Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тристранката обсъжда Бюджет 2022 онлайн

Снимка: Ани Петрова

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе дистанционно заседание на 27 януари. Дневният ред на тристранката е изцяло фокусиран върху държавния бюджет за тази година.

Първата точка е Проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Веднага след това социалните партньори ще разгледат Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Третата точка е проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Заседанието ще бъде онлайн, тъй като от вторник вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е с положителен резултат за коронавирус и остава под карантина.

При представянето на финансовата рамка и основните приоритети в бюджета преди седмица, Василев определи Бюджет 2022 като бюджет на икономическия растеж.

В него е заложен ръст на БВП от 4,8%. Заложено е намаление на безработицата на 5% и дефицит от 2,5% без COVID-мерките, и дефицит от 4,1% с COVID-мерки. Предвижда се обаче 3 млрд. рефинансиране и 4,3 млрд. лв. дълг.

Записано е, че от 1 април минималната работна заплата се увеличава от 650 лв. на на 710 лв. Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лв. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07

Търсят се варианти за бъдещето на Тубдиспансера във Варна

Тубдиспансерът във Варна да бъде преобразувана и да влезе в структурата на инфекциозните болести. Това мнение изрази  проф. Анелия Клисарова-председател на Комисията по здравеопазване към ОБС - Варна. Една толкова стара болница не може да бъде закрита.  Заболяването е социално-значимо, тази година субсидията за туберкулозно болен бе увеличена, но на..

публикувано на 16.05.22 в 10:18