Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пекарна "Радост" - ще оцелее ли социалното предприятие по време на криза

| обновено на 27.01.22 в 12:48
7
Младежите от Пекарна "Радост"
Снимка: Д.Дончева

Социалното предприятие Пекарна "Радост" във Варна изпрати всичките си работници на трудовата борса, заради невъзможността да изплаща заплати, социални осигуровки и режийните си разходи. Това каза за Радио Варна Нарине Банкова, председател на Фондация „Радост за нашите деца“.

Предприятието отвори врати през 2018 година с основната цел да осигури постоянна трудова заетост на младежи с дефицити, които по думите на Банкова, никой работодател няма да наеме на работа. За времето до сега, младежите развиха умения да правят закуски, сладки и хляб, да се придвижват сами от дома до работното си място и да се чувстват полезни с труда си в обществото. За работата си те получаваха минималната работна заплата определена за страната.

Днес шестимата младежи, които работеха в пекарната, са записани в Бюрото по труда като безработни, защото предприятието изпадна в невъзможност да изплаща заплати и социални осигуровки, както и да покрива режийните си разходи – ток, вода, наем на помещението, каза Банкова. Сметката за ток за декември е 900 лева, а през изминалата година по същото време е била 200 лв. Младежите ще останат на трудовата борса за шест месеца, с идеята да се върнат след това обратно на работа, когато икономическото положение в страната се нормализира, надява се Банкова. И когато сметките за режийни разходи се очаква да намалеят, съобразно по-топлото време.

Основен проблем за нормалното функциониране на пекарната е липсата на държавен бюджет и невъзможността в момента да се кандидатства по проекти, които са единственият начин за финансова подкрепа на едно социално предприятие в България, в което работят хора с увреждания.

Въпреки, че разходите по дейността на предприятието са свити до минимум, пекарната няма да бъде закрита и няма да фалираме предприятието, категорична е Нарине Банкова, която още при откриването през 2018 година заяви, че каквото и да стане имат амбицията да останат на пазара, за да могат поне малка част от младежите с увреждания да работят.

С намален състав, при който работи само главният готвач на пекарната, сега приемат поръчки за наближаващия празник на Свети Валентин. Подготвили са специални тематични сладки във форма на сърца, шоколади с любовни послания, както и бонбони. Поръчки ще приемат до 10 февруари през фейсбук страницата си и на телефоните публикувани в нея.Снимките са на Пекарна "Радост".

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Въпреки неяснотата с бежанците в Балчик очакват приличен туристически сезон

Приличен сезон, със своите плюсове и минуси, очаква туристическият бранш това лято. Хубавото от една страна е, че са възстановени чартърите от Западна и Централна Европа, но от друга - и свободното пътуване на нашия и румънски пазар към предпочитани дестинации като Гърция и Турция. Заради войната в Украйна губим украинските и руски туристи. Такава..

обновено на 20.05.22 в 16:08

ЕС се готви за тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ

ЕС планира до лятото да сключи тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ като част от усилията за прекратяване на зависимостта от Русия , написа в блога си ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. "Що се отнася до диверсификацията на доставките, Европейската комисия и САЩ вече се споразумяха за допълнителни..

публикувано на 20.05.22 в 16:08

Работна група анализира трафика и постъпленията в тол системата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предостави на транспортния бранш данни за трафика на тежкотоварните превозни средства – български и чуждестранни. В тях ще се включва информация и за второкласни и третокласни отсечки и за трансграничните трасета. Такъв ангажимент бе поет на първата работна среща на експертната група,..

публикувано на 20.05.22 в 15:17

Голямо празнично шествие във Варна за 24 май

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите..

публикувано на 20.05.22 в 14:54
Варна

Бум на познавателния туризъм във Варна преди началото на летния сезон

 Все по-често хора от различни националности избират морската столица като дестинация с цел познавателен туризъм. Градските хотели са пълни. Това каза Павлин Косев, хотелиер и  председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Той посочи, че група белгийски студенти, които следват геология, са настанени в хотела му,  французи, които..

публикувано на 20.05.22 в 10:35

Увеличава се интересът към висшето образование в чужбина

Висшето образование в чужбина става все по-атрактивно и предпочитано от българските зрелостници. Популярните учебни дестинации са висши училища от Германия и Австрия, които традиционно привличат българските студенти.    Там програмите са много привлекателни, а академичните таксите са сравнително ниски. Коментарът е на Таня Тодорова, старши консултант..

публикувано на 20.05.22 в 08:31

Зрелостниците ще пишат на втория ДЗИ по Вариант 1

По вариант 1 от два възможни ще пишат днес зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започва в 8:30 часа.  Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти. На..

публикувано на 20.05.22 в 08:26