Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Село Бозвелийско - най-многолюдното в община Провадия

| обновено на 26.01.22 в 10:19

Последното преброяване на населението изведе Бозвелийско на първо място по брой население сред селата в община Провадия. С постоянен адрес в момента там са 1377 души, което е с 53 души повече в сравнение с 2011 година. С това Бозвелийско изпревари село Блъсково, което доскоро държеше първото място. Истината е, че село Бозвелийско в повечето време е било най-многолюдното село в община Провадия, разказа за Радио Варна кметът на селото Иван Параскевов. В момента най-многобройни са жителите от ромски произход – около 1000 души, от турски произход са около 7 семейства, останалите са българи, прави сметка на етносите в селото Иван Параскевов.

Като една от основните причини за увеличения брой жители на селото  той посочи връщането на хора, които са работили в чужбина и в по-малка степен повишената раждаемост.

Като в почти всички села у нас и там трудно се намира работа, затова повечето работят в заводите в Девня и в Провадия. Други търсят препитание в чужбина.

Село Бозвелийско се намира е на 10 км. от Провадия, пътят до общинския град е поддържан и в добро състояние, разказа още кметът. Но за сметка на междуградския път, в селото улиците са в окаяно състояние. Няма и канализация, а на въпроса защо не се изгради такава – отговорът от община Провадия бил - няма пари.

В Бозвелийско има детска градина, училище, читалище, църква и пенсионерски клуб. На територията на селото има 6 хранителни магазина. Има дори и здравен кабинет с назначен лекар на 5-дневна работна седмица. Назначената лекарка, обаче, не спазвала работното време, имало дни, в които не отивала на работа, а когато се налагало да я търсят по телефона, не вдигала, разказа още Параскевов.  Сама определяла работното си време и често идвала следобедите и оставала до късно вечер. Иначе хората били доволни от нея, но някои искали да бъде сменена. Той е подал сигнал до Здравната каса и до община Провадия с молба да бъде назначен друг лекар за селото.

Друг съществен проблем е липсата на аптека в селото, каза още Параскевов. Всички пътуват до Провадия, за да си купят лекарства, като дори са организирали група от по-млади хора, които приемат поръчките на по-възрастните и ги изпълняват когато отиват до общинския град.

Сегашните притеснения на кмета на село Бозвелийско имат и още едно измерение – високата цена на електроенергията. В момента навсякъде уличните лампи светят вечер, но се планира и в нашето село да бъде въведен режим, заради поскъпването, каза Параскевов. Тогава е възможно да има и набези и неспазване на обществения ред, коментира той.

Това, че селото е най-голямото в общината води и до по-голяма отговорност в работата на кмета, коментира още той, защото се налага да се постига разбиране с още повече хора. Не е лесно, но се справяме и се разбираме, обобщава положението Иван Параскевов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Първокласници от Варна бяха в Космоса с новия дигитален планетариум в обсерваторията

Новият дигитален планетариум в Народната обсерватория "Н.Коперник" във Варна  беше демонстриран за първи път пред първокласниците от 1 а клас на СУ "Г.С.Раковски". Свежина Димитрова, директор на обсерваторията каза ,че ще бъдат показвани близо 30 образователни филма за планетите, съзвездията и други небесни обекти. Предвижда се озвучаване на български, за..

публикувано на 19.05.22 в 10:50

Абитуриентски балове 2022: Светлите тонове и екстравагантното преобладават при избора на рокля и костюм

Май е месецът на матурите и абитуриентските балове. След 12 вълнуващи години в класната стая, порасналите ученици излизат от нея за да поемат по своя път в живота. Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е тоалетът, с който ще блеснат на бала. Всяка година тенденциите при избора на костюм и рокля се променят. "..

публикувано на 19.05.22 в 07:49

Американско издание за положението на хотелиери и бежанци в Балчик

Обширна статия за положението на хотелиери в Балчик и приютените от тях бежанци от Украйна публикува на 12 май американското издание www.grid.news със заглавие "Черноморските хотелиери са изправени пред изгонване на украински бежанци или перспектива за финансов крах: "Нашата преломна точка". Подзаглавието към нея е "Българското правителство предоставя..

публикувано на 18.05.22 в 16:38

Акция по кръводаряване в Бяла утре

Акция по доброволно кръводаряване организират в Бяла, съвместно с Регионален център по трансфузионна хематология – Варна.  Пандемията, предизвикана от COVID-19 се отрази и на кръводаряването, като за последните 2 години броят на безвъзмездните кръводарители драстично е намалял. Два пъти годишно Община Бяла в партньорство с РЦТХ-Варна организира..

публикувано на 18.05.22 в 16:16

Връчиха годишните награди на „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ в Икономически университет – Варна

На тържествена церемония в Икономически университет – Варна на 18.05.2022 г. бяха връчени ежегодните финансови награди на “Фонд за финансово подпомагане на талантливи студенти" към Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии. Фондът е учреден преди осем години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с..

публикувано на 18.05.22 в 16:06
Превозвачите във Варна преминаха в протестно шествие, което спря пред катедралния храм

Превозвачи: Плащаме, а нямаме нищо насреща, пътищата са в лошо състояние, живеем лошо

Превозвачите във Варна преминаха в протестно шествие, което спря пред катедралния храм "Успение Богородично". Те бяха подкрепени и от колегите си от междуградските превози и градския транспорт.  С табели на автобусите, някои фирми за междуградски превоз отмениха маршрутите си в знак на протест.  Даниела Стойнова разговаря с шофьора Слави Тотев от..

публикувано на 18.05.22 в 14:54

"Сладка азбука" приготвят децата от Центъра за специална образователна подкрепа в Кривня

Инициативата „Сладка азбука“ ще се проведе тази сутрин в Центъра за специална образователна подкрепа в провадийското село Кривня, каза за Радио Варна директорът на центъра Ивелина Богданова. Своите умения в кулинарията ще покажат възпитаниците на центъра, които са от предучилищна възраст до 12 клас. Центърът има сензорна зала, кабинет..

публикувано на 18.05.22 в 07:05