в Добрич излязоха с позиция пред медиите, че след постъпил сигнал при тях за проблем с водоснабдяването са предприели действия по обследване на трасето на захранващия водопровод от Помпена станция Воднянци в посока водоем, захранващ и село Хитово. Подменена е една от силно амортизираните части от този водопровод, което би трябвало да спомогне за нормалното водоснабдяване и в двете населени места.

Проблемите с водоснабдяването в община Добричка са хронични, заяви и председателят на Общинския съвет Ердинч Хаджиев, дошъл да подкрепи недоволството на хората.

"Докато не се осигурят средства за подмяната на тръбите, които са полагани през 50-те години на миналия век, няма да спрат и протестите на хората, защото проблемите само се задълбочават", сподели още той. Откъде обаче ще дойдат тези пари, при положение, че и водното дружество едва успява да се справи дори със сметките си за електроенергия, остава въпрос без отговор, поне засега.

 Какво още споделят те и как се справят в тази ситуация чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : На  25.07.2024 от 09:00 ч. до 10:00 ч.   и от 14:00 ч. до 15:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна -..

публикувано на 25.07.24 в 05:56
Резерват

Времето ще е облачно с валежи

Днес облачността ще е по-често значителна с валежи от дъжд, на места интензивни, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен вятър от север и северозапад, който привечер във вътрешността ще отслабне. Максималните температури ще се понижат и днес ще са между 24° и 29°, за Варна около 29°...

публикувано на 25.07.24 в 05:56

Обявиха процедура за ремонта на общежитието "Михаил Колони"

Община Варна обяви процедура за провеждане на пазарни консултации за ремонт, рехабилитация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Центъра за професионално и личностно развитие - средношколско общежитие „Михаил Колони“. Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от общинския пресцентър...

публикувано на 24.07.24 в 18:05

С общоградско честване Варна ще отбележи 146 години от Освобождението на града

Община Варна организира общоградско честване по повод 146 години от Освобождението на Варна. Церемонията включва тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя. Събитието  ще се проведе на 27 юли (събота) от 10:00 часа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ №9. Организатор на церемонията е Община Варна...

публикувано на 24.07.24 в 17:46

ВАС реши: Отиваме на избори за район "Приморски"

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 16:55

Във Варна организират кампания за пострадалите от пожарите в с. Воден

Варненският бизнесмен Панайот Цветков и неговите служители за втори път организират кампания за дарения за пострадалите от пожарите в село Воден, община Болярово. Цветков разпространи съобщение в социалните мрежи, че заминава за Воден и ако някой иска, може да се присъедини към инициативата. Събират се консервирани храни и..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Земеделски производители заявиха протестна готовност, настояват за спешни действия на правителството

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако..

публикувано на 24.07.24 в 15:54