Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин и Мартин – варненски шампиони от състезание в Дубай

| обновено на 17.02.22 в 09:34
4
Мартин Боев и Мартин Цанов
Снимка: Д.Дончева

С 4 шампионски титли, едно първо място и две трети места се върнаха от Дубай във Варна деца от една от школите по ментална аритметика. Варненските ученици бяха в Дубай за първото присъствено състезание по ментална аритметика от началото на пандемията - Horus International Championship, организирано от египетската организация Al-Tarek for Training.

Вълнуващо състезание, с много емоции и малко притеснение, така определиха преживяването си двама от шампионите 8-годишните Мартин Боев и Мартин Цанов. Оказва се, че малко преди състезанието децата са разбрали, че вместо упражняваните от тях 4 листа с общо 100 задачи на тях, ще трябва да решават задачи на 6 листа, разказа Мартин Цанов. Въпреки това децата са успели да решат задачите и са грабнали първите места.

„Като разбрах, че съм шампион, толкова се зарадвах, че съм представил достойно България и съм си обещал, че никога няма да предам България на която и да е олимпиада.“, каза Мартин Цанов.

"Менталната аритметика не е трудна за учене, а интересна за ума.", каза и Мартин Боев.


В рамките на 10 минути всеки от участниците е решил 160 задачи в своята възрастова категория. Изключително сме доволни от представянето на децата, каза за Радио Варна Десислава Боева, преподавател по ментална аритметика от Варна. Децата показаха много стабилно психическо състояние и отлично представяне, въпреки че не разбираха езика, на който се говори, допълни тя.

Над 350 деца от 13 държави се събраха в Дубай на 11 февруари тази година, за да премерят сили в олимпиадата по ментална аритметика Horus International Championship, организирана от египетската организация Al-Tarek for Training.

България бе представена от 12 участници, на възраст от 6 до 13 години.Общо 12 българчета - 7 от Варна, останалите от Враца, Дупница, Монтана и Гоце Делчев, участваха в състезанието и завоюваха медали, съобщиха от Детски образователни центрове SmartyKids.

Титлата "Шампион" спечелиха варненчетата: Мартин Цанов (8 г.), Мартин Боев (8 г.), Ивайло Ангелов (9 г.) и Сияна Димитрова (8 г.)

10-годишният Мирослав Иванов от Варна грабна титлата "Първи победител" (Първи подгласник).

С титлата "Трети победител" (Трети подгласник) се завърнаха 6-годишният Давид Доков и 10-годишната Маргарита Маргаритова, също от морската столица.

Титлата  "Шампион на шампионите"  спечели Лъчезар Конецовски, "Шампион" - Мартин Цанев, Мартин Боев, Ивайло Ангелов, Атанас Гемеджиев, Сияна Димитров "Първи победител (Първи подгласник) станаха Антон Стоилов и Мирослав Иванов. "Втори победител" (Втори подгласник) - Костадин Сораджиев. "Трети победител" (Трети подгласник) - Давид Доков, Маргарита Маргаритова, Дея Светлиева.


Менталната аритметика е древна азиатска система за пресмятане на всякакви математически задачи по-бързо отколкото с калкулатор, без да се изчисляват и като се назовава директно отговорът. В основата на този вид пресмятане е специално древно азиатско сметало – абакус, чрез което се смята по специална техника. 

Има техника и правила за въвеждане на цифрите и за аритметичните действия на сметалото. Чрез тях се извършва събиране, изваждане, умножение и деление. Менталното смятане е когато чрез въображението си представяме как местим топчетата на сметалото. Най-ценното е, че активираме двете полукълба на мозъка да работят едновременно, което е необичайното, защото в ежедневието двете полукълба се редуват, когато ги използваме. Когато работят едновременно се стимулира изграждане на невронни връзки между двете полукълба и благодарение на тази стимулация се повишават всички качества и функции в мозъка – най-вече концентрация, памет и логика.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39