Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

През 2021-ва първо бяха делата, а после думите

Снимка: Архив

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“.

След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже.

Журито, което отся 10-те най-популярни думи,  беше съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналист и писател, Константин Вълков – програмен директор на „Дарик радио“, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист.

С Веселина Седларска разговаря Светлана Вълкова:

Вече са ясни трите най-употребявани думи за 2021- ва година. Да се върнем обаче един етап назад. Вие бяхте в журито, което отся десетте думи, от които бяха избрани три. Как се случи това?

Доста хора си помислиха, че ние сме определяли думите, за които трябва да гласуват. Първо, в платформата "Как се пише" хората предлагаха думи на годината. От тези много думи бяха избрани 30. Ние членовете на журито получихме тези 30 думи, които бяха подредени по реда на избирането им и трябваше да отличим 10 от тях, които да предложим на хората за гласуване. Ние самите гласувахме и добавихме малко тежест към 10 думи и те се оказаха най-често избираните. Така че нямаше голямо противоречие между журито и публиката. Десетте думи бяха предложени и от тях се избраха три. Доста се чудехме дали думата да е една, както обикновено се случва, но годината беше с толкова много лица и събития! Решихме, че една дума не може да определи тази година и се спряхме на три.

Преценям, антиваксър и изчегъртване са победителите. За какво говори всяка една от тях?

Думата преценям беше обект на дълго обсъждане, защото тя не е в речника.

Но съществува в живота ни.

Тя съществува особено в социалната мрежа. Една част от хората я употребяват, защото си мислят, че това е книжовна дума, което говори за сриване на езиковата грамотност, а другата част започнаха да я повтарят с ирония, за да подиграват употребяващите я. А това много напомня на целия ни живот напоследък. Това са две групи, които се карат и надсмиват една над друга. Преценям е много показателна за живота ни през миналата година, защото ние не можем лесно да се обединяваме в голяма общност, която да застане зад една истина. Много често у нас всяка коза е за свой крак. Ние си позволихме да преценяме неща, за които нямаме никаква компетентност. Да кажем ваксините. Тази дума е много показателна за живота ни и въпреки че тя не е книжовна, аз очаквах, че тя ще е в тройката. Не очаквах да е на първо място с 42 процента, но така се получи. Аз мислех, че антиваксър ще е на първо място. Изчегъртване спечели третото място в битката с ваксина и зелен сертификат.

Т.е желанието за промяна не е толкова силно, колкото разделението...

Аз го тълкувам по друг начин. Ние гледаме с една дистанция към собствения си живот и проблеми. И негативното надделя, защото и трите думи са негативни. Но и нашият живот миналата година не беше много позитивен и обърнахме поговорката да звучи така: "По думите ще се познаем". Първо бяха делата, а после думите.

Смятате ли, че тези думи ще продължат да са важни и през тази година?

Не. Днес толкова бързо се случват нещата, че още сега може да се появи една нова дума, която може да ритне думата преценям и да завземе цялата социална мрежа и да започне за говори повече за нас, отколкото тази насмешка "Всеки сам си преценя", която аз продължих така: "Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си". Съвсем да стане ясно колко сме я закъсали с грамотността си!

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Веселина Седларска можете да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Ангелов: Празнината между изучаваните предмети и истинските житейски ситуации е голяма

Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който от над 10 години работи активно в областта на образователната трансформация и внедряването на технологиите в учебния процес. Именно дигитализацията в образованието беше сред акцентите в поредната среща на образователната общност във Варна. На нея беше представен и проект..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT): "Феновете са най-важни"

Интервю с Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT) 2013 година Dan McCafferty се раздели с NAZARETH. Гърлото на групата от нейното създаване повече нямаше да пее в нейни албуми и да прави концерти като неин фронтмен. По-късно на неговото място застъпи Linton Osborne, но той се задържа има-няма година. И докато феновете се чудеха, кой все пак..

публикувано на 17.05.22 в 17:10

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в Европа, според данните за м.г., които са подали европейските държави за заболеваемост и смъртност. Това каза за Радио Варна кардиологът д-р Ирена Русинова по повод С ветовния ден за борба с хипертонията - 17 май . Целта на навременната корекция на високото кръвно налягане е да..

публикувано на 17.05.22 в 09:08

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Правителството има още три месеца

Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов.   По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да..

публикувано на 14.05.22 в 13:04

Fernando Ribeiro (MOONSPELL): "Войната е престъпление"

Интервю с Fernando Ribeiro ( MOONSPELL ) Концертният живот в „нашата мила, родна страна” започва лека-полека да си връща старата форма. Лятото, например, изглежда концертно-лудо, но и преди това феновете има с какво да задоволят жаждата си. Съвсем скоро, на 14 май, MOONSPELL, DARK TRANQUILLITY, ENSIFERUM, PYOGENESIS и родните..

публикувано на 13.05.22 в 11:12

Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH): "Изграждането на собствен стил е много важно"

Интервю с Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH) Само след няколко дни София ще бъде домакин на втория „Sofia Drum Fest”. Датата е 15 май. Това е събитие, на което чужди и български барабанисти представят своите умения и разкриват тайни от професионалната си кариера. Организатор е Боян „Bonzy” Георгиев, барабанистът на ODD CREW. А гостите тази година са..

публикувано на 12.05.22 в 14:19