Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международен ден на митниците

Снимка: Агенция "Митници"

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните - членки на Световната митническа организация, са 183. България е член на организацията от 1 август 1973 г.

По традиция Международният ден на митниците e под мотото на определена тема, като за 2022 г. тя е „Ускоряване на митническата дигитална трансформация чрез възприемане на култура на данни и изграждане на екосистема от данни”. Тази тема поставя акцент върху призванието на митниците да покажат своето лидерство в ускоряване на дигиталната трансформация по време на процеса на възстановяване от Covid-19 кризата на национално и международно ниво.

„Пандемията от COVID-19 все още не е приключила и гледайки към бъдещето митниците трябва да се справят с предизвикателствата. Митниците могат да дадат нов тласък на дигиталната трансформация, основана на доверие и насърчаване на сътрудничеството между митническите администрации, повишаване на прозрачността и създаване на условия за диалог с гражданското общество“, отбелязва в писмото си за празника генералният секретар на Световната митническа организация.

„Изминалата 2021 г. бе сложна и динамична, но успешна за Агенция „Митници“. Тя постави предизвикателства, но и очерта много нови възможности пред администрацията, бизнеса и обществото. За първи път приходите, администрирани от Агенция „Митници“, преминаха границата от 10,5 млрд. лв. Добрите резултати са доказателство за сериозен потенциал и добре свършена работа, но и са предпоставка за поставяне на още по-високи цели“ - отбелязва директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев в поздравление към служителите на Агенцията.

Поради пандемичната обстановка тържествена церемония по повод Международния ден на митниците се провежда само в присъствието на отличените служители. Традиционните сертификати за заслуги от името на генералния секретар на Световната митническа организация Кунио Микурия ще бъдат връчени на 19 митнически служители, както и на Дирекция „Ръководство на Корабния Трафик - Черно Море“ в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

С 34 индивидуални и групови награди на Агенция „Митници“- грамота, сребърен и златен почетен знак и плакет, са отличени митнически служители и екипи, постигнали високи резултати през 2021 г., включително екипите, реализирали задържанията на 400 кг хероин на МП Варна Запад, на 450 л течен метамфетамин на МП Летище София, както и на 41 кг златни изделия на ГКПП Дунав мост – Видин.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Галя Йотова по стъпките на първия български печатар – Яков Крайков

В навечерието на 24 май деца и ученици от Бяла имаха възможността да посетят Работилница по печат и сами да опитат старопечатен метод на книгоиздаване. Работилницата по печат е проект на фотографа Галя Йотова, с който тя участва в инициативата Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 година. Софиянката продължава да развива идеята си и да..

публикувано на 24.05.22 в 07:10

Честит 24 май - празник на българската просвета и славянската писменост!

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честит 24 май! На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава..

публикувано на 24.05.22 в 05:55

Лесна работа: Абитуриенти

Започват онези най-прекрасни и въодушевяващи дни на броенето до 12, когато довчерашните гимназисти изглеждат фантастично в абитуриентските си рокли и костюми, дворът на училището, където се събират, е ярък и разкошен като майска дъга, а светът става още по-очарователен и добър. Дните, в които повече от всякога мечтите са най-лесно постижими,..

публикувано на 23.05.22 в 16:12

Състоянието на 10-те най-богати хора надхвърля общото богатство на 40% от населението на света

Богатството на десетте най-богати хора в света надхвърля общата нетна стойност на 40% от най-бедните хора в света - 3,1 милиарда души. Това се посочва в доклад, публикуван днес от международната благотворителна и хуманитарна организация Oxfam, предаде БГНЕС. Тя отбелязва, че в света има общо 2688 милиардери - с 573 повече отпреди две години, чието общо..

публикувано на 23.05.22 в 15:04

Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

Трябва да следим какво се случва в света на вирусите. При маймунската шарка две неща правят впечатление – че инфектираните нямат връзка със страните, в които заболяването е ендемично и че немалка част от инфектираните в момента са хомосексуални мъже. Това обясни пред БНР вирусологът проф. Радостина Александрова. Заболяването е рядко, среща се в..

публикувано на 23.05.22 в 12:27

15 хил. ученици, студенти и учители ще трупат опит в чужбина

Около 15 000 ученици, студенти, учители, университетски преподаватели и младежи ще имат възможност за обучение или стаж по европейските програми „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“ през тази година, съобщават от МОН. Някои ще трупат знания и опит в чуждестранни училища и университети, други ще обменят добри практики с европейски колеги, ще..

публикувано на 23.05.22 в 10:54

Уважение и родолюбие липсват в днешното възпитание на младото поколение

Съществен проблем на обществото ни днес е това, че започнахме да си прехвърляме отговорността за децата от семейството в училището, от родителите на учителите. Това   сподели за Радио Варна Румяна Добрева, учителка по български език и литература, сега в пенсия. Тя  е свидетел на промените на ценностната система в обществото ни и с нескрита..

публикувано на 23.05.22 в 09:19