Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Експерти обсъждат в кои зони във Варна ще се ограничават замърсяващите автомобили

Снимка: Архив

От началото на тази година влезе в сила законовата възможност кметовете на общини да определят зони, в които не се допускат автомобили от по-ниска екокатегория, когато има замърсяване на въздуха над нормите.

Подобни зони с ниски емисии има в редица държави в Европа като Франция, Германия, Дания, Португалия, Нидерландия и Великобритания.

Най-близо до обособяването на зони, в които да не се допускат замърсяващи автомобили е Община София. Там има изготвен проект за наредба, който обаче все още не е гласуван.

Във Варна също вече са предприети стъпки за въвеждането на мярката. В морската столица предстои сформирането на работна група, която да определи зоните с най-замърсен въздух в града. Това каза за „Радио Варна” Ивелина Илиева, началник на отдел "Опазване на околната среда" към Община Варна. В експертната работна комисия ще участват представители на КАТ, регионалната дирекция „Автомобилна администрация”, РИОСВ-Варна, РЗИ, „Градски транспорт” и общинската администрация. На срещите ще присъстват и представители на районните администрации на „Одесос” и „Приморски”, на чиито територии най-вероятно ще бъдат обособени подобни зони. Едва след като експертите определят зоните с най-мръсен въздух в града, ще бъдат уточнени и детайлите и организацията по въвеждането на мерките. Те ще бъдат гласувани и от общинския съвет.

Екологичната категория на автомобилите е отразена в новите екостикери, които се поставят в пунктовете за годишни технически прегледи още от лятото. Данни от пунктовете показват, че най-много от преминалите прегледи автомобили до Нова година попадат в най-ниската първа категория – т.е замърсяват най-много. Това е очаквано, предвид факта, че автопаркът в България е стар и над 30% от колите са с първоначална регистрация между 1992 и 1996 година. Възможно е да има ограничения и за превозните средства от втора и трета категория. Според Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна, възникват някои въпроси относно обособяването на зоните. Един от тях е как ще се процедира когато шофьорите живеят в зоната, в която е наложено ограничение, а също и какво ще се случва с инвалидите, чийто единствен възможен превоз са автомобилите.

Екологът Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, приветства мерките за ограничаване на замърсяването на въздуха, но е на мнение, че тези зони трябва да бъдат постоянни, а не временни. Според него във Варна най-мръсен е въздухът в участъците, в които се образуват задръствания и трафикът е по-натоварен. Един от тях е булевард "Васил Левски", поясни Илиев.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Променлива облачност в неделя във Варна

През нощта облачността постепенно ще се увеличи и през деня ще е променлива. Ще има краткотрайни валежи, на места придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от югозапад, който до сутринта ще се преориентира от северозапад и, главно във вътрешността, ще се усили. Следобед по крайбрежието вятърът временно ще се..

публикувано на 21.05.22 в 16:10

Силни бури причиниха големи щети в Чехия, няма данни за човешки жертви

Силни бури се разразиха през изминалата нощ над Чехия, вкл. изсипала се градушка на места, и причиниха значителни материални щети и затруднения за транспорта, предаде ДПА, цитирана от БТА. Няма съобщения за пострадали хора. По данни на Чешкия хидрометеорологичен институт скоростта на вятъра е достигала 130 км/ч. Противопожарните служби са..

публикувано на 21.05.22 в 16:00
Васко Василев

Васко Василев: Грозна манипулация е твърдението, че бюджета на Варна ще бъде блокиран, ако бъде атакуван в съда

„Твърдението на варненския кмет, че бюджета на града ще бъде блокиран, ако областният управител атакува част от него в съда, са грозна манипулация“. Това каза, в предаването „Позиция“ на Радио Варна местният председател на ДСБ Васко Василев. „Взимат ли заплати в общината? Взимат. Могат ли да работят с една дванайста част от бюджета? Могат. Явно..

публикувано на 21.05.22 в 14:57
Иван Портних в студиото на Радио Варна

Иван Портних: Развитието на Варна се саботира

„С лека ръка и с йезуитски аргументи се саботира развитието на града“. Това каза в предаването на РадиоВарна „Позиция“ кметът на Община Варна Иван Портних, визирайки връщането на част от проекта за бюджет на общината за 2022 г. от областния управител Благомир Коцев.Кметът подчерта, че, по закон, областният управител има право да връща решенията..

публикувано на 21.05.22 в 13:33

Св. св. Константин и Елена посреща 21 май с намаления за Лято 2022 и културна програма за празника на курорта

Първият български морски курорт Св. св. Константин и Елена ще посрещнете празника си с богат календар на събитиен и атрактивни предложения за ваканции и кулинарни преживявания. На 21 май честванията започват в 9 часа от Манастира „Св. св...

обновено на 21.05.22 в 13:06

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в ЕС

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) мрежата обхваща над 27 000 защитени зони в сухоземната и морската част на ЕС. В България са определени 340 защитени зони, които обхващат 34,9% от националната територия. Това са 120 защитени зони за опазване на дивите птици (23.1% територия) и 233 защитени зони за опазване на..

публикувано на 21.05.22 в 12:50

Предотвратени са над 34 хил. опита за незаконно влизане в България от началото на 2022 г.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април 2022 г. е въведен План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България с Република Турция. За ефективно противодействие на нелегалната миграция в зоната на отговорност на РДГП - Елхово са командировани служители от други..

публикувано на 21.05.22 в 12:25