Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-малко с месец се отлагат промените в годишните технически прегледи

Новата система трябваше да заработи от 12 януари

Снимка: Greenpeace

На 12 януари трябваше да влязат в сила новите промени при извършването на годишните технически прегледи на автомобилите. Те предвиждат по-строг контрол върху данните от прегледа, касаещи екокатегорията на автомобила и вредните емисии, които той изпуска. Системата предвижда тези данни да се изпращат директно в „Автомобилна администрация“ посредством специализиран софтуер.

Репортерска проверка установи, че промените все още не са влезли в сила, а в пунктовете за годишни технически прегледи нямат никаква яснота от кога и как ще работи новата система.

„Първоначално получихме информация, че в средата на декември ще започне тестването на новия софтуер и той да бъде свързан с пунктовете за годишни технически прегледи. В наредбата беше записано, че на 12 януари новата система трябва да заработи. Това обаче не се случи. Все още не разполагаме с никаква информация за този софтуер и откога ще заработи“, разкри за „Радио Варна“ Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна.

„Имаме информация, че времето за тестване на новия софтуер е удължено с един месец“, поясни още Драганов, но не е оптимист, че системата ще заработи от февруари.

„Всяка седмица се свързваме с фирмите, които поддържат метрологията на нашите пунктове, но и те ни казват, че нямат никаква информация“, допълни Диан Драганов.

Експертът поясни, че новата система няма да промени особено протичането на техническия преглед. Единствената промяна е свързана с автоматичното подаване на информация от пункта към „Автомобилна администрация“.

Според Пламен Никодимов, председател на комисия за годишни технически прегледи в Съюза на българските автомобилисти, с промените ще се намали ролята на човешкия фактор по време на прегледа. Това ще ограничи и възможностите за манипулации в пунктовете, смята Никодимов.

Той успокои шофьорите, че засега не се предвижда поскъпване на техническите прегледи с въвеждането на новата система.

„Всичко зависи от държавните такси. Ако увеличат държавните такси, тогава и цената на прегледа ще се повиши, както беше през лятото с новите екостикери“, коментира Никодимов.

Подробностите в репортажа на Иван Барбов: ВИЖТЕ ОЩЕ

ДАЗД проверява за спазването правата на децата, търсещи международна закрила у нас

Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват. Проверките ще продължат два месеца. При наблюдението и контрола ще се проследи гарантират ли се висшите интереси на детето, осигурена ли е защита от всички форми..

публикувано на 16.05.22 в 15:39

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07