Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спад на раждаемостта в Балчик

Снимка: БГНЕС

От началото на годината досега от отдел ГРАО в община Балчик са издадени и пресъставени 6 акта за раждане на деца, родени в Германия, Чехия, с адресна регистрация в Тервел, Каварна. Първото с адрес в общината е момиченцето Алейна Орхан от село Стражица, съобщиха от отдела.Тази година първото бебе в Акушеро-гинекологочното отделение на МБАЛ – Балчик проплака на Бабинден по нов стил. Момиченцето Лариса е второ дете на 20-годишната Есмералда Жоржева от Каварна, родено с тегло 2720 грама и ръст 48 см.
С балчишка нишка всъщност е първото бебе на град Добрич. Момченце, родено на 4 януари с тегло 2,480 кг и дължина 47 сантиметра. Щастливата майка се казва Чийдем Демирова и е най-младата акушерка в родилното отделение на МБАЛ - Добрич. Бащата Ерсин Исмаил от Балчик е лекар в добричката болница.
Общо 61 новородени проплакаха през миналата година в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ – Балчик, или с десет по-малко от предходната. Последното бебе на 2021, момченцето Георги с тегло 3750 г, бе очаквано за първо на новата година, но подрани на 29 декември. Той е трето раждане на 41-годишна жена. Началникът на АГО д-р Емилия Димова отбеляза, че 2021 година не е била никак лека за медиците в отделението заради страха от ковид, не очаква да е по-различна и  2022-ра.
164 са издадените актове за раждане от отдел ГРАО  в Община Балчик през 2021 г., най-много за последните три години. Причината – сключени бракове в чужбина, където сега се раждат децата им, а тук се пресъставят актовете им за раждане, обясниха увеличението от отдела.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ДАЗД проверява за спазването правата на децата, търсещи международна закрила у нас

Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват. Проверките ще продължат два месеца. При наблюдението и контрола ще се проследи гарантират ли се висшите интереси на детето, осигурена ли е защита от всички форми..

публикувано на 16.05.22 в 15:39

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07