Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

Снимка: БГНЕС

Бюджет 2022 ще е бюджет на икономическия растеж. Целта ни е да направим политика, при която държавата не раздава пари на калпак и в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура.

Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който представя днес основните параметри на проектозакона на държавния бюджет за 2022 година.

Бюджет 2022 има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и национални. Значително нарастване на инвестициите към хора – дългосрочно и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани, заяви Василев.

Той съобщи, че в бюджета на икономически растеж е заложен ръст на БВП от 4,8%, което е с около 1,2% повече от ръста през тази година. Заложено е намаление на безработицата на 5% и дефицит от 2,5% без COVID-мерките, и дефицит от 4,1% с COVID-мерки.

По отношение на дълговата политика, Асен Василев каза, че общо 3 млрд. ще рефинансираме и допълнително предвиждаме 4,3 млрд. лв. дълг.

Василев посочи, че продължават политиките по доходите в областта на образованието.

„Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, защото без учители няма как да имам качествено образование. Това са допълнително 315 млн. лв.“, заяви министърът.

В областта на културата с 28 млн. лв. се вдигат средствата за филмопроизводство, с 31 млн. лв. се вдига подкрепата за българските творци, които поради ковид пандемията не могат да работят пълноценно. Създава се национален културен календар, актуализират се мерките за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, са сред това, което министърът изброи в областта на културата. Специално за Националната библиотека са заделени 2,5 млн. лв.

Социална политика. „90 млн. лв. допълнително се отпускат за повишаване ефективността на семейните помощи за деца. 56,7 млн. за създаване на условия и възможности за социално приобщаване на уязвимите групи от хора с увреждания“, изброи министърът. Допълнителни 50 млн. лв. целеви помощи за отопление. 22,2 млн. лв. – за увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на нивото на минималната работна заплата от 380 лв. на 650 лв. ( в сила от 1 октомври 2021г.), а от 1 април се увеличава от 650 лв. на на 710 лв. „Допълнителни 852 млн. лв. за изплащане на добавките към пенсиите на пенсионерите за първите 6 месеца“, каза министърът.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвръщаемост, в хората на България и така необходимата ни инфраструктура“, каза още Асен Василев.

В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 е разчетено увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 април 2022 г. от 650 на 710 лв., като последващо увеличение за 2023 и 2024 г. се предвижда да бъде обвързано с въвеждане механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата.

Няма как да има растеж без да инвестираме в хората и капиталовата структура. По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините.

Общо общините ще получат от държавния бюджет 5,6 млрд. лева.

Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лева, съобщи министърът.

Василев уточни, че се запазват съществуващите данъчни ставки. Пълно отпадане е трудно, но минимализираме „данък уикенд”.

Да се ползва ДДС за социална политика е изключително грешно, каза Василев. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проливен дъжд и градушка във Варна

Пороен дъжд се изля над Варна за половин час. На места дъждът бе придружен с градушка. Ледени късове, големи колкото грахови зърна, се изсипаха в района на жп гарата, а улиците побеляха. Довечера на места все още не е изключено да превалява, но валежите бързо ще спрат и през нощта ще е ясно. В часовете след полунощ и сутринта ще има условия за..

публикувано на 16.05.22 в 16:07

ДАЗД проверява за спазването правата на децата, търсещи международна закрила у нас

Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват. Проверките ще продължат два месеца. При наблюдението и контрола ще се проследи гарантират ли се висшите интереси на детето, осигурена ли е защита от всички форми..

публикувано на 16.05.22 в 15:39

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41