Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранката обсъжда Бюджет 2022 онлайн

Снимка: Ани Петрова

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе дистанционно заседание на 27 януари. Дневният ред на тристранката е изцяло фокусиран върху държавния бюджет за тази година.

Първата точка е Проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Веднага след това социалните партньори ще разгледат Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Третата точка е проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Заседанието ще бъде онлайн, тъй като от вторник вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е с положителен резултат за коронавирус и остава под карантина.

При представянето на финансовата рамка и основните приоритети в бюджета преди седмица, Василев определи Бюджет 2022 като бюджет на икономическия растеж.

В него е заложен ръст на БВП от 4,8%. Заложено е намаление на безработицата на 5% и дефицит от 2,5% без COVID-мерките, и дефицит от 4,1% с COVID-мерки. Предвижда се обаче 3 млрд. рефинансиране и 4,3 млрд. лв. дълг.

Записано е, че от 1 април минималната работна заплата се увеличава от 650 лв. на на 710 лв. Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лв. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Чобанов след консултациите: Финалното решение е на президента

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение, предаде БНР. Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е..

публикувано на 29.03.24 в 15:27
Милена Ангелова, главен експерт на АИКБ (в средата), проф. Андрияна Андреева, областен управител на Варненска област (вдясно), Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (вляво)

Милена Ангелова, АИКБ: Трябва да има по-малко изисквания и удължаване на преходните периоди за Зелената сделка

Зелената сделка от много добър инструмент се изроди в зелена инфлация, затова трябва да има удължаване на преходните периоди и намаляване на изискванията. В българското законодателство да се въведе доброволния стандарт за отчитане на малките и средни предприятия, за да бъдат те улеснени. Това заяви във Варна доц. д-р Милена Ангелова, главен..

публикувано на 29.03.24 в 14:51
Диана Ковачева

Омбудсманът отказа поста на служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател, предаде БНР. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на..

публикувано на 29.03.24 в 13:56

Поредно нападение от психично болен мъж в Добрич

Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след реакция на Районната прокуратура. Мъжът е известен на полицията и прокуратурата. В периода 2021-2023 година той е настаняван пет пъти за лечение, осъждан е няколко пъти. Случаят, за който информират от Районната прокуратура в Добрич, е от 24 март, 17..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48