Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спешно приемане на Бюджет 2022 и увеличение на компенсациите за тока искат кметове

3
Снимката е илюстративна
Снимка: Община Видин

В Долни Чифлик и Аврен обмислят частичен режим на тока за уличното осветление. В Аксаково, Провадия и Суворово на този етап няма да спират уличното осветление през зимния сезон, вкл. като превенция на престъпността. Но други две общини във Варненска област вече въведоха лимит на осветлението в малките часове на нощта – Дългопол и Вълчи дол.

За една година увеличението на сметката за ток на Община Аврен, например, е над 100 %, коментира кметът Емануил Манолов. Държавната компенсация, получена за м.декември е 9 хил.лв., остават над 20 хил. лв. от сметката, които трябва общината да поеме, отбеляза Манолов и допълни, че режим на тока за уличното се обмисля.

Навременно приемане на държавния бюджет за 2022-ра година, за да бъде ясна и рамката на общинските, но и за по-високи държавни компенсации за общините, заради скока в цените на електроенергията. Това са двата апела, за които говорят кметовете на общини във Варненска област за справяне със ситуацията.

В Долни Чифлик също обмислят частичен режим на осветлението по улиците, но така че в натоварените часове да уличната мрежа да свети. Мерките за различните населени места най-вероятно ще са различни и подлежат на обсъждане, коментира за Радио Варна кметът Красимира Анастасова.

В Провадия вече са въвели режим, но на икономии в разхода на ток в администрацията, така за последния месец са намалили сметките за ток с 15 хил.лв. Кметът Жоро Илчев отбеляза, че с тази стратегия няма да въвеждат ограничения на уличното осветление, вкл. с цел превенция на престъпността.

В Аксаково повишените разходи за ток ще се компенсират от перото за пътни ремонти, каза за Радио Варна кметът Атанас Стоилов. А през летния сезон за сметка на тока ще се увеличат средствата на пътищата.

В Суворово също на този етап няма да спират уличното осветление през зимния сезон. Ще успеят да го направят за сметка на бюджетния си излишък. Но както и за всички други общини, засега, докато могат да издържат финансово.

Всички мнения чуйте в звуковия файл.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ внесе в НС законодателни промени за удължаване на ТЕЛК решения

От ГЕРБ са внесли в Народното събрание законодателни промени, с които да се удължат ТЕЛК решенията, които са изтекли до 3 месеца след края на извънредната епидемична обстановка. Законопроектът е свързан със затрудненията на хора с увреждания да упражнят правата си след 1 април тази година, когато е отменена извънредната епидемична..

публикувано на 22.05.22 в 17:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

22 градуса маскимална температура за Варна в понеделник

През нощта облачността ще е променлива, по-значителна по Северното Черноморие където е възможно да превали краткотраен дъжд.  Вятърът ще отслабне, по крайбрежието ще бъде от южна четвърт, във вътрешността от северозапад. Минималните температури ще се понижат до 9-14 градуса. През деня ще има разкъсана ниска и средна облачност, след обяд ще..

публикувано на 22.05.22 в 16:00
Храм „Успение Богородично” във Варна

Наградиха дарители за обновяването на катедралата във Варна

Над 80 дарители за обновяването на катедралния храм "Св.Успение Богородично" във Варна бяха наградени след неделното богослужение от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Те получиха църковни ордени и грамоти. Сред наградените е и Наталия Чешмеджиева - директор на Радио Варна за подкрепата на кампанията за измиването на..

публикувано на 22.05.22 в 14:33

Мощи на светите братя Кирил и Методий идват в София за 24 май

София и България се готвят да посрещнат за първи път мощи на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Мощите на Светите братя пристигат от Света гора - Атон, от представителството на манастира Есфигмен в Карея, на 23 май в митрополитската катедрала "Св. Неделя"...

публикувано на 22.05.22 в 14:25

Студентите от ТУ-Варна с поредни златни медали и призови места в три национални олимпиади и състезания

Два златни, два бронзови медала и отборни призови места спечелиха студентите на Технически университет – Варна през м. май на три национални студентски олимпиади и състезания: · Националната олимпиада по математика /НСОМ/, · Републиканската студентска олимпиада по програмиране, · Състезание по Приложна Електроника. В Националната..

публикувано на 22.05.22 в 14:04

664 са абитуриентите в Добрич

Отличниците през учебната 2021/2022 г.от всички училища на територията на град Добрич са 3194. В празничното шествие на 24-ти май ще се включат ученици от 24 училища – общински, държавни, частни. Абитуриентите в Добрич са 664 - 445 от общинските училища, 209 от държавните училища и 10 от частните училища

публикувано на 22.05.22 в 11:02

Естественият имунитет срещу варианта Омикрон на новия коронавирус е слаб

При неваксинирани хора инфекцията с варианта Омикрон на новия коронавирус осигурява слаб дълготраен имунитет срещу другите разновидности. Това сочат резултати от изследване на учени от институтите Гладстон и университета на Калифорния Сан Франциско, публикувани от сп. "Нейчър" и цитирани от електронното издание "МедикълЕкспрес" и БТА. С..

публикувано на 22.05.22 в 12:00