Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватбеният фотограф Павлина Аенска: Не снимам това, което виждам, снимам това, което усещам

Павлина Аенска е сватбен фотограф от Варна. “Не снимам това, което виждам, снимам това, което усещам. Снимането на сватби възприемам като празник на любовта на двама влюбени в техния специален ден. Там съм, за да създавам красиви истории с обич към хората. Това е моята страст. Аз съм художник, запален по фотографията и вярвам, че не става въпрос “просто” за красиви снимки, а и за запазване на ценни и интимни моменти, които, ако не са заснети, даже не бихме забелязали“. Така описва своята работа фотографката, която е категорична, че не трябва да бъде изпуснат нито един миг от тържеството на любовта.

Светлана Вълкова: Кога се насочи към фотографията?

Още в Художественото училище във Варна, още там имахме последните години начална фотография. Още от този момент бях силно впечатлена, но нещата така се развиха, че 20 години по-късно започнах да се занимавам.

Светлана Вълкова: Но не единствено със сватбена, може би трябва да кажем и семейна фотография. Снимаш по-широк спектър от житейски събития.

Много обичам да снимам семейства, които очакват бебе, бебета. Всяка област от фотографията за мен е много интересна и се старая всичко да се получава хубаво.

Любомир Бенковски: Кога започна да се занимаваш професионално с фотография?

В началото започнах първо само в студио. Снимах благотворително, за да трупам все пак някакъв опит в комуникацията с хора, защото фотографията в една много голяма част е и психология. Докато не успееш да придобиеш смелост, да отпуснеш хората отсреща, снимките не ти се получават. Затова правех всичко възможно да снимам повече, да трупам опит.

Любомир Бенковски: Доколко сватбената фотография се различава от друг тип снимане?

Светлана Вълкова: Според мен това е цяла философия.

Доста е различно, защото се следи много стриктно графикът, времето, а ако има закъснение, а това често се случва, става доста напрегнато. Аз знам за себе си, че не трябва да има момент, който да пропуснеш от празника. Дори търся неща, които самите младоженци и гостите им не забелязват.

На коктейл ангажиментите са различни, там снимаш всеки поотделно, храната.

Светлана Вълкова: Колко време отнема?

Снимала съм и малки сватби, но съм имала и сватби по 13-14 часа.

Любомир Бенковски - Бенджи: Понякога твои близки казвали ли са ти: „Ела ми на сватбата, ама си вземи и фотоапарат да направиш няколко кадъра“.

Има такива хора, които снимат любителки, но мои близки никога не са ме молили. Не ми се е случвало. По-скоро ми казват: "Не си вземай апарата!".

Светлана Вълкова: Сама ли снимаш цялата сватба, това е къртовски труд?

Много често снима сама. Но когато събитието е по-голямо, имам страхотни помощници. С Павлина Говедарова сме страхотен екип и се забавляваме, и мисля че си вършим работата чудесно.

Светлана Вълкова: Имаш ли сватбено облекло?

Всеки, който присъства, трябва да има, за жалост не винаги е така. Ако не са облечени подходящо и влизат в кадър, това никак не е приятно. Много ми се иска и на мен да си облека рокля, но не ми е удобно. Гледам да съм с риза и панталон.

Любомир Бенковски - Бенджи: Казват за фотографите, че са хора с чиста душа, но с мръсни колене.

Така е. 

Светлана Вълкова: Какви моменти задължително трябва да присъстват в една сесия?

Сесията е само част от цялото събитие. Самата сватба е репортажно заснемане. За мен е задължително да присъства любов. Много искам да виждам интимност между партньорите, родителите също са много важни.

Любомир Бенковски - Бенджи: Ти се опитваш да пресъздадеш духа на сватбата, като избягваш тези подредените и нагласени кадри.

Нещото, които винаги правя, е да заснема детайлите. Опитвам се да ги правя по-интересни, по-различни, отколкото окото е свикнало да ги вижда.


Целият разговор на Светлана Вълкова и Любомир Бенковски - Бенджи  с Павлина Аенска в рубриката "ОбективНо" на предаването за култура "Гравитация нула" вижте във видеото: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30