Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Използването на биткойн в кризисни ситуации нараства

Снимка: pixabay.com

След като ковид кризата откри нови хоризонти за биткойн от 2020 г. насам, цената на криптовалутите се покачи неколкократно до рекордни нива. А пазарната капитализация в даден момент надмина 3 трилиона долара. Една от причините за възхода бе задаващата се инфлация, а биткойн се очерта като подходящ подслон за инвеститорите, поради това, че при него инфлация не може да има. Но как ще се отрази на криптовалутите кризата в Украйна?

Когато през 2014 г., след нахлуването в Крим, САЩ забраниха на американците да правят бизнес с руски банки, разработчици на нефт и газ и други компании, ударът по руската икономика беше бърз и огромен. Икономисти изчислиха, че санкциите, наложени от западните държави, струват на Русия 50 млрд. долара годишно.

Оттогава световният пазар на биткойн и други цифрови активи се разрасна значително. Цената на биткойн и на криптовалутите се изстреляха до небесата, а общата им пазарна капитализация достигна 3 трилиона долара.

Във вторник администрацията на Байдън въведе нови санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна, целящи да осуетят достъпа ѝ до чуждестранен капитал. Според експерти обаче руските субекти се готвят да смекчат някои от най-лошите последици, като сключват сделки с всички по света, които желаят да работят с тях. Според тях тези субекти могат да използват дигитални валути, за да заобиколят контролните точки, на които разчитат правителствата - основно парични преводи от банки - за да блокират изпълнението на сделките.

"Русия е имала много време да обмисли тази конкретна последица", казва Майкъл Паркър, бивш федерален прокурор, който сега ръководи практиката за борба с прането на пари и санкциите във вашингтонската адвокатска кантора Ferrari & Associates. "Би било наивно да се мисли, че те не са се погрижили точно за този сценарий."

Санкциите са едни от най-мощните инструменти, с които Съединените щати и европейските държави разполагат, за да влияят върху поведението на държави, които не смятат за свои съюзници. По-специално Съединените щати могат да използват санкциите като дипломатически инструмент, тъй като доларът е световната резервна валута и се използва за разплащания по целия свят. Но американските правителствени служители все повече осъзнават потенциала на биткойн да намали въздействието на санкциите.

За да приложи санкции, правителството съставя списък с хора и предприятия, които неговите граждани трябва да избягват. Всеки, който бъде хванат да контактува с член на списъка, е заплашен от големи глоби. Но истинският ключ към всяка ефективна програма за санкции е глобалната финансова система. Банките по света играят важна роля в прилагането на санкциите: Те виждат откъде идват парите и къде са насочени, а законите за борба с изпирането на пари изискват от тях да блокират транзакции с организации, които са под санкции, и да докладват на властите за това, което виждат. Но ако банките са очите и ушите на правителствата в това пространство, експлозията на цифровите валути ги заслепява.

През октомври 2020 г. представители на руската централна банка заявиха пред московски вестник, че новата "цифрова рубла" ще направи страната по-малко зависима от САЩ и ще може по-добре да се противопоставя на санкциите. Тя ще позволи на руските субекти да извършват трансакции извън международната банкова система с всяка държава, която желае да търгува с цифрова валута.

Русия би могла да намери желаещи партньори в други държави, обект на американските санкции, включително Иран, които също разработват цифрови валути, подкрепяни от правителството. Китай, най-големият търговски партньор на Русия както по отношение на вноса, така и по отношение на износа, според Световната банка, вече пусна своя собствена цифрова валута на централната банка. Лидерът на страната, Си Дзинпин, наскоро описа отношенията на Китай с Русия като такива, които "нямат граници".

Развиващата се система, при която централните банки директно обменят цифрови валути, създава нови рискове, казва Яя Фануси, сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, който е проучил въздействието на биткойн върху санкциите. "Намаляването на силата на санкциите на САЩ идва от система, в която тези национални държави могат да извършват транзакции, без да минават през глобалната банкова система."

В началото на февруари независими наблюдатели на санкциите съобщиха на Съвета за сигурност на ООН, че Северна Корея използва криптовалути, за да финансира ядрената си програма и програмата си за балистични ракети, според Ройтерс. (Говорител на постоянната мисия на Норвегия в ООН потвърди съществуването на доклада, който все още не е публикуван). През май консултантската фирма Elliptic описа как Иран използва приходите от добив на биткойни, за да компенсира ограниченията в способността си да продава петрол заради санкциите.

Руските субекти, на които са наложени санкции, биха могли да приложат своя собствена стратегия за избягване на санкциите, като използват атаки с цел получаване на откуп. Наръчникът за действие е ясен: Хакер прониква в компютърни мрежи и блокира цифрова информация, докато жертвата не плати за освобождаването ѝ, обикновено в криптовалута.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природният газ поскъпва през октомври с близо 3%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, предаде БНР. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът..

публикувано на 01.10.24 в 19:51
Варна

Утре очакваме слънчево време във Варна

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и утре ще преобладава слънчево време. Вятърът от северозапад през нощта постепенно ще отслабне, последно по Северното Черноморие, където през нощта и утре до обяд ще е до умерен, временно засилен. Утре вятърът постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт. Минималните температури ще останат без..

публикувано на 01.10.24 в 19:45
Варна, Морска градина

Психично болен нидерландец нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна

Психично болен 27-годишен мъж от Нидерландия нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна през почивните дни. Мъжът бе задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Варна. Г.В. е обвинен за това, че на 29 септември 2024 година, около обяд, нападнал спонтанно две жени и дете в Морската градина на Варна. Първо агресията му се..

публикувано на 01.10.24 в 15:20

От днес до 31 март не плащаме за синя зона в Балчик

Според действащата Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства в община Балчик от 1 октомври отпада режимът на платено почасово паркиране в центъра и по крайбрежието .  Според текстовете в нормативния документ платената зона е валидна за всички календарни дни  от 1 април до 30 септември в часовия диапазон от..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври (на живо)

Централната избирателна комисия провежда редовния си брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври. Ще бъде показана бюлетината за вота в края на месеца и ще се демонстрира гласуването с машина. Миналата седмица ЦИК проведе жребия, с който бяха определени номерата в бюлетината на..

публикувано на 01.10.24 в 14:09

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12