Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Категоризация на хижите

Хижа „Семково“
Снимка: БГНЕС

Категоризацията ни хижите е една от задачите за 2022 година, за която ще настоява членът на Инспектората на БТС Ивайло Мирчев. Според него отдавна връзката между туристическите дружества и Българския туристически съюз е прекъсната. От тук и проблемът за това как се управляват хижите и как се предлагат услугите в тях. Според него правилникът за вътрешния ред в местата за настаняване не се спазва. Всеки един хижар, който наема хижа от дадено дружество, защото дружествата стопанисват тези места за подслон, налага свои правила, които противоречат на идеята на организираното туристически движение. По този начин правилата навсякъде са различни, а те трябва да бъдат уеднаквени.

Трябва да бъде направено ясно разграничение на видовете хижи, защото те се намират на различна надморска височина, категоричен е Ивайло Мирчев.

"Високопланински, планински и равнинни. Равнинните хижи са в Източна Стара Планина, Източни Родопи - те могат да се зареждат много лесно, до тях има лесен достъп с автомобили и те не могат да се приравняват като условия и възможности за стопанисване като например хижа "Иван Вазов", която се снабдява с животинска сила. Или като хижа "Рай" и т.н. Едно от важните неща е да се направи категоризация на хижите по отношение на тяхното местоположение, което е много важно."

Ивайло Мирчев пояснява, че мнението на хижарите няма да се взема под внимание, защото те са наематели. Една хижа се преотстъпва за стопанисване от БТС на туристическо дружество. Лошата практика е дружеството да отдава хижата на трети лица, които нямат понятие от пешеходен туризъм и туристическа етика.

"И хижите се превръщат в едни банкетни зали, което не е редно. Мнението на хижарите може да се потърси в съвсем друг битов аспект. Те не могат да дават мнение, защото мнението е записано ясно в правилника за вътрешния ред на хижите. Хижите са места за социален туризъм и основният акцент върху тях трябва да бъде нощувката на туристите. В хижите не е задължително да има кухня. Всяка една хижа, която предлага кухня, трябва да предлага ниско бюджетно изхранване."

Скандалите с хижари са постоянни, но и с туристите, които в много голяма част не спазват правилата за посещение в хижи.

Повече за идеята хижите да бъдат категоризирани чуйте от Ивайло Мирчев от БТС в звуковия файл. ВИЖТЕ ОЩЕ

Район „Владислав Варненчик“ празнува на 21 май

Район „Владислав Варненчик“ отбелязва своя празник на 21 май - Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена. Организатори са районното кметство и читалище „П. Р. Славейков 1928”.  Програмата ще започне в 10 ч. с водосвет в параклиса в местността Ментешето, след което ще има концерт. 17,30 ч. е началният час на празнично шествие по бул. ”Св. Елена”..

публикувано на 20.05.22 в 17:21

Полските туристи се завръщат във Варна

Привличаме полския пазар и смятаме, че полските туристи ще се завърнат във Варна в най-скоро време.  Това каза Франк Кванте - главен изпълнителен директор на фирмата - концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.  Водим преговори с полския министър на туризма и с 25 туроператора. Очакваме ръст на пътуващите от Великобритания,..

публикувано на 20.05.22 в 15:18
26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците.

БЧК - Варна отличи доброволци и партньори

26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците. Сред тях са председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов, д-р Жанина Йорданова –директор на Районния център по трансфузионна хематология, Искра..

публикувано на 20.05.22 в 13:47

Три коли изгоряха пред блок в Цветния квартал, сред тях и украинска (ВИДЕО)

Три леки автомобила изгоряха пред блок на улица "Роза".  Пожарът е тръгнал от средната кола, която е изгоряла напълно, но и двете съседни коли са много засегнати. Причините за инцидента са в етап на изясняване, предаде БГНЕС.  Сигналът за пожара е подаден след 3.00 часа.  По случая вече работи полицията, разследва се и версията за умишлен палеж.

публикувано на 20.05.22 в 13:35
архив

Гърция е водеща в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот

Според данни на ЕС Гърция продължава да бъде водещата страна в областта на морския транспорт в целия свят, което е феноменално постижение за държава с население под 11 милиона души,. съобщава "Greek City Times". Гръцките корабособственици с 5514 кораба понастоящем контролират около 21% от световния флот по отношение на тонажа. Общият капацитет на..

публикувано на 20.05.22 в 11:17

Доброта, съпричастност, подкрепа за децата със специални образователни потребности

В неделя, 22 май, с концерт от 17 часа в зала 1 на ФКЦ-Варна педагогическата общност ще отбележи 15 години от създаването на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в морската столица. Насловът на концерта е "15 години доброта, съпричастност и подкрепа. Децата на ресурстно подпомагане заедно със своите учители ще излязат..

публикувано на 20.05.22 в 10:25

Маймунска едра шарка: Какво знаем досега и може ли да се превърне в нова пандемия?

В международен план се увеличават както потвърдените, така и предполагаемите случаи на маймунска едра шарка. Много от тях са с неизвестен произход относно вируса, който ги причинява. Учените започват да изразяват загриженост относно възможността за нова пандемия, тъй като случаи са установени в поне 7 държави и броят им нараства с всеки изминал ден...

публикувано на 20.05.22 в 10:22