Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови камбани бият в храма в Суворово

Храм "Възнесение Господне" в Суворово вече има нови камбани. Те бяха осветени днес след празничен водосвет в двора на църквата. Над 100 местни жители и фирми, сред които и много мюсюлмани, се включиха в събирането на необходимите около 20 хиляди лева. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното..

публикувано на 11.03.25 в 17:29

Полицаи от Добрич и Варна задържаха опасни шофьори на АМ "Хемус" след 50 км гонка (ВИДЕО)

Полицаи от Добрич и Варна преследваха автомобил 50 км преди да успеят да арестуват шофьора и пътника на автомагистрала "Хемус". По-рано през деня в ОД на МВР Добрич е получен сигнал за рисков шофьор на пътя, а часове по-късно автомобилът е засечен от автопатрул в село Стожер, община Добричка. Малко преди 8 часа тази сутрин в Областната дежурна част..

публикувано на 11.03.25 в 17:17

Оспорват в съда вдигането на общински такси във Варна

Областният управител на Варна оспорва в съда вдигането на общински такси. В Административен съд-Варна е образувано дело срещу решение на Общински съвет - Варна за актуализиране на цените. Припомняме,  Общинският съвет във Варна на последното си заседание на 27 февруари отмени своето решение за увеличение на цените за част от общинските такси и  услуги,..

публикувано на 11.03.25 в 17:13

Общината обмисля закупуване на нови микробуси за хора с увреждания

Да бъдат заложени допълнителни средства в новия бюджет на Община Варна за няколко специализирани микробуса за безплатен превоз на хора с увреждания ще предложат от общинската администрация. Това кза заместник-кметът с ресор "социални дейности" Снежана Апостолова.  Тя посочи, че няма промяна в сега действащите правила от наредбата на дирекцията по..

публикувано на 11.03.25 в 16:20
Изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов

Директорът на "Информационно обслужване": Има изчезнали гласове за всички партии

Председателят на Народното събрание доц. Наталия Киселова свика извънредно Председателски съвет и заседание на Народното събрание, на които тече изслушване на ръководителите на Централната избирателна комисия и на "Информационно обслужване".  Има изчезнали гласове за всички политически партии - и за "Величие", заяви изпълнителният директор на..

публикувано на 11.03.25 в 15:57
Венцислав Върбанов

Българската агрохранителна камара настоява за въвеждане на държавни стандарти и засилен контрол върху храните

Българската агрохранителна камара настоява за връщане на държавните стандарти и засилен контрол върху храните. Оттам ще настояват за възстановяване на нормалните търговски отношения с хранителни продукти и въвеждане на държавни стандарти. Това коментира за Радио Варна Венцислав Върбанов – председател на Българската агрохранителна камара и..

публикувано на 11.03.25 в 15:21

Областна управа чака от Община Варна схемата за поставяне на преместваеми обекти в Морската

Областна управа- Варна очаква общинската администрация да предостави одобрената схема за поставяне на преместваеми обекти на територията на Морската градина. Продължава работата на междуведомствената работна група, назначена със Заповед на областния управител от 10 февруари 2025г, която проверява предоставените за управление на Община Варна по реда на..

публикувано на 11.03.25 в 15:05