Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите с по-високи заплати от април

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г. Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната, съобщават от МОН. Точният й размер ще бъде обсъден със социалните партньори и записан в наредба на министъра на образованието и науката. Повишението на заплатите на педагозите ще се обезпечи с 239 млн. лв. Поради новия размер на минималната работна заплата в страната ще се увеличат разходите и за възнагражденията на непедагогическите специалисти. Така за заплати в системата на образованието ще се дадат допълнително общо 315 млн. лв.

Това стана ясно от представения днес законопроект за държавния бюджет за тази година. Предстои документът да бъде обсъден в Народното събрание.

В него са предвидени 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Допълнителните 40 млн. лв. са за покриване на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива, вода и др.

Близо 85 млн. лв. допълнително ще получат общините, за да премахнат всички такси в детските градини. Родителите няма да плащат от април 2022 г. Мярката е сред приоритетните за правителството и цели да обхване повече деца в системата на предучилищното образование. Децата в предучилищните групи и учениците от I до IV клас ще продължат да получават безплатни закуски. Ще бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им ще бъде по-качествено и здравословно.

Ръст с 6,5 млн. лв. е заложен на средствата за транспорт на учениците, които се обучават в средищни училища или в професионални гимназии в съседни населени места. Десет милиона лева ще се предоставят за закупуване на училищни автобуси. Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училищата и в Центровете за подкрепа на личностното развитие, така че повече деца да спортуват или да се занимават с изкуство.

И през тази година учениците ще могат да почиват безплатно на море или планина по Националната програма „Отново заедно“. Бюджетът й ще е 22,6 млн. лв. Програмата беше спряна временно през миналата година заради ръст на заболелите от COVID-19 в страната. Всички отложени тогава пътувания ще могат да се проведат през това лято.

С 15 млн. лв. ще започне нова програма за изграждане на физкултурни салони и спортни площадки в училищата, в които няма такива или съществуващите не са в добро състояние. С 6,5 млн. лв. допълнително ще се осигури дуалното обучение и ще се насърчават учениците да избират защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Очаква се от средата на годината да заработи нова национална програма за наемане на образователни медиатори и социални работници в детските градини и училищата. Тя е на стойност 10 млн. лв. Дотогава заплатите на тези специалисти се осигуряват по европейския проект „Подкрепа за успех“.

С бюджета за 2022 г. ще продължат реформите във висшето образование и разширяването на достъпа до него. С 10% ще се увеличат средствата за студентски стипендии, като за това са разчетени 5,5 млн. лв. Издръжката на обучението във висшите училища ще се повиши с 43 млн. лв. С 2,2 млн. лв. ще се покрият таксите на студентите, които се обучават в защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Висшите училища ще получат с 5 млн. лв. повече за научна и художествено-творческа дейност.

Повишаване на средствата е предвидено и в частта за наука. Ще бъдат осигурени допълнително 15,5 млн. лв. за изпълнение на целите, заложени в националните научни програми, Националната стратегия за развитие на научните изследвания и Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Предвидените общи разходи за политики в областта на образованието и науката през 2022 г. са в размер на 6,407 млрд. лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пукнатини и отломки от колоните на входа на Морската градина

Мястото е оградено с ленти. По възможност гражданите да бъдат бдителни, когато преминават в близост. До средата на XIX век, районът на днешната Морска градина е бил голо поле, извън очертанията на града.  Първообразът на градска градина за обществено ползване възникнал през пролетта на 1862 г. В началото тя..

публикувано на 08.09.24 в 16:09

Катастрофа предизвика задръстване на АМ „Тракия“ в посока София

Задръстване на автомагистрала „Тракия“ в посока София, при 305 км, заради лека катастрофа в лявата лента. Потребители в социалните мрежи съобщават, че тапата е около 4 км. Колите в двете ленти на магистралата се движат с 10 км/ ч. Близо половин час отнема преминаването през участъка. Очакванията са в следобедните часове да има по-натоварен трафик..

публикувано на 08.09.24 в 14:35
снимката е илюстративна

Опасни бонбони за деца заливат пазара у нас

Бонбони с опасен консервант заливат пазара, особено в малките населени места, алармират читатели на БГНЕС. Сладкишите, които са тип „маршмелоу“ и са най-предпочитани от децата, могат да причинят алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза...

публикувано на 08.09.24 в 14:31
Черна котка за късмет

Времето в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, по Черноморието със слаб северен вятър.  Утре ще е предимно слънчево . Вятърът ще се обърне от изток и югоизток, ще е предимно слаб.  Минимални температури между 11° и 16°, по Черноморието до 19°, максимални между 26° до 31°, по Черноморието малко по-ниски, за Варна минимална около 17°, максимална около..

публикувано на 08.09.24 в 13:49

Интензивен е трафикът на някои от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на МВР на интернет страницата си. Информацията е към 13:00 часа днес. На границата с Румъния трафикът на граничните пунктове 'Видин'', ''Кардам'',..

публикувано на 08.09.24 в 13:24
Добрич

Броят на членовете на доброволните формирования в общините в област Добрич е недостатъчен

Броят на членовете на доброволните формирования в общините в област Добрич е недостатъчен, а в две от тях – Добрич и Добричка, такива изобщо не са сформирани. Това стана ясно на провело се в Областната управа заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. На заседанието основната разисквана тема е била готовността на общините, службите..

публикувано на 08.09.24 в 12:49

Бойко Борисов: Ще направим и стадиона на Марица, отпускаме 10-11 млн. лева

"След стадиона на Ботев, след стадиона на Локо Пловдив, хората от Марица да не ни гледат накриво, ще го направим и него. Към 10-11 милиона, така че можем да си стиснем ръцете". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред легендата на българския футбол и юноша на Марица Христо Стоичков. Двамата..

публикувано на 08.09.24 в 12:45