Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществен съвет търси решения за социализация на паметниците на културата във Варна

Започна работа новият Обществен съвет за закрила на културното наследство в община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Съвещателният орган ще търси решения за социализация на паметниците на културата. Той проведе първото си заседание.  Общественият съвет за закрила на културното наследство е създаден  като съвещателен орган към..

публикувано на 22.07.24 в 14:30
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин призова президента да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на президента да направи..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Земетресение между Румъния и България, на 50 км от Добрич

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер разлюля  граничния район между България и Румъния в Черно море. Трусът е регистриран в 12:43 ч. българско време , съобщиха от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Епицентърът е на 50 км от Добрич и на 6 км югозападно от румънския град..

публикувано на 22.07.24 в 14:06

Продължава да тлее пожар край Балчик

От 16 юли до днес продължава да тлее пожарът край Балчик в близост до претоварната станция за отпадъци. В непосредствена близост до няколкото огнища се намират високи сухи треви и ако вятърът обърне от Добрич към морето, пламъците могат да заплашат вилните зони Момчил и Овчаровски плаж. Това коментира началникът на балчишката пожарна Стелиян Стойчев...

публикувано на 22.07.24 в 14:03

ВиК-Добрич: Прекъснато е водоподаването в района на Оброчище и Дропла

Днес от ВиК-Добрич съобщават за прекъснато водоподаване в района на Оброчище и Дропла. В последното село почти десет дни са с нарушено водоподаване. През почивните дни питейната течност на по-ниските места се върна по чешмите, но днес се очаква да спре с изпразването на системата поради аварийните дейности и да бъде възобновена до утре с пълненето ѝ,..

публикувано на 22.07.24 в 14:01

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в 51-вото НС

След връщането на втория, неизпълнен, мандат на президента Румен Радев, с ъпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че ще търсят подкрепа и в следващото Народно събрание.  Румен Радев връчи мандата на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен (ВИДЕО) "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората,..

публикувано на 22.07.24 в 13:04

Недоволство заради разширение на варненско училище

Основното училище „Васил Друмев“ във Варна скоро ще бъде строителна площадка. Предстои неговото разширение с нова пристройка, която ще бъде на три етажа, с 12 класни стаи. Ще бъде изграден и нов физкултурен салон. Проектът е мащабен и е за близо 4 милиона лева.  Причината за разширението е да се изпълни изискването на Министерството на..

публикувано на 22.07.24 в 13:00