Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обработват /ли/ пътищата във Варна при валеж и температура под 0

| обновено на 20.01.22 в 09:59

Зимата, която в истински вариант все по рядко виждаме във Варна, всяка година се превръща в огромен проблем и предизвикателство за хора, почистващи фирми и организация по придвижването. Парадоксално, но факт. Само няколко градуса под нулата, малко дъжд примесен със сняг и последвали заледявания по кварталните пътища преди два дни се оказаха проблем за шофьори и пешеходци. Не обаче и за почистващите фирми. За тях проблем се оказва прогнозата за времето. И по-точно непредвиденото разминаване между нея и реалността с няколко градуса. Зимата според календара е в разгара си, въпреки че температурата навън е положителна. Това обаче се очаква да се промени в края на седмицата. И логично възниква въпросът "Каква е готовността за обработката на пътищата този път? Отговорът потърси Даниела Стойнова в разговор с Тихомир Тимов-началник на отдел „Общинска инфраструктура” в общината. А той ни връща към онзи 18.01, когато преди два дни в кварталите на Варна се събудиха със заледени тротоари и пътища. Може ли това да се повтори и какви са условията, при които почистването да става своевременно и адекватно на метеорологичната и пътна ситуация?

Тихомир Тимов: Следим прогнозата за времето и според това каква е тя за вечерта пускаме съответното дежурство. В този ден прогнозата беше за температури над 0 и нямаше очаквания за валежи.

Даниела Стойнова: Сутринта имаше лед.

Ние няма как да правим разходи за нещо, което след това няма как да обясним защо е пуснато дежурство при температури над 0.

Но сутринта беше към /-2/-/-3/ градуса.

Това беше прогнозата през деня, а през нощта никой не следи прогнозата.

А би трябвало.

Ние пускаме възлагането до 5 вечерта. След 5 вече фирмите при положение, че по прогноза температурите са положителни и не се очакваха дъждове....

През зимата се предполага, че има температури под 0. В петък ще има ли дежурства? Навремето имаше денонощни дежурства.

Това го има описано и в техническата спецификация към договора. При температура под 4 градуса пускаме дежурство да Аспарухов мост. Положението там е по-особено. Там има въздушни течения.

А за кварталите?

За кварталите при температура над 0 градуса не пускаме дежурство.

Имаше дебел леден слой и се създаде проблем с колите. Имаше обработени спирки със сол, но всичко останало нямаше никаква обработка.

Да, аз се убедих, че беше валял дъжд и имаше замръзвания.

И сняг

Но за това е прогнозата за времето и ние се съобразяваме с нея. Оттам идва и разходването на средствата за тази дейност.

Искате да кажете, че ако в петък стане този фронт отново ще имаме същия проблем?

Както казах ние следим прогнозата за времето. Ако в петък през деня го дават, че ще бъдат ниски температурите...

Те може да го дават и пак да стане внезапно този фронт.

Ние разполагаме все пак с ограничен бюджет от средства.

Във Варна никога не е имало толкова голяма зима, че да изхарчим много пари. Каква е готовността ако падне сериозен снеговалеж за разчистване на маршрути на градския транспорт.

Фирмите имат готовност, имат материали и необходимата техника.

За район Младост коя е фирмата?

Инжстрой инженеринг. За тротоарите и спирките отговаря дирекция „Екология”

А за пътните платна?

Дирекция „Инженерна инфраструктура

А ако падне сериозен снеговалеж в петък, събота и неделя?

Разбира се при температури под 4 градуса има постоянни дежурства за Аспарухов мост, а при температури под 0 градуса и при очакване на дъждове и снеговалежи задължително има възлагателно писмо и фирмата има задължението да обработи платната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

82 години от гибелта на Вапцаров отбелязаха във Варна

82 години от гибелта на Никола Вапцаров бе отбелязана днес във Висшето военноморско училище във Варна.  Церемонията се състоя пред паметника на поета в Морското училище.  "Името на Вапцаров традиционно се свързва с вярата. Ние, завършилите Морското училище във Варна, продължаваме да пазим ревностно вапцаровото наследство. Именно..

публикувано на 23.07.24 в 14:35

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30