Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хлебопекарни в Добрич предвиждат ново увеличение на хляба

Снимка: БГНЕС

Браншът в сферата на производството на хлебни и сладкарски изделия изпитва огромни затруднения, произтичащи от постоянното галопиране на цените на електроенергията, газа, както и на всички суровини, които се използват. Радослав Райков е собственик на три хлебопекарни в Добрич и осигурява заетост за 12 човека. По думите му поредното повишаване на цената на хляба е неминуемо.

От началото на месец февруари увеличение на цената на хляба с около 20% предвиждат и в хлебопекарна в село Стефаново, която зарежда хляб във всички села в областта, както и в градовете Добрич и Варна. Технологът там Теодора Добрева споделя, че в хлебопекарната работят 25 човека, но към този момент не се предвижда съкращаване на персонала.

Все по-често се говори и за предстоящи фалити на по-малките фирми в бранша и най-вече на тези, които се занимават с производството само на закуски. Намалено е потреблението и заради дългото неприсъствено обучение на децата в училище, заведенията също масово затварят врати, намалява и покупателната способност на българина. Според Радослав Райков единственият начин хлебопекарните да имат някаква сигурност, това е цените на електроенергията, газа, брашното и останалите суровини да се запазят непроменени, за да може и те да си направят правилните разчети на приходи и разходи.

Началото на месец септември цената за тон на брашното е била 640 лв.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:


ВИЖТЕ ОЩЕ
24 май във Варна

Ограничават движението в центъра на Варна на 24 май

Във връзка с тържественото честване на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от 7,50 ч. до приключване на мероприятието /около 14 ч. / се ограничава движението на превозни средства на площад „Св. Св. Кирил и Методий”. Ограничено ще бъде движението на автомобили в следните..

публикувано на 23.05.22 в 19:15
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Новият заем и продажбата на общински имоти са кражба от бъдещето на Варна

До края на седмицата областният управител на Варна Благомир Коцев ще обяви дали решенията на ОбС-Варна за теглене на нов заем от 80 млн. лева и продажбата на 140 дка. общински имоти ще бъдат оспорени в съда. Това каза самият той в предаването на Радио Варна "POST FACTUM".  Той определи решенията като доста опасни за града ни, тъй като Варна ще..

обновено на 23.05.22 в 18:37
Гроздан Караджов

Гроздан Караджов: Няма проект за укрепване на свлачището в местността Трифон Зарезан

Няма технически проект за укрепване на свлачището в местността  Трифон Зарезан, а само идейни виждания за изграждане на естакада. Това каза в ицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който направи оглед на терена. Средствата за ремонта ще дойдат от държавния бюджет, каза още Караджов. Той бе категоричен, че проект не е виждал..

публикувано на 23.05.22 в 18:35

200 хил.лв. за медийни проекти заложи в бюджета за 2022 ОС-Варна

Финансиране за медийни проекти от общинския бюджет ще има и през 2022 г. Заложена е сумата от 200 хил.лв. Те ще са за разработване на общественозначими теми, задължително с няколко гледни точки с цел обективност, а не за медийно отразяване, обяви Мария Тодорова, председател на ПК „Култура“ към ОС-Варна. Днес се проведе тематична среща с участието..

публикувано на 23.05.22 в 18:08

Близо 35 000 бежанци от Черноморието ще бъдат преместени в други части на страната

Няма да има криза с настаняването на украинските бежанци, които се намират в курортите по Черноморието след 31 май, когато пристигат туристите. Това заяви във Варна Мариана Тошева-председател на Държавната агенция за бежанците. Част от бежанците се връщат в Украйна, или заминават за Италия, Испания и Турция. Близо 35 000 бежанци от..

обновено на 23.05.22 в 17:04

Разходите в декар пшеница надхвърлят 300 лева

По-високи цени на пшеницата регистрират земеделските стопани от Добруджа. В област Добрич вече има сделки, сключени на зелено около 700 лева за тон пшеница, съобщи за Радио Варна председателят на земеделската кооперация в село Тюленово. Иван Йорданов очаква цената да върви още нагоре. Причината за високите цени основно са скъпите торове и..

публикувано на 23.05.22 в 16:03

Избрани са тримата представители на държавата в ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД

Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги Попов са избраните представители на държавата в Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД. Тримата участваха в публичния конкурс за ново ръководство, обявен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В конкурса участваха 26 кандидати, припомня БГНЕС.Те трябваше да представят концепция..

публикувано на 23.05.22 в 15:39