Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високите цени на тока и малкият бизнес

Ако пандемията не успя, то високите сметки за ток със сигурност ще фалират много малки предприемачи. Красимир Исмаил е собственик на фурна във Варна. Развива собствен бизнес от 2012 година. Успява да намери начин да оцелее през пандемията. Сметките за ток обаче се оказват трудно преодолим разход.

За десет години, откакто се занимава със собствен бизнес, Красимир Исмаил не е изпадал в толкова трудно положение. Разходите му за ток са скочили три пъти в сравнение със същия период на миналата година. Високите сметки се отразяват много зле на работата. Която е и по-малко заради пандемията.

За да се задържи на повърхността Красимир Исмаил е намалил собствената си заплата. Но не знае докога ще продължи по този начин, защото в един момент ножът ще опре в кокала, както се изразява.

За да компенсира донякъде по-високите сметки за ток, е повишил цените на предлаганите закуски.

Красимир Исмаил е убеден, че ако ситуацията не се промени, през февруари ще има масови протести заради високите сметки за ток.

Повече чуйте в репортажа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня. Сигналът за първия пожар, възникнал в кв. „Химик“ – в Девня, е подаден към оперативния дежурен на Областна администрация – Варна в 16,17 часа. Огънят обхванал стърнище от житна нива е бил загасен. Пожарът е потушен за по-малко от час . На телефон 112 в 16,27 минути е постъпил втори..

публикувано на 09.07.24 в 18:04

Проучване на КЗД: Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран

Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран. 38% от анкетираните в изследване на Комисията за защита от дискриминация са декларирали, че са усетили форма на дискриминация поне веднъж и по различен признак - пол, етнос и др. Това каза проф. Надежда Йонкова, главен секретар на КЗД, като направи уговорката, че проучването..

публикувано на 09.07.24 в 16:32

30 хиляди за филм за реклама на Варна

Положително становище за заснемането на филм за Варна дадоха съветниците от постоянната комисия "Туризъм търговия и рекламна дейност". Финансовата стойност на продукцията е в размер на 30 хиляди лева. Филмът е с продуцент Владина Цекова, автор на поредицата "Без багаж"-единственото българско предаване, откупено от ВВС, което се разпространбява по..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

Онкоболницата във Варна иска отлагане на промените в заплащането на медикаменти от НЗОК

Отлагане на влизането в сила на променената методика за заплащане на лекарствата за лечение на онкологично болните пациенти, влязла в сила от 1 юли, по която НЗОК ще заплаща приложените химиотерапевтици, поискаха от ръководството на Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания "Д-р Марко Марков" във Варна.  От здравното..

публикувано на 09.07.24 в 16:00

Акция в Максуда, иззеха 16 600 къса цигари

16 600 къса цигари без акцизен бандерол иззеха от адрес в Максуда при п олицейската операция по противодействие на контрабандна акцизна стока, съобщават от полицията. Към 08.30 часа,. 58-годишен варненец, осъждан за кражби, бил спрян за проверка в района на т.нар. Максуда. В хода на инспекцията, у него полицаите намерили и иззели 1 000 къса цигари..

публикувано на 09.07.24 в 15:16

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и с третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ, предаде БНР. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. Решението остава непроменено и по..

публикувано на 09.07.24 в 14:30

Земите в област Варна са поскъпнали

Земите в област Варна са поскъпнали. Миналата година средната цена за декар достига 1 866 лв., което е със 17.4% повече в сравнение с 2022 година, отчитат от Териториално статистическо бюро - Североизток. Област Варна е на четвърто място в страната по цена на сделки с ниви през 2023 година. Най-скъпи традиционно са земите в  Добрич - с 3 623 лв.,..

публикувано на 09.07.24 в 13:47