Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронни прегледи няма да има, настъпва дигитализация в здравеопазването

Всички прегледи на пациентите ще се извършват в лекарски кабинет. Няма да бъде издадено нито електронно направление, нито електронна рецепта, нито направление за лабораторно изследване без да е присъствал пациента в кабинета. Това заяви за Радио Варна доктор доктор Каролина Златева, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна във връзка с обявеното, че всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече ще имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат.

На практика това означава, че настъпва електронизация и дигитализация в здравеопазването, която е чакана отдавна, коментира още доктор Златева. По нейните думи всичко, което досега се е пишело на хартия вече ще е история. Електронния амбулаторен лист означава, че след преглед на пациента се попълва един амбулаторен лист в компютъра, който ще е електронен и ще формира неговото електронно досие. Кабинетите на лекарите – общопрактикуващи или специалисти ще се свързват електронно с лабораториите, с рентгените и по този начин пациента няма да носи навсякъде болнични хартиени листи и след това да си взема обратно такива документи, а всичко  това ще влиза в неговото електронно досие, което той ще може да вижда и да контролира достъпа до него, обясни доктор Каролина Златева.

Предстои да се уточни по какъв начин пациентите ще могат да контролират достъпа до електронното си здравно досие, каза още Златева и допълни, че и към момента такова има, но достъп до него имат само хората с електронен подпис. Предстои да се реши как ще бъде достъпно електронното досие за всички пациенти.

В електронното здравно досие са описани прегледи при всички лекари, през които е преминал пациента, описани са изследванията, които са му били предписани и лабораторните резултати, изобщо е описан целия път на пациента в здравната система, включително и ако е бил на лечение в болница. По този начин общопрактикуващия лекар, а и всички лекари от системата, виждат цялата здравна история на пациента, каза доктор Златева.

Електронната система все още не е заработила, но се очаква това да стане тази година. До тогава работата на лекарите остава по стария начин – на хартия. Но това, което е важно да се знае, е че всички прегледи се извършват и ще се извършват при лекар в кабинет присъствено, предстои хартиите да изчезнат, допълни Каролина Златева.

Целия разговор с доктор Каролина Златева можете да чуете в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Двама загинаха при тежки катастрофи в област Добрич

Тежки пътни инциденти през почивните дни в област Добрич отнеха живота на двама шофьори. Катастрофите са вследствие на загуба на контрол над автомобилите, информират от Областната дирекция на МВР Добрич. Първият инцидент е от 13 юли сутринта. Получено е съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие в град Тервел. На място е установено, че..

публикувано на 15.07.24 в 12:17
огън, пожар, дим

Пожарите до Слънчево и във "Владиславово" са овладяни, продължава доизгасянето им

Двата големи пожара - на магистрала "Хемус" до село Слънчево и в район "Владислав Варненчик", са овладяни с добра координация на екипите на пожарната, със съдействието на Военноморските сили, Областна управа и Общината. Това коментира на брифинг във Варна старши комисар Тихомир Тотев - директор на Областната дирекция за противопожарна безопасност..

публикувано на 15.07.24 в 11:48

В Сенокос чакат водата да дойде, в готовност са да затворят пътя Балчик - Добрич

Днес село Сенокос е отново без вода. В изчакване сме преди вземане на решение за протест. Това заяви кметът на балчишкото село Красимир Георгиев, след като от 11 юли са без питейната течност. Вчера местните заплашиха, че ще затворят пътя Балчик – Добрич, както това направиха през февруари 2023-а, за да привлекат вниманието на отговорните институции към..

публикувано на 15.07.24 в 11:20

От днес до 19 юли пръскат срещу кърлежи и комари във Варна

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места във Варна, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15-19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на..

публикувано на 15.07.24 в 10:56

Полицията във Варна с равносметка на многобройните пожари във вчерашния ден

Редица пожари горяха във вчерашния ден на територията на областта, обобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. на кръговото кръстовище на квартал „Максуда“ , при небрежно боравене с открит огън са горели отпадъци - около 30 кв. м.;  в кв. „Владислав Варненчик“ са горели суха трева, храсти и смесена гора – около 356..

публикувано на 15.07.24 в 10:43

Български хотелиери с призив към олинклузив туристите: Изяжте всичко, което вземете

Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения олинклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към..

публикувано на 15.07.24 в 10:10