Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Борислав Гуцанов: Прокуратурата ще проверява удълбочаването на каналите във Варненското езеро

Борислав Гуцанов

Прокуратурата ще проверява удълбочаването на каналите във Варненското езеро, което е по проект на стойност 435 милиона лева. Това съобщи за Радио Варна председателят на комисията по транспорт в Народното събрание– варненският депутат от „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Той напомни, че по проект удълбочаването трябва да е до 14,5 метра, а дермата на Аспарухов мост е на дълбочина 13,5 метра. „Всички сме наясно за какво става дума и защо се използва законът за инхаус процедурите. Удълбочаването трябваше да се направи по един съвсем различен начин. Необходимо беше първо да се уточни каква е стратегията, какво ще се прави с пристанището под „Максуда“ и как ще се развиват пристанищните мощности на Варна, Бургас и по река Дунав“, каза депутатът.

Борислав Гуцанов съобщи още, че се очаква през месец февруари да бъдат приети законови промени, които касаят корабите, изоставени в български пристанища или заводи. Промените предвиждат изоставените кораби да бъдат вземани от държавата.

„Започна работата по морското спасяване. Проблемът с „Вера Су“ ни показа, че всъщност нямаме никакво спасяване“, коментира още Борислав Гуцанов.

По повод развитието на района около Морска гара, Борислав Гуцанов заяви, че то трябва да се извърши след международен конкурс. Според него: „В заданието за конкурса трябва да бъде включено, че на тази територия трябва да има аквариум, яхтено пристанище и голяма зала за конгресен туризъм“.

Председателят на транспортната комисия е имал среща с представители на заводите край Девня, на която е било обсъждано как да се ремонтира пътя до пристанище Варна-Запад.ВИЖТЕ ОЩЕ

3281 зрелостници от Варна и областта се явяват на матура по БЕЛ утре

3281 зрелостници от Варна и областта се явяват на матура по български език и литература утре. 13 са учениците са със специални образователни потребности. Това каза за Радио Варна д-р Ирена Радева, началник на Регионалното управление по образование в морската столица. 946 от дванадесетокласниците за избрали да положат задължителен държавен изпит за..

публикувано на 17.05.22 в 18:07
Иван Иванов

Иванов към НАЗ: Трябва да гарантираме на хората, че цената на хляба ще е поносима

Разчитаме на Вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че цената на хляба ще е поносима. Ние работим с цел да гарантираме продоволствената сигурност на страната. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на работна среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По време на дискусията представителите на бизнеса..

публикувано на 17.05.22 в 17:34

По 1000 души на месец даряват кръв във Варна

По 1000 души на месец даряват кръв в Районния център за трансфузионна хематология във Варна. От началото на годината кръводарителите са 4000. До края на годината се очаква кръводарителите във Варна и региона да се увеличат и кризата с кръводаряването заради пандемията да се преодолее. Това коментира д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център..

публикувано на 17.05.22 в 16:11

Общинският съвет на Варна отново одобри заема от 95 млн. лева и продажбата на имоти

Местният парламент прегласува върнатите от областния управител Благомир Коцев решения за повторно разглеждане. Съветниците отново одобриха решението за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението, с което се удължава работното време на Синята зона и се въвежда Зелена зона. Повторно бе прието решението относно даване на съгласие за..

публикувано на 17.05.22 в 15:53

Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29 , съобщават Българските военновъздушни сили. На 16 май 2022 г. самолет на турските авиолинии, изпълняващ полет до Анталия, бе ескортиран последователно от румънски, български и турски изтребители поради подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. Самолетът..

публикувано на 17.05.22 в 15:06
Междувременно в клоновете на Български пощи започна изплащането на еднократните помощи от 375 лева на украински бежанци. В централния клон на Балчик в първия ден близо 140 души получиха парите си при списък от 550.

Организират срещи с Бюрото по труда за бежанци в Балчик и автобуси за връщането им в Украйна

На 19 и 26 май представители на бюро по труда ще проведат разяснителни срещи на място с настанените украинци в почивните бази на МОН, съответно в Балчик и в Кранево , съобщи управителят Марияна Костадинова. Масово хората искат да се приберат. Смятам, че около 50 процента от тях ще се върнат в Украйна, коментира тя, интересуват се как това може да се..

публикувано на 17.05.22 в 14:29

Очна болница във Варна става част от Медицинския университет

Очна болница във Варна става част от Медицинския университет. С 42 „за“ Общинският съвет гласува дяловете от капитала на „Специализираната болница по очни болести за активно лечение“ (СБОБАЛ) да бъдат прехвърлени безвъзмездно чрез дарение на МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов“. Лечебното заведение през 2019 г. премина под управлението на..

публикувано на 17.05.22 в 14:06