Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларски университет ще обучава ново поколение модерни пчелари

Снимка: архив

Пчеларски университет за обучение на ново поколение модерни пчелари, стартира на 7 март тази година, каза за Радио Варна Стефани Караиванова, маркетинг експерт в организацията „Истински мед”, която създава обучението. Мисията на организацията  е да спрат негативната тенденция на измиране на пчелите, като подкрепят българските пчелари, от една страна, и, от друга - помагат на хората да се сдобият с чист мед с гарантирано качество.

Учебната програма залага на хибриден 3-месечен курс на обучение от онлайн лекции и срещи и практически упражнения на реален работещ пчелин. Лектори и ментори в курса са опитни пчелари, преподаватели и учени - както от България, така и от чужбина. Формата за кандидатстване вече е отворена на сайта на Университета и всеки желаещ може да подаде заявка до 23 февруари 2022 г., включително. Приемът е до 30 души, които ще бъдат избрани след подбор от организаторите. Курсистите ще получат не само достъп до онлайн лекции и срещи с опитни пчелари, както и практика на терен, но и всички нужни материали, като було и инструменти за работа.

Таксата за цялото обучение е 200 лв., ще бъде издаван и сертификат за завършено образование.

За да стимулират начинаещите пчелари, организаторите и техните партньори ще предоставят общо 10 пълни стипендии. 5 от тях ще бъдат специално за дами в желанието на “Истински мед” и партньорите им от международната организация “The World Bee Project” да вдъхновяват и жените в пчеларството. Кандидатстването за стипендиите се осъществява от формата на сайта.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха за движение бул. "Христо Смирненски" от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“

До 17:00 ч. днес е затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. В този участък полагат плътният асфалтов слой и ще бъде нанесена  хоризонтална маркировка. Затворени са и всички пътни връзки към посочения участък. Целта е от 2 август да бъде възстановен маршрутът на линия номер 10 на градския транспорт...

обновено на 30.07.24 в 08:22
Задръстване заради ремонтите на улица

Кметът на Варна: Ремонтът на улица "Девня" ще приключи скоро

Ремонтът на улица "Девня" във Варна е пред приключване. Това съобщи кметът Благомир Коцев, по време на вчерашната сесия на Общинския съвет, без да уточни кога точно се очаква ремонтните дейности да бъдат финализирани. Първоначално изпълнителят съобщи, че те трябва да приключат до 20 февруари. По-късно бе казано, че има забавяне и ремонтът ще..

публикувано на 30.07.24 в 06:36

Адресите без ток на 30 юли

На 30.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Белослав – жилищни блокове в кв. Младост и промишлени зони в района, електрозахранени от ТП 11. Временни смущения в електрозахранването са възможни от..

публикувано на 30.07.24 в 06:21
Есенно море, ноември

Денят започва с облаци, следобед ще е слънчево

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада, повечко облаци и лек вятър по морето. От запад на изток облачността ще намалее и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток. Тмпературите ще се понижат средно с около 5 градуса спрямо вчерашните и преобладаващите максимални ще..

публикувано на 30.07.24 в 05:52

Конфликт между кмет и Общински съвет във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му е днешното гласуване в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местният парламент не прие отпускането на..

публикувано на 29.07.24 в 20:35
Снимката е илюстративна

МВнР: Отменени са полетите на редица авиокомпании от и до летището на Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи уведомява за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските граждани за своето предупреждение от 22 юни 2024 г. за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и..

публикувано на 29.07.24 в 17:52

От БСП се обявиха против спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавата

Общинските съветници от Коалиция "БСП за България" обявиха своята категорична позиция против "спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавния бюджет". Те изпратиха своето становище в писмо до медиите.  "От конфронтацията между кмет и Общински съвет губят само варненци", коментират от БСП във Варна. Те призовават кмета на общината да..

публикувано на 29.07.24 в 17:44