Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за вярата и чудото от провадийското с. Чайка - епизод пореден

Как се спасява църква в село с максимум 40 постоянни жители? Една от само трите трикорабни подобни сгради, запазени у нас?

Отговорът е в историята на църквата "Св. Троица" в провадийското с. Чайка, чието възстановяване започва - след повече от 20 години изоставяне и рушене, с началото на първия локдаун през пролетта на 2020 г.

В основата са трима души - Мариана Куртева, Руслан Вълчев и Костадин Костадинов. Зад тях обаче застават всички в селото - и постоянно живеещите, и онези, които отдавна са излезли от Чайка и са се разпръснали из страната и по света. Застават и мюсюлмани от околните села.

За възстановяването на храма, в който от покрива и по стените тече вода при всеки дъжд, иконите "тънат" във влага и мухъл, а част от църковните принадлежности са откраднати се организира кампания. Събират се пари, а огромната част от реконструкцията е дело на доброволен труд.
"Отчитаме всеки един лев. Периодично снимаме движението на сметката и качваме информацията в групата Храм Св. Троица", разказва за Радио Варна Мариана Куртева.

В резултат на парите, събрани до момента "направихме кубетата и покрива, започнахме да събаряме до тухла изпадалата мазилка в храма, измазваме и ковем нови дъски на изгнилите места. Това го правим сами ,но остава да се измаже отвън и улуци да се сложат. Наемът за скеле на ден е умопомрачителен и никой не иска да го дава даром. Майсторите са кът, както и материалите. Църквата е голяма и е нужно доста, за да я измажем отвън", пояснява още Куртева.

Сумата, която се търси на този етап само за измазването на храма е 35 хил. лв.

Отделно са и другите по-малки разходи.

"През първия локдаун, постегнахме читалището, направихме етнографски кът и библиотека. Намираме си работа, но църквата е номер едно!", разказва още Куртева и допълва, че "сметката е напълно празна от петък - 4 февруари, и помежду си събрахме наново около 1000 лв от обичайните трима. Получихме и случайно дарение от познати. Осветление вече има и вътре, и вън. Когато времето навън не позволява ремонтни дейности, пренасяме се вътре. Камбанарията, която беше пред разпадане, вече е измазана и отвътре.

Напролет ще демонтираме шперплата, който частично спира вятъра и студа, за да може да се работи, и ще поставим металните решетки, за да се чува звънът на камбаната ни надалеч. Изграден е нова подова настилка с отвеждане на дъждовната вода и е поставена метална капандура, която да възпрепятства проникването на вода надолу".

Колкото и прозаично да звучи, покрай възстановяването на храма в с.Чайка "се случиха и две чудеса. Една молителка и дарителка не можеше да има деца и след молитва в църквата забременя и вече детето е на 6 месеца. На друга жена, ,а на мои приятели кръщелницата беше с рак,дойдоха специално да донесат пари и ме помолиха да ги оставя сами в църквата. Момичето вече е напълно здраво -на 26 години е . Чудесата не свършват,щом човек има вяра и не брои парите си ,а дарява и прави добро, казва Мариана Куртева.

Храмът в с. Чайка е построен през 1932/33 г.. Освен нея, подобни църкви в България има запазени само още две такива – в Провадия и в близкото до с. Чайка село Бозвелийско. "Строени са от едни и същи майстори. На всяка от иконите ни са запазени имената на дарилите я. За жалост, иконата на Богородица е открадната. Търсим кой би могъл да я нарисува, но за момента не сме намерили", допълва Мариана Куртева.

Заради липсата на нотариален акт, въпреки желанието на жителите на с. Чайка, тя няма как да кандидатства за архитектурен паметник на културата.

Повече за свършеното и належащото за храма в с. Чайка може да чуете от интервюто с Мариана Куртева в звуковия файл.



Ако желаете да помогнете за възстановяването на храма, номерът на сметката за дарения е в БАНКА ДСК

BG68STSA93000027127535

Храм СВЕТА ТРОИЦА

След приключването на възстановяването на църквата в с. Чайка, списъкът с имената на всички дарители - дори и за 1 или 5 лв., ще бъде сложен до входа на храма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
огън, пожар, дим

Доброволци, гасили пожари във Варна: Като държава нямаме много възможности, важно е да сме силни като общество

Десетки доброволци помагаха на пожарникарите във Варна за овладяване на огнищата, разразили се на няколко места в града през последните дни. Без колебание, а водени от моралния си дълг,  се впускат в акцията  Младен Богданов и Станислав Йорданов.  Това бедствие ни показа колко сплотени можем да бъдем, споделят те. Като държава нямаме много възможности,..

публикувано на 16.07.24 в 14:14

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30