Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Оброчище събират средства за рехабилитация на дете, спасено от лекарите след масивен инсулт

| обновено на 26.01.22 в 17:00

В средното училище „Христо Смирненски“ в балчишкото село Оброчище е поставена дарителска кутия, за да се подпомогне финансово семейството на 12-годишно дете, нуждаещо се от рехабилитация. Който иска да даде своята лепта, може да го направи в работните дни от 8:00 до 16:00 часа, съобщават от учебното заведение.

Директорът Павлина Стоянова уточни, че ученикът е от село Оброчище, но учи в училището в Кранево. Тя припомни, че това е детето, което бе спасено от лекарите в отделението по педиатрия към многопрофилната болница в Добрич, след масивен инсулт на тази крехка възраст. „По чудо го спасиха д-р Йовев и екипът му. Сега се възстановява вкъщи. С каквото можем да помогнем, ще го направим. Имаме кутия и на добра воля събираме пари“, сподели още Стоянова.

Тя коментира и ковид ситуацията в школото. За разлика от другата гимназия в община Балчик (СУ „Христо Ботев“ в Балчик), в училището в Оброчище няма установени болни деца и учители. Преди време е имало един клас карантиниран за кратко. Болшинството от децата учат присъствено. Тези, които нямат декларация за съгласие от родител, се обучават онлайн. Чакат ваканцията и се надяват тогава да се поуталожат нещата.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Галя Йотова по стъпките на първия български печатар – Яков Крайков

В навечерието на 24 май деца и ученици от Бяла имаха възможността да посетят Работилница по печат и сами да опитат старопечатен метод на книгоиздаване. Работилницата по печат е проект на фотографа Галя Йотова, с който тя участва в инициативата Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 година. Софиянката продължава да развива идеята си и да..

публикувано на 24.05.22 в 07:10

Честит 24 май - празник на българската просвета и славянската писменост!

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честит 24 май! На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава..

публикувано на 24.05.22 в 05:55

Лесна работа: Абитуриенти

Започват онези най-прекрасни и въодушевяващи дни на броенето до 12, когато довчерашните гимназисти изглеждат фантастично в абитуриентските си рокли и костюми, дворът на училището, където се събират, е ярък и разкошен като майска дъга, а светът става още по-очарователен и добър. Дните, в които повече от всякога мечтите са най-лесно постижими,..

публикувано на 23.05.22 в 16:12

Състоянието на 10-те най-богати хора надхвърля общото богатство на 40% от населението на света

Богатството на десетте най-богати хора в света надхвърля общата нетна стойност на 40% от най-бедните хора в света - 3,1 милиарда души. Това се посочва в доклад, публикуван днес от международната благотворителна и хуманитарна организация Oxfam, предаде БГНЕС. Тя отбелязва, че в света има общо 2688 милиардери - с 573 повече отпреди две години, чието общо..

публикувано на 23.05.22 в 15:04

Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

Трябва да следим какво се случва в света на вирусите. При маймунската шарка две неща правят впечатление – че инфектираните нямат връзка със страните, в които заболяването е ендемично и че немалка част от инфектираните в момента са хомосексуални мъже. Това обясни пред БНР вирусологът проф. Радостина Александрова. Заболяването е рядко, среща се в..

публикувано на 23.05.22 в 12:27

15 хил. ученици, студенти и учители ще трупат опит в чужбина

Около 15 000 ученици, студенти, учители, университетски преподаватели и младежи ще имат възможност за обучение или стаж по европейските програми „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“ през тази година, съобщават от МОН. Някои ще трупат знания и опит в чуждестранни училища и университети, други ще обменят добри практики с европейски колеги, ще..

публикувано на 23.05.22 в 10:54

Уважение и родолюбие липсват в днешното възпитание на младото поколение

Съществен проблем на обществото ни днес е това, че започнахме да си прехвърляме отговорността за децата от семейството в училището, от родителите на учителите. Това   сподели за Радио Варна Румяна Добрева, учителка по български език и литература, сега в пенсия. Тя  е свидетел на промените на ценностната система в обществото ни и с нескрита..

публикувано на 23.05.22 в 09:19