Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите българи, евакуирани от Украйна, пристигнаха у нас

| обновено на 26.02.22 в 09:43

Първите два автобуса с евакуирани от Одеска област в Украйна около 60 български и украински граждани пристигнаха на граничния пункт Дуранкулак.
Още от Мая Щърбанова:

 

Сънародниците ни потеглиха вчера следобед от Одеса, по пътя е имало голямо забавяне заради трафика. Преди тях от петък у нас започнаха да пристигат и украински семейства с коли, бягащи от военните действия. Украинци идват в България и през „Дунав мост“.

По думите на Владимир Върбанов - един от заместник-министрите на транспорта, днес страната ни организира евакуация на българи от Киев. На територията на Украйна вече се намират четири автобуса от България.

Те ще бъдат на обявения сборен пункт пред българското посолство в Киев в 10 часа българско време и могат да поемат около 250 пътници. При още желаещи автобусите могат да превозят и допълнително около 50-60 души правостоящи, каза Владимир Върбанов.

На пункта в Дуранкулак са Мая Щърбанова и Румен Сарандев.

Повече може да видите тук (в live stream).

За момента на Дуранкулак в спокойно, но от вчера през цялата нощ на всички гранични пунктове на Румъния не сприра потокът от украинци, които влизат в Европейския съюз през границата на родината им с Румъния.

В град Исакча е създадена организация от доброволци, които посрещат бежанските групи и им осигуряват храна и напитки. Фериботните линии са увеличени двойно, за да могат да поемат потока от хора, основно жени и деца. Без ограничения за документи, свободно, без визи, без PCR-тестове, с максимално облекчена процедура преминават стотици украински граждани през румънските граници.

При пункт „Галац-Джурджулеску-Рени“ е по-малко натоварено, но пък се преминава и молдовската територия.

Междувременно в социалните медии българи с автомобили се организират, за да посрещат и извозят у нас украински семейства, които са без коли и минават румънската граница пеша.

В няколко групи се търсят и места за настаняване и се предлагат такива.

Хотелиери по Черноморието вече са готови да предоставят настаняване на бежанци от Украйна. Те искат да помогнат на хората, но разчитат и на финансова подкрепа от държавата. За целта трябва да изпратят разчетите за разходите си до Министерството на туризма.

Татяна Димова и Лилия Себова пристигнаха на автогарата във Варна  с автобус с близо 60 бежанци от Одеса.

Те имат съпрузи с българско гражданство и имат къде да отседнат  в България.

 Даниела Стойнова разговаря с тях за бомбардировките, започнали в Одеса на 24-и февруари: 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  10.09.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради неотложни ремонтни дейности на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна –..

публикувано на 10.09.24 в 05:57

Постепенно увеличение на облачността във вторник

Днес облачността от запад постепенно ще се увеличи и следобед главно по южното крайбрежие, а привечер и над Североизточна България са възможни краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. През нощта срещу сряда валежите постепенно ще обхванат по-голяма част от района. Вятърът ще е слаб до умерен от югоизточна четвърт, а до края на деня ще..

публикувано на 10.09.24 в 05:56

Борбата с минната опасност сред задачите на учението "Sea Breeze"

Борбата с минната опасност и отработването на тактически техники и процедури е сред задачите на учението "Sea Breeze", което започва днес в Черно море в акваторията на България и продължава до 20 септември. Паралелно ще се проведе и конференция на командирите на ВМС на 10 и 11 септември, с участието на 13 държави, сред които и Украйна и над 150..

публикувано на 09.09.24 в 18:43

Кметът Благомир Коцев към учителите: Имате пълната ни подкрепа, отделили сме много средства за образование

Имате пълната подкрепа и съдействие от страна на Община Варна. Отделили сме много средства за образователна инфраструктура – за изграждане на нови бази, ремонт и оборудване, осигурени по различни програми. Правим всичко възможно това да се случва по най-гладкия и добрия възможен начин. С тези думи кметът на Варна Благомир Коцев се обърна към директорите..

публикувано на 09.09.24 в 18:36

Увеличават се забраните за защитени зони "Калиакра" и "Комплекс Калиакра", тече обществено обсъждане

О бществено обсъждане на проектозаповеди за изменение и допълнение на режимите на защитени зони  „К омплекс Калиакра “ за местообитанията и „К алиакра ”  за птиците  обявяваМинистерството на околната среда и водите съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие . З ащитена зона  BG0002051 „Калиакра“  за опазване на дивите..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Организират публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 година

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет на Варна за 2023 година ще се проведе утре. Ще бъде представен и отчета за сметките на средства от ЕС.  Събитието ще се състои   от 15:30 до 17:00 часа  в зала „Пленарна“. Повече информация и проектоматериалите можете да намерите  ТУК .

публикувано на 09.09.24 в 17:36
Снимката е илюстративна.

До 15 септември премахват изсъхналите клони на дървета около училищата

До 15 септември спешно да бъде извършена резитбата на сухи клони и опасни дървета в града, като приоритетни зони са около детските градини и училищата, е наредил кметът на Варна Благомир Коцев, съобщават от общинския пресцентър. Вътрешните дворове са отговорност на директорите, посочиха от ресорната дирекция. Огледи и резитба трябва да се извърши и в..

публикувано на 09.09.24 в 17:16