Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DJ DELightfull: Разбира се, че грамофонът е музикален инструмент!

Българският диджей подготвя дебютния си албум

DJ DELightfull (Делян Люцканов) е един от най-активните български диджеи в момента. Музикалният му път започва през 2013 г., когато си купува първата двойка грамофони. Но всъщност началото е поставено много преди това с колекцията от аудиокасети на по-големия му брат, чрез която Делян се запознава с музика от най-различни стилове. Във всеки от тях намира по нещо за себе си, но се влюбва в хип-хопа и като част от тази субкултурна общност в София започва да се интересува от изкуството на "търнтейбълизма" или грамофонизма, както той предпочита да го нарича - използването на грамофоните за всякакви звукови манипулации и, в крайна сметка, използването им като инструмент. Между 2013 и 2018 г. DJ DELightfull живее последователно в Шотландия, Естония и Китай, където редовно се изявява пред местните публики. През 2019 г. се завръща в София организира поредица от диджей партита, а наред с това се качва на сцената с имена като Lords of the Underground, Bahamadia, Skratch Bastid, както и с редица водещи български хип-хоп изпълнители. През последните две години работи с артисти от целия свят, а освен това се фокусира върху участието си на някои от най-големите състезания за диджеи - и грабва световните титли в две от тях: 2020 Cut2Cut World Championship и 2021 DMC World Foundation DJ Championship.


Как се научи да правиш всичко това зад пулта?

С много инвестирано време, прекарано сам вкъщи. Нужни са много тренировки, години наред, за да се стигне до умението да музицираш с грамофоните. Процесът е същият като при музикантите, които с години развиват уменията си с даден инструмент. Това е доста различно от стандартното създаване на хип-хоп, където музата играе голяма роля - нито емситата, нито продуцентите прекарват часове наред, повтаряйки едно и също действие.

Също така съм прекарал много време в слушане на хип-хоп от 80-те и 90-те, опитвайки се да копирам това, което чувам. Освен това онлайн видеата с инструкции са много полезни, както и видео архивите на диджей състезания.


Какво ти дава участието в световни диджей състезания?

В дългосрочен план - мотивация, защото знам какво още трябва да науча, за да продължавам да се развивам в прецизността, скоростта и разбирането си за музиката. Освен това ми дава общност - откакто постигнах двете световни титли, вниманието към мен се позасили, което ми дава възможност да общувам с хора от тази област, с които иначе би било трудно да се свържа.

Какво още искаш да постигнеш в твоята сфера?

Следващата ми цел е нещата на живо да започнат да се получават така, както се случват вкъщи, да изчезне сценичната треска и да започна да се чувствам напълно комфортно пред публика. А от там нататък - да присъствам на световните финали вече на живо. Първо, много искам да се видя очи в очи с всички тези хора, с които се свързах онлайн през последните две години, и второ, нямам търпение да усетя тръпката от изживяването, истинското състезаване, което е дълбоко заложено в духа на хип-хоп културата. Почти съм сигурен, че следващата година това ще се случи.

Иначе има няколко неща, върху които работя в момента. Едно от тях е мой албум в колаборация с един от най-добрите български хип-хоп продуценти и на практика е почти готов. Желанието ми е той да бъде издаден и на грамофонна плоча.


Целия разговор на Добо Мързов с DJ DELightfull в предаването 45 оборота в минута чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10