Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Таксиметровите шофьори във Варна са в готовност за протест

Снимка: БГНЕС

Кризата с повишаващите се цени на тока и на горивата не подмина и таксиметровия бранш.

Все по-често се случва, когато се опитаме да си извикаме такси, да не можем да се свържем с централата или да ни отговорят, че няма свободни автомобили. Причина за това според председателя на синдикат "Авто 94" Димчо Иванов е, че таксиметровите шофьори във Варна масово се отказват и се пренасочват към други сфери.

Преди месец Димчо Иванов и негови колеги са внесли в Общински съвет-Варна искане за увеличение на минималната тарифа за превоз.

"Предлагаме два варианта. Единият е минималната дневна тарифа за километър да стане 1.21 лева, а нощната да е с 20 стотинки по-скъпа. Другият вариант е дневната да се покачи на 1.31 лева за километър, а нощната да е 1.41 лева. Много е трудно положението в бранша, особено с вдигането на цените на горивата. Метанът вече надхвърли 3 лева", поясни Димчо Иванов.

"Много колеги вече се отказват, тъй като това което спечелят им стига само за да покрият разходите си", коментира Иванов. Според него Община Варна трябва да обърне внимание на този проблем. Дичмо Иванов поясни, че по закон общината е длъжна всяка година да актуализира цените на таксиметровите услуги, но подобна актуализация не е правена от 2018 година.

"В момента минималната тарифа във Варна е 88 стотинки на километър. Таксиметровите услуги в нашия град са най-евтини в сравнение с останалите големи градове в страната", каза Иванов.

Предложението за увеличаване на минималните тарифи предстои да бъде разгледано от транспортната комисия към Общински съвет-Варна. В случай на отказ, браншът е в готовност да излезе на протест. 

"Цяла седмица, всеки ден ще протестираме, докато не бъдат удовлетворени исканията ни", поясни Иванов и изрази надежда, че общината ще помогне на бранша в тези трудни времена.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Димчо Иванов:

Не всички в таксиметровия бранш обаче подкрепят протестните намерения.

Антраник Шакариян, собственик на една от големите таксиметрови централи в града каза за „Радио Варна”, че не подкрепя исканото увеличение на минималните тарифи, но не е и против, ако общинският съвет вземе решение в полза на повишението на цените на таксиметровите услуги. Според него обаче, подобно увеличение би довело до отлив на клиенти  и е на мнение, че е по-удачно такава стъпка да се предприеме след тежкия зимен период.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Променлива облачност в неделя във Варна

През нощта облачността постепенно ще се увеличи и през деня ще е променлива. Ще има краткотрайни валежи, на места придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от югозапад, който до сутринта ще се преориентира от северозапад и, главно във вътрешността, ще се усили. Следобед по крайбрежието вятърът временно ще се..

публикувано на 21.05.22 в 16:10

Силни бури причиниха големи щети в Чехия, няма данни за човешки жертви

Силни бури се разразиха през изминалата нощ над Чехия, вкл. изсипала се градушка на места, и причиниха значителни материални щети и затруднения за транспорта, предаде ДПА, цитирана от БТА. Няма съобщения за пострадали хора. По данни на Чешкия хидрометеорологичен институт скоростта на вятъра е достигала 130 км/ч. Противопожарните служби са..

публикувано на 21.05.22 в 16:00
Васко Василев

Васко Василев: Грозна манипулация е твърдението, че бюджета на Варна ще бъде блокиран, ако бъде атакуван в съда

„Твърдението на варненския кмет, че бюджета на града ще бъде блокиран, ако областният управител атакува част от него в съда, са грозна манипулация“. Това каза, в предаването „Позиция“ на Радио Варна местният председател на ДСБ Васко Василев. „Взимат ли заплати в общината? Взимат. Могат ли да работят с една дванайста част от бюджета? Могат. Явно..

публикувано на 21.05.22 в 14:57
Иван Портних в студиото на Радио Варна

Иван Портних: Развитието на Варна се саботира

„С лека ръка и с йезуитски аргументи се саботира развитието на града“. Това каза в предаването на РадиоВарна „Позиция“ кметът на Община Варна Иван Портних, визирайки връщането на част от проекта за бюджет на общината за 2022 г. от областния управител Благомир Коцев.Кметът подчерта, че, по закон, областният управител има право да връща решенията..

публикувано на 21.05.22 в 13:33

Св. св. Константин и Елена посреща 21 май с намаления за Лято 2022 и културна програма за празника на курорта

Първият български морски курорт Св. св. Константин и Елена ще посрещнете празника си с богат календар на събитиен и атрактивни предложения за ваканции и кулинарни преживявания. На 21 май честванията започват в 9 часа от Манастира „Св. св...

обновено на 21.05.22 в 13:06

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в ЕС

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) мрежата обхваща над 27 000 защитени зони в сухоземната и морската част на ЕС. В България са определени 340 защитени зони, които обхващат 34,9% от националната територия. Това са 120 защитени зони за опазване на дивите птици (23.1% територия) и 233 защитени зони за опазване на..

публикувано на 21.05.22 в 12:50

Предотвратени са над 34 хил. опита за незаконно влизане в България от началото на 2022 г.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април 2022 г. е въведен План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България с Република Турция. За ефективно противодействие на нелегалната миграция в зоната на отговорност на РДГП - Елхово са командировани служители от други..

публикувано на 21.05.22 в 12:25