Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Тополи: Против сме проекта за съхранение на отпадъци от здравеопазването край селото

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Община Шумен

Инвестиционно предложение за „Обособяване на площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване“ край Тополи провокира недоволството на живеещите в селото. В момента те подготвят възражение с подписка срещу бъдещата инвестиция на „Екосейф“ ООД. Те ще бъдат внесени съвсем скоро в РИОСВ-Варна, организираме и протест. Това коментира за Радио Варна кметът на Тополи Благовест Георгиев. В момента тече 14-дневният срок за подаване на възражения в община Варна и/или в РИОСВ-Варна.

"През годините в Тополи толкова много боклук се се стоварил и замърсявали производства има какви ли не, че няма как като жители тук да допуснем поредното подобно нещо, колкото да ни убеждават, че няма да нанесе някакви щети", допълни кметът. При нас е единствения действащ екарисаж, имаме крематориум, пречиствателната станция на Варна, голяма част от шламоотвала на ТЕЦ-ца (около 500 дка) са в нашето землище, имаме и много незаконни строителни сметища, подчерта Георгиев.

Известието за постъпилото инвестиционно предложение беше публикувано в сайта на Община Варна на 18.02.2022 г. В него е посечено, че "на основание чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, във връзка с чл. 4, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка на въздействие върху околната среда, Община Варна обявява следното инвестиционно предложение (ИП): „Обособяване на площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване“ в поземлен имот с идентификатор 72709.502.67.5 по КККР на с. Тополи, м-ст „Клисе баир“, община Варна, област Варна, възложител „Екосейф“ ООД, съгласно договор за наем."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещини в 14 области у нас, на Балканите до 39 градуса

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, предаде БГНЕС. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, по-ниски по Черноморието, в София – около 32, Шумен и Благоевград – 34, Велико Търново, Пловдив..

публикувано на 07.07.24 в 09:17

Червен код за опасност от пожари в Северна България

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България, предаде БГНЕС. Това са областите Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България...

публикувано на 07.07.24 в 09:14

Ръководствата на ПП и ДСБ ще обсъдят изборните резултати

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата..

публикувано на 07.07.24 в 08:38
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС..

публикувано на 07.07.24 в 07:45

Англия и Нидерландия се класираха за полуфиналите на Евро 2024

Англия се класира за полуфиналите на Евро 2024 след победа над Швейцария след изпълнение на дузпи. "Трите лъва" надвиха своя съперник с 5:3 при дузпите, след като редовното време и продълженията завършиха при равенство 1:1, информира БГНЕС. Тимът на Гарет Саутгейт отново се измъкна от тежка ситуация, тъй като изостана в резултата в 75-та..

публикувано на 07.07.24 в 07:32

Времето в неделя: Слънчево и горещо

Днес времето ще е слънчево, следобед горещо! Ще духа слаб, следобед по Черноморието умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Изгревът на Слънцето за Варна беше в 5 часа и 38 минути, залез в..

публикувано на 07.07.24 в 07:21

Пожарът между Соколово и Сенокос е потушен, спасени са 130 декара пшеница, унищожените са близо 30 дка

Два екипа от пожарните в Балчик и Добрич успяха да загасят пожара в пшеничена нива в землището на балчишкото село Сенокос в посока Соколово. Спасени са 130 декара, унищожени са между 15 и 30 декара, съобщи началникът на балчишката служба Стелиян Стойчев. По обяд днес сигналът за пожар между балчишките села е подаден на телефон 112 от пътуващ..

публикувано на 06.07.24 в 16:42