Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Екоминистърът за делото срещу добива на газ в Добруджа: Решението на Административния съд във Варна е на първа инстанция

Снимка: БГНЕС

Преди дни Административният съд във Варна отмени решението за отказ на РИОСВ – Варна да одобри Оценката за въздействието на околната среда и водите за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.
Делото започна през месец май 2018 година по жалба на фирмата инвеститор „Русгеоком“. Инвестиционното им предложение е за разработване на 41 сондажа в находище „Спасово“, община Генерал Тошево. Там бяха правени проучвания през 2014 година за наличие на природен газ от същата фирма. Желанието на „Русгеоком“ е да добива подземното богатство в находищата „Рогозина“, „Чернооково“, „Рогозина изток“ и „Калина“, засягащи територията на 18 населени места в община Генерал Тошево. То обаче получи изключително негативен отзвук сред местното население, което организира поредица от протести, а през 2017 година беше проведен и местен референдум, на който близо 97% от имащите право на глас се обявиха срещу подобно инвестиционно намерение. Основните опасения не само на хората, но и на експерти, взели участие чрез свои становища в съдебния процес, е, че технологията на добив заплашва чистотата на подводния воден хоризонт, който е единствен източник на вода за населението на Североизточна България. 

В съдебното решение от 24 януари тази година е записано, че на съдебен контрол подлежи не съдържанието и качеството на доклада за Оценка на въздействието на околната среда, а законосъобразността на решението, с което РИОСВ Варна отказа одобряването му. Според съда са допуснати противоречащи си становища от едни и същи органи и дава пример. Първоначално директорът на РЗИ Добрич дава „положително становище на доклада за ОВОС“, директорът на БДЧР посочва, че „няма забележки и възражения по представената документация“, според директора на БДДР „докладът за ОВОС е съобразен напълно с изискванията, поставени в предходните становища на дирекцията“. 

След проведените обществени обсъждания и протести на населението същите органи дават следващи становища, които противоречат на първите. Тук е и пропускът на РИОСВ-Варна според съда, която е взела под внимание само вторите становища при липсващи данни за промяна на фактическата обстановка. Всъщност промяна в обстановката в Генерал Тошево имаше и тя се състоеше в това, че десетки местни жители се заеха с нелеката задача да прочетат хилядите страници на инвестиционното намерение на Русгеоком и ДОВОС и да застанат със своите аргументи пред тях по време на обществените обсъждания, както и да зададат своите въпроси. Като например как ще се следи дали сондажите, преминаващи през водоносния хоризонт тук, са довели до замърсяване на водата, дали умирането на пчелите в района на проучванията е свързано с тях и още много други. Въпроси, на които те не получиха отговори. Но обществените възражения срещу инвестиционното предложение не могат да са решаващ мотив за отказа да се одобри ДОВОС и несъгласието с инвестиционното предложение не е обвързващо административния орган становище, сочи съдът още в мотивите си.
По думите на едно от конституираните по делото лица Дона Пикард съдът всъщност преповтаря тезите на Русгеоком, върху които се основава и тяхната жалба. След последното заседание по делото преди девет месеца тя сподели, че се чувства  „сравнително оптимистично настроена“. Днес тя коментира, че шокирана.

През месец април 2021 година, Атанас Атанасов, който е един от учредителите на Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Генерал Тошево, сподели в интервю, че държавата очевидно не се интересува от гласа на обикновения човек и той е важен само по време на избори. Атанасов визираше референдума, проведен в края на 2017 година в Генерал Тошево и фактът, че той не е бил достатъчно основание тези инвестиционни намерения към един от най-плодородните региони в страната да бъдат прекратени. Девет месеца по-късно решението на Административния съд във Варна потвърждава тези негови думи и поставя още въпроси.
Защо беше целият този съдебен фарс, при положение, че нищо от това, което беше допълнително изискано не беше взето под внимание, се пита Атанасов. Тези които наблюдават процеса  трябва да знаят, че общността ни няма да се съгласи с решение за добив на газ. Ние ще продължим, жалко е, че трябва да влезем пак в тази сага и пак трябва да препотвърждаваме нашето становище, като правим стачки и всякакви други законни форми на протест. Ние сме заявили нашето крайно решение - тук не трябва да се добива газ -  в името на децата ни и Добруджа, категоричен е Атанасов.

Дона Пикард също е категорична, че битката ще продължи и тя ще остане част от делото. 

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заяви за БНР, че решението на Административния съд във Варна е на първа инстанция и то не отменя по целесъобразност, а по законосъобразност решението на РИОСВ-Варна, както че по-скоро екоинспекцията ще обжалва пред Върховния административен съд.
Отмяната на това решение, не означава, че утре или вдругиден  компанията получава зелена светлина за действие, решението означава, че процедурата се връща в начален стадий, каза Сандов.
През 2017 година тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов заяви от трибуната на НС, че според Доклада за оценка на въздействието на околната среда на инвестиционното намерение на „Русгеоком“ при извършване на добива ще се използват конвенционални средства, които няма да повлияят на количеството и качеството на подземните води. 
По думите на Сандов използването на неконвенционални методи за добив на газ е забранено с решение на НС, така че на практика единственият вариант е този, но той не е разписан  достатъчно подробно в инвестиционното намерение.
Разговаряхме и с члена на Националния съвет на „Зелено движение“ Албена Симеонова, която заяви, че те ще поискат отмяна на решението на Административния съд, както и че ще осигурят безплатна експертиза за нуждите на делото пред ВАС, ако се наложи.
Как ще продължи битката между население, фирма инвеститор и съдебна власт предстои да проследим. Онова, което се знае със сигурност още от сега е, че ако ВАС препотвърди решението на съда във Варна, то желанието за добив на подземни природни богатства в Генерал Тошевско ще бъде посрещнато по същия начин, както и през 2017 година.

Реакции от решението на Административния съд във Варна събра в следващия репортаж кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Готвят протест срещу закриването на Районния съд в Каварна

Жители на Шабла и Каварна се вдигат на протест срещу закриването на Районния съд в Каварна и прехвърлянето му в Районен съд- Балчик. Протестът е насрочен за утре, 27 май, от 7.30 часа в село Дуранкулак, на пешеходната пътека на изхода на селото в посока Граничния контролно-пропускателен пункт. Протестът ще премине под формата на..

публикувано на 26.05.22 в 15:29

Антикорупционният фонд разказва "Блатни истории от Варненското езеро"

Антикорупционният фонд ще публикува поредица от видео материали, озаглавени „Блатни истории от Варненското езеро“. Първият от тях вече е достъпен в страницата на фонда в социалните мрежи. „Идеята е да бъдат показани порочни практики, чрез които се усвояват публични средства при удълбочаването на каналите море-езеро“, каза в предаването „Пост..

публикувано на 26.05.22 в 14:49

Поставиха склуптурата богинята на лова Диана на площад "Съединение"

Изцяло реконструирана е бронзовата скулптура на богинята на лова Диана, която красеше градинката на "Севастопол" в центъра на Варна от 2005-та година и която преди две години вандали прерязаха.  Днес склуптурата бе поставена на площад “Съединение”. Още подробности от разговора на Ваня Славова с Ирена Димитрова-старши експерт в Дирекция..

публикувано на 26.05.22 в 14:39

Закриват центъра за бежанци в Бургас, Морска гара става буферна зона

Закриват Кризисния център в Бургас. Днес бяха раздадени последните помощи , предаде БГНЕС. Причина за реорганизацията е, че Морската гара в Бургас се превръща в буферна зона, откъдето бежанците ще бъдат разселвани във вътрешността на страната. Решението е взето от Областния кризисен щаб, който заседава днес. В него взеха участие полиция и здравни..

публикувано на 26.05.22 в 14:20

Многофункционален кабинет откриха в ТУ-Варна

Многофункционален кабинет за специалисти и студенти, KBC Collab Space, бе открит в ТУ – Варна. Събитието бе част от проявите по повод 60-годишнината на университета. Новата придобивка е уникална като изпълнение, каза за Радио Варна Тодор Петков – главен мениджър на фирмата – партньор по проекта. Той е за нуждите на Технически университет и..

публикувано на 26.05.22 в 12:48

Председателят на КЗП е освободен от поста си

Правителството прие решение, с което освобождава Димитър Маргаритов като председател на Комисията за защита на потребителите. Освободени са също членовете на Комисията – Константин Арабаджиев и Константин Райков. Със същото правителствено решение е определен нов състав на Комисията за защита на потребителите. Иван Френкев е новият председател на..

публикувано на 26.05.22 в 11:45
Район

Няма работна ръка за косене на тревата във Варна

Липсата на работна ръка е причината за забавяне на косенето в районите на Варна. Това каза Тихомир Тимов, началник отдел "Общинска инфраструктура". По думите му няма достатъчно косачи, а заради дъждовете тревата избуява много бързо. Седем са наетите фирми за извършване на тази дейност, като всеки район работи с една определена, обясни Тимов. Многобройни..

публикувано на 26.05.22 в 10:50