Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Използването на биткойн в кризисни ситуации нараства

Снимка: pixabay.com

След като ковид кризата откри нови хоризонти за биткойн от 2020 г. насам, цената на криптовалутите се покачи неколкократно до рекордни нива. А пазарната капитализация в даден момент надмина 3 трилиона долара. Една от причините за възхода бе задаващата се инфлация, а биткойн се очерта като подходящ подслон за инвеститорите, поради това, че при него инфлация не може да има. Но как ще се отрази на криптовалутите кризата в Украйна?

Когато през 2014 г., след нахлуването в Крим, САЩ забраниха на американците да правят бизнес с руски банки, разработчици на нефт и газ и други компании, ударът по руската икономика беше бърз и огромен. Икономисти изчислиха, че санкциите, наложени от западните държави, струват на Русия 50 млрд. долара годишно.

Оттогава световният пазар на биткойн и други цифрови активи се разрасна значително. Цената на биткойн и на криптовалутите се изстреляха до небесата, а общата им пазарна капитализация достигна 3 трилиона долара.

Във вторник администрацията на Байдън въведе нови санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна, целящи да осуетят достъпа ѝ до чуждестранен капитал. Според експерти обаче руските субекти се готвят да смекчат някои от най-лошите последици, като сключват сделки с всички по света, които желаят да работят с тях. Според тях тези субекти могат да използват дигитални валути, за да заобиколят контролните точки, на които разчитат правителствата - основно парични преводи от банки - за да блокират изпълнението на сделките.

"Русия е имала много време да обмисли тази конкретна последица", казва Майкъл Паркър, бивш федерален прокурор, който сега ръководи практиката за борба с прането на пари и санкциите във вашингтонската адвокатска кантора Ferrari & Associates. "Би било наивно да се мисли, че те не са се погрижили точно за този сценарий."

Санкциите са едни от най-мощните инструменти, с които Съединените щати и европейските държави разполагат, за да влияят върху поведението на държави, които не смятат за свои съюзници. По-специално Съединените щати могат да използват санкциите като дипломатически инструмент, тъй като доларът е световната резервна валута и се използва за разплащания по целия свят. Но американските правителствени служители все повече осъзнават потенциала на биткойн да намали въздействието на санкциите.

За да приложи санкции, правителството съставя списък с хора и предприятия, които неговите граждани трябва да избягват. Всеки, който бъде хванат да контактува с член на списъка, е заплашен от големи глоби. Но истинският ключ към всяка ефективна програма за санкции е глобалната финансова система. Банките по света играят важна роля в прилагането на санкциите: Те виждат откъде идват парите и къде са насочени, а законите за борба с изпирането на пари изискват от тях да блокират транзакции с организации, които са под санкции, и да докладват на властите за това, което виждат. Но ако банките са очите и ушите на правителствата в това пространство, експлозията на цифровите валути ги заслепява.

През октомври 2020 г. представители на руската централна банка заявиха пред московски вестник, че новата "цифрова рубла" ще направи страната по-малко зависима от САЩ и ще може по-добре да се противопоставя на санкциите. Тя ще позволи на руските субекти да извършват трансакции извън международната банкова система с всяка държава, която желае да търгува с цифрова валута.

Русия би могла да намери желаещи партньори в други държави, обект на американските санкции, включително Иран, които също разработват цифрови валути, подкрепяни от правителството. Китай, най-големият търговски партньор на Русия както по отношение на вноса, така и по отношение на износа, според Световната банка, вече пусна своя собствена цифрова валута на централната банка. Лидерът на страната, Си Дзинпин, наскоро описа отношенията на Китай с Русия като такива, които "нямат граници".

Развиващата се система, при която централните банки директно обменят цифрови валути, създава нови рискове, казва Яя Фануси, сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, който е проучил въздействието на биткойн върху санкциите. "Намаляването на силата на санкциите на САЩ идва от система, в която тези национални държави могат да извършват транзакции, без да минават през глобалната банкова система."

В началото на февруари независими наблюдатели на санкциите съобщиха на Съвета за сигурност на ООН, че Северна Корея използва криптовалути, за да финансира ядрената си програма и програмата си за балистични ракети, според Ройтерс. (Говорител на постоянната мисия на Норвегия в ООН потвърди съществуването на доклада, който все още не е публикуван). През май консултантската фирма Elliptic описа как Иран използва приходите от добив на биткойни, за да компенсира ограниченията в способността си да продава петрол заради санкциите.

Руските субекти, на които са наложени санкции, биха могли да приложат своя собствена стратегия за избягване на санкциите, като използват атаки с цел получаване на откуп. Наръчникът за действие е ясен: Хакер прониква в компютърни мрежи и блокира цифрова информация, докато жертвата не плати за освобождаването ѝ, обикновено в криптовалута.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич счупи 114-годишен температурен рекорд

Добрич подобри температурен рекорд от 1910 година. Днес живакът стигна близо 30 градуса (29.5), а преди повече от век на този ден е било 28 градуса. В Русе термометрите измериха близо 32 градуса.  През денонощието облачността в Източна България ще е променлива с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен,..

публикувано на 16.04.24 в 18:56

Дават на прокуратурата ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт във Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата..

публикувано на 16.04.24 в 17:08

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34