Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Жекова: Държавната администрация "тушира" радостта от добре развиващите се зърнени реколти

Преди няколко дни от Националната асоциация на зърнопроизводителите в България пуснаха декларация, в която се обявяват против спирането на износа на зърно.

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, тази забрана може да се окаже пагубна за сектора.

"Преди няколко дни на пристанището в Бургас бяха спрени два кораба със селскостопанска продукция, произведена в България. На порта във Варна също има спрени кораби. В същото време, от земеделското министерство отричат, че има спрени кораби", обясни Радостина Жекова в предаването "Новият ден" в ефира на Радио Варна.

"Притеснително е, че производителите търпят огромни щети, тъй като имат подписани договори за износ на пшеница, царевица и слънчоглед, които са платени и чакат да бъдат натоварени и да тръгнат", каза още Жекова.

"В момента се питаме дали има смисъл да сеем при положение, че износът е спрян", допълни Радостина Жекова.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите поясни, че България е нетен износител на земеделска продукция и страната ни е произвела 7 милиона тона пшеница през 2021 година, а в момента в складовете са налични над 3 милиона тона.

Днес ще се проведе ново заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на което ще се вземат решения за следващите стъпки, които ще предприеме бранша. Не е изключено от асоциацията да поискат оставките на министрите на земеделието и финансите, каза Радостина Жекова. Ще бъде поискано и обяснение от Европейската комисия за спирането на износа.

Според Жекова, войната в Украйна също води до негативни последици за зърнопроизводителите.

"Русия е най-големият износител на тор за държавите в Европа, включително и България. Ние получаваме от Русия и консумативите за създаване на торовете у нас. Имаме два завода за торове, които е спорно доколко работят. В момента много трудно може да бъде намерен амониев нитрат, а цената му достига до 1600 лева. Отдавна апелираме ресорното министерство да вземе адекватни мерки, но без резултат. В другите държави бяха взети мерки със създаване на буферни складове за тор, беше намалено ДДС-то за тор и реколтите бяха обезопасени", коментира Жекова. Безпокойство сред зърнопроизводителите предизвиква и повишението на цените на горивата.

Радостина Жекова допълни, че е спокойна за реколтата през 2022 година.

"Пшениците се развиват добре, дори преди падналите през последните дни снегове, които носят благоприятната зимна влага", каза още председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Радостина Жекова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 20 август

На 20.08.2024 от 00:30 ч. до 23:00 ч. , поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между бул. Христо Ботев, бул. Девня, бул. Васил Левски, ул. Д-р Пискюлиев. На 20.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради..

публикувано на 20.08.24 в 05:50
Варна

Слънчево и горещо време във вторник

Утрото във вторник ни посреща с лека прохлада и едва доловим полъх на вятъра. Днес отново ще е предимно слънчево и горещо. Следобед от запад ще се развива купеста облачност и на изолирани места не е изключено да превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед временно до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 32° и 37°, по..

публикувано на 20.08.24 в 05:48

Шофьор самокатастрофира на АМ "Черно море"

Шофьор е самокатастрофирал на автомагистрала "Черно море" в посока Варна. Той е карал в нивата и незнайно как се е блъснал в мантинелата, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР. Водачът на лекия автомобил "Ауди" е без наранявания, отказал е да бъде тестван за алкохол и наркотици, отказал е и лекарска помощ, уточниха от пресцентъра на..

публикувано на 19.08.24 в 20:39
Петър Чобанов

Готовност за служебен премиер изрази Петър Чобанов

Готовност да бъде премиер заяви още един от държавните служители, на които това е позволено в основния закон - подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Той е заявил това пред сайта Епицентър, предаде БНР.  Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС и беше финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. По-рано днес настоящият служебен премиер Димитър..

публикувано на 19.08.24 в 17:48

Костадин Костадинов във Варна: Бъдещото развитие на България е заложник на един човек - Пеевски

Бъдещото развитие на България е заложник в момента на един човек - Пеевски. Tака коментира във Варна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов ситуацията с неодобрения от президента състав на бъдещия служебен кабинет. Избори - след 20 октомври, президентът отказа да подпише указа за назначаване на кабинета "Кожарева" Той каза още, че..

публикувано на 19.08.24 в 17:10

Задържаха за хулиганство мъж от село Самуилово

Мъж от добричкото село Самуилово е бил задържан от полицията за непристойно поведение и хулиганство. Вследствие на инцидента е проведена и Специализирана полицейска операция на територията на населеното място с цел профилактика на криминалния контингент и осигуряване на обществения ред. Сигналът за възникнал конфликт на територията на село..

публикувано на 19.08.24 в 16:11

Петима са задържани с наркотици при специализирана полицейска операция в Добричко

Петима души са задържани от служители на Първо Районно управление в Добрич и на Районното управление Балчик  при специализирана акция на полицията в Добричко.  Акцията (от 10 до 16 август ) е била срещу разпространението на наркотици след проведени оперативно – издирвателни мероприятия на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при..

публикувано на 19.08.24 в 16:03