Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Жители на две села в Добричко излязоха на протест заради безводие

2
Снимка: Мая Щърбанова

Проблеми с водоснабдяването изкараха на пореден протест жители на община Добричка. Десетки хора от селата Хитово и Алцек изразиха недоволството си от системната липса на вода и от ниското й налягане, когато я има.

Причината за протести на жителите на община Добричка винаги е една и съща, сменят се само населението места. Този път заради проблемите си с водоснабдяването се събраха хората от селата Хитово и Алцек, като в последното вода няма от 26-и декември.

Потърпевшите вече са загубили търпение и са крайно недоволни от условията, при които им се налага да живеят.

Кметският наместник на село Хитово Иванка Георгиева не успя поради заболяване да присъства на протеста.

В разговор с нея по телефона тя сподели, че в Хитово основният проблем е с ниското налягане по главната улица, която е разположена в по-високата част на населеното място.

По думите й това е от около 2 години, многократно са се обръщали за помощ към ВиК дружеството и както тя сподели, щом се оплачем, вдигат налягането за няколко дни и после проблемът се връща. Ниското налягане, което не позволява извършването на елементарни битови нужди като пране и къпане, засяга около 15 домакинства. За щастие, споделя още Иванка Георгиева детска градина нямаме, а училището е по-ниско в селото и там налягане има.

От ВиК дружеството в Добрич излязоха с позиция пред медиите, че след постъпил сигнал при тях за проблем с водоснабдяването са предприели действия по обследване на трасето на захранващия водопровод от Помпена станция Воднянци в посока водоем, захранващ и село Хитово. Подменена е една от силно амортизираните части от този водопровод, което би трябвало да спомогне за нормалното водоснабдяване и в двете населени места.

Проблемите с водоснабдяването в община Добричка са хронични, заяви и председателят на Общинския съвет Ердинч Хаджиев, дошъл да подкрепи недоволството на хората.

"Докато не се осигурят средства за подмяната на тръбите, които са полагани през 50-те години на миналия век, няма да спрат и протестите на хората, защото проблемите само се задълбочават", сподели още той. Откъде обаче ще дойдат тези пари, при положение, че и водното дружество едва успява да се справи дори със сметките си за електроенергия, остава въпрос без отговор, поне засега.

 Какво още споделят те и как се справят в тази ситуация чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Храм „Успение Богородично” във Варна

Наградиха дарители за обновяването на катедралата във Варна

Над 80 дарители за обновяването на катедралния храм "Св.Успение Богородично" във Варна бяха наградени след неделното богослужение от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Те получиха църковни ордени и грамоти. Сред наградените е и Наталия Чешмеджиева - директор на Радио Варна за подкрепата на кампанията за измиването на..

обновено на 22.05.22 в 19:33

ГЕРБ внесе в НС законодателни промени за удължаване на ТЕЛК решения

От ГЕРБ са внесли в Народното събрание законодателни промени, с които да се удължат ТЕЛК решенията, които са изтекли до 3 месеца след края на извънредната епидемична обстановка. Законопроектът е свързан със затрудненията на хора с увреждания да упражнят правата си след 1 април тази година, когато е отменена извънредната епидемична..

публикувано на 22.05.22 в 17:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

22 градуса маскимална температура за Варна в понеделник

През нощта облачността ще е променлива, по-значителна по Северното Черноморие където е възможно да превали краткотраен дъжд.  Вятърът ще отслабне, по крайбрежието ще бъде от южна четвърт, във вътрешността от северозапад. Минималните температури ще се понижат до 9-14 градуса. През деня ще има разкъсана ниска и средна облачност, след обяд ще..

публикувано на 22.05.22 в 16:00

Мощи на светите братя Кирил и Методий идват в София за 24 май

София и България се готвят да посрещнат за първи път мощи на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Мощите на Светите братя пристигат от Света гора - Атон, от представителството на манастира Есфигмен в Карея, на 23 май в митрополитската катедрала "Св. Неделя"...

публикувано на 22.05.22 в 14:25

Студентите от ТУ-Варна с поредни златни медали и призови места в три национални олимпиади и състезания

Два златни, два бронзови медала и отборни призови места спечелиха студентите на Технически университет – Варна през м. май на три национални студентски олимпиади и състезания: · Националната олимпиада по математика /НСОМ/, · Републиканската студентска олимпиада по програмиране, · Състезание по Приложна Електроника. В Националната..

публикувано на 22.05.22 в 14:04

664 са абитуриентите в Добрич

Отличниците през учебната 2021/2022 г.от всички училища на територията на град Добрич са 3194. В празничното шествие на 24-ти май ще се включат ученици от 24 училища – общински, държавни, частни. Абитуриентите в Добрич са 664 - 445 от общинските училища, 209 от държавните училища и 10 от частните училища

публикувано на 22.05.22 в 11:02

Естественият имунитет срещу варианта Омикрон на новия коронавирус е слаб

При неваксинирани хора инфекцията с варианта Омикрон на новия коронавирус осигурява слаб дълготраен имунитет срещу другите разновидности. Това сочат резултати от изследване на учени от институтите Гладстон и университета на Калифорния Сан Франциско, публикувани от сп. "Нейчър" и цитирани от електронното издание "МедикълЕкспрес" и БТА. С..

публикувано на 22.05.22 в 12:00