Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Витанов: Зеленото ще изчезне от картата, чакат ни трудни 3 седмици

Снимка: архив

Математикът проф. Николай Витанов публикува на профила си във Фейсбук поредната кратка информация за оперативната обстановка за пандемията към днешна дата:

Днес по-накратко, че е събота и не искам да ви затормозявам.

1. На информационния портал може да видите картата за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

Очакванията са следващата седмица тази карта доста да се промени. Към края на следващата седмица червеното се очаква да е доминиращо по картата, а зеленото да изчезне.

Но вие си знаете, съгласно моите прогнози, след като Омикрона достигне доминация, ни чакат 3 трудни седмици. Подгответе се психически, че по някое време тази карта ще стане изцяло червена. Въпросът е да не допуснем да стане виолетова. От нас зависи.

2. През следващата седмица ще стане ясно кой е прав: дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Моят аргумент го знаете и той е основан не на прости фитове на кривите, а на анализ на процесите зад числата: пожарът гори неравномерно и интензивно и това намалява вероятността за суперпожар (суперинтензивно горене на всичко едновременно).

3. Базовото репродуктивно число днес е 1.38. Виждате, че държи над 1.3, на не е много над 1.3. Това следва да ви наведе на мисълта, че суперпожар не е много вероятен - числото не гони 2 и нагоре.

4. Но ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната. Някои ме обвиняват в непоследователност, защото в момента работя за правителството. Помислете си малко: аз съм там заради вас. Ако беше останал стария план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има 100 000 -ни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни. Второ - при предната вълна не работех за правителството. Помните ли, как тогава всички викаха - локдаун, локдун веднага и само един - единствен от аналитиците каза: локдаун няма да има. Помните ли кой беше той? А имаше ли локдаун? Сега този същия е последователен. Казва ви: можем да избегнем локдауна с малко ваша помощ. Другите пак викат: локдаун, локдаун веднага. Аз ви казвам: от вас зависи дали ще изтървем възможността да ни се размине локдауна. Може да ни се размине, но трябва да се пазим, да не се разболяваме и да не стигаме до болниците.

Това е. Желая здраве и успехи. Пазете се, бъдете здрави и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара, и тоталния локдаун.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Американско издание за положението на хотелиери и бежанци в Балчик

Обширна статия за положението на хотелиери в Балчик и приютените от тях бежанци от Украйна публикува на 12 май американското издание www.grid.news със заглавие "Черноморските хотелиери са изправени пред изгонване на украински бежанци или перспектива за финансов крах: "Нашата преломна точка". Подзаглавието към нея е "Българското правителство предоставя..

публикувано на 18.05.22 в 16:38

Акция по кръводаряване в Бяла утре

Акция по доброволно кръводаряване организират в Бяла, съвместно с Регионален център по трансфузионна хематология – Варна.  Пандемията, предизвикана от COVID-19 се отрази и на кръводаряването, като за последните 2 години броят на безвъзмездните кръводарители драстично е намалял. Два пъти годишно Община Бяла в партньорство с РЦТХ-Варна организира..

публикувано на 18.05.22 в 16:16

Връчиха годишните награди на „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ в Икономически университет – Варна

На тържествена церемония в Икономически университет – Варна на 18.05.2022 г. бяха връчени ежегодните финансови награди на “Фонд за финансово подпомагане на талантливи студенти" към Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии. Фондът е учреден преди осем години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с..

публикувано на 18.05.22 в 16:06
Превозвачите във Варна преминаха в протестно шествие, което спря пред катедралния храм

Превозвачи: Плащаме, а нямаме нищо насреща, пътищата са в лошо състояние, живеем лошо

Превозвачите във Варна преминаха в протестно шествие, което спря пред катедралния храм "Успение Богородично". Те бяха подкрепени и от колегите си от междуградските превози и градския транспорт.  С табели на автобусите, някои фирми за междуградски превоз отмениха маршрутите си в знак на протест.  Даниела Стойнова разговаря с шофьора Слави Тотев от..

публикувано на 18.05.22 в 14:54

"Сладка азбука" приготвят децата от Центъра за специална образователна подкрепа в Кривня

Инициативата „Сладка азбука“ ще се проведе тази сутрин в Центъра за специална образователна подкрепа в провадийското село Кривня, каза за Радио Варна директорът на центъра Ивелина Богданова. Своите умения в кулинарията ще покажат възпитаниците на центъра, които са от предучилищна възраст до 12 клас. Центърът има сензорна зала, кабинет..

публикувано на 18.05.22 в 07:05

Внедряват нова технология за компостиране на отпадъци във Вълчи дол

Над 100 компостери ще бъдат раздадени на институции, детски градини, училища и домакинства на територията на община Вълчи дол. Това ще се реализира благодарение на проекта „Чисти, разделни и екологични в община Вълчи дол“ по оперативна програма „Околна среда”. В рамките на инициативата ще бъде купен и камион, който ще събира готовия компост...

публикувано на 17.05.22 в 13:57

Лесна работа: Българска работа

Днес в една институция гражданин обяви, че „Това е то! Българска работа!“ и ми даде основание да поразсъждавам. Очевидно няма как да обхванем цялото богатство, което крие в себе си българската работа, но се поддавам на изкушението да пробваме. Бихме могли да започнем от старото изпитано правило: „По-добре легнал пред бара, отколкото прав..

публикувано на 16.05.22 в 17:16