Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обработват /ли/ пътищата във Варна при валеж и температура под 0

| обновено на 20.01.22 в 09:59

Зимата, която в истински вариант все по рядко виждаме във Варна, всяка година се превръща в огромен проблем и предизвикателство за хора, почистващи фирми и организация по придвижването. Парадоксално, но факт. Само няколко градуса под нулата, малко дъжд примесен със сняг и последвали заледявания по кварталните пътища преди два дни се оказаха проблем за шофьори и пешеходци. Не обаче и за почистващите фирми. За тях проблем се оказва прогнозата за времето. И по-точно непредвиденото разминаване между нея и реалността с няколко градуса. Зимата според календара е в разгара си, въпреки че температурата навън е положителна. Това обаче се очаква да се промени в края на седмицата. И логично възниква въпросът "Каква е готовността за обработката на пътищата този път? Отговорът потърси Даниела Стойнова в разговор с Тихомир Тимов-началник на отдел „Общинска инфраструктура” в общината. А той ни връща към онзи 18.01, когато преди два дни в кварталите на Варна се събудиха със заледени тротоари и пътища. Може ли това да се повтори и какви са условията, при които почистването да става своевременно и адекватно на метеорологичната и пътна ситуация?

Тихомир Тимов: Следим прогнозата за времето и според това каква е тя за вечерта пускаме съответното дежурство. В този ден прогнозата беше за температури над 0 и нямаше очаквания за валежи.

Даниела Стойнова: Сутринта имаше лед.

Ние няма как да правим разходи за нещо, което след това няма как да обясним защо е пуснато дежурство при температури над 0.

Но сутринта беше към /-2/-/-3/ градуса.

Това беше прогнозата през деня, а през нощта никой не следи прогнозата.

А би трябвало.

Ние пускаме възлагането до 5 вечерта. След 5 вече фирмите при положение, че по прогноза температурите са положителни и не се очакваха дъждове....

През зимата се предполага, че има температури под 0. В петък ще има ли дежурства? Навремето имаше денонощни дежурства.

Това го има описано и в техническата спецификация към договора. При температура под 4 градуса пускаме дежурство да Аспарухов мост. Положението там е по-особено. Там има въздушни течения.

А за кварталите?

За кварталите при температура над 0 градуса не пускаме дежурство.

Имаше дебел леден слой и се създаде проблем с колите. Имаше обработени спирки със сол, но всичко останало нямаше никаква обработка.

Да, аз се убедих, че беше валял дъжд и имаше замръзвания.

И сняг

Но за това е прогнозата за времето и ние се съобразяваме с нея. Оттам идва и разходването на средствата за тази дейност.

Искате да кажете, че ако в петък стане този фронт отново ще имаме същия проблем?

Както казах ние следим прогнозата за времето. Ако в петък през деня го дават, че ще бъдат ниски температурите...

Те може да го дават и пак да стане внезапно този фронт.

Ние разполагаме все пак с ограничен бюджет от средства.

Във Варна никога не е имало толкова голяма зима, че да изхарчим много пари. Каква е готовността ако падне сериозен снеговалеж за разчистване на маршрути на градския транспорт.

Фирмите имат готовност, имат материали и необходимата техника.

За район Младост коя е фирмата?

Инжстрой инженеринг. За тротоарите и спирките отговаря дирекция „Екология”

А за пътните платна?

Дирекция „Инженерна инфраструктура

А ако падне сериозен снеговалеж в петък, събота и неделя?

Разбира се при температури под 4 градуса има постоянни дежурства за Аспарухов мост, а при температури под 0 градуса и при очакване на дъждове и снеговалежи задължително има възлагателно писмо и фирмата има задължението да обработи платната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00

"Великденска плетеница" във Варна с над 700 изпълнители от детски и младежки фолклорни ансамбли

Община Варна организира традиционния общоградски фолклорен празник „Великденска плетеница“.  Събитието ще се проведе на 13 април, събота, от 10:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Над 700 изпълнители от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци в училищата ще излязат на сцената. Сред тях са..

публикувано на 12.04.24 в 19:34
Огнян и Зейнеб

Майстори плетат чадъри от тръстика на плажа във Варна

Трима занаятчии от Стралджа, Ямболско са във Варна от началото на април, за да правят плажни чадъри от тръстика /камъш/ по поръчка на различни плажове. Огнян и Зейнеб са брат и сестра. С тях е и съпругът на Зейнеб – Сашо. Тримата са около 60 годишни, а занаятът, който умеят е от прадедите им. От 30 години плетат чадърите и рогозките на много..

публикувано на 12.04.24 в 15:11

Купол за незрящи подготвят от Кръжока по астрономия във Варна

Специален купол за незрящи ще бъде изработен от членовете на Кръжока по астрономия на Народната астрономическа обсерватория с планетариум "Николай Коперник" във Варна.  Незрящите ще имат възможност да опипват изкуствения купол, за да имат визуална представа за съзвездията, обясни за Радио Варна Свежина Димитрова - директор на Обсерваторията в морската..

публикувано на 12.04.24 в 12:15