Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна, Бургас и Добрич с почти изчерпан капацитет за настаняване на бежанци от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Варна, Бургас и Добрич са градовете с най-много настанени бежанци от Украйна и капацитетът за настаняване в къщи и апартаменти вече е почти изчерпан. Това каза за Радио Варна Андрей Войников от Центъра на бесарабските българи в България. Той призова хора от други части на страната  да се включат в помощта за настаняване на бягащите от войната в Украйна и апелира това да направят жители от Велико Търново, Шумен, Пловдив и София.

Отправяме апел и към хора, които могат да осигурят транспорт за извозването на бежанци от мястото им на пристигане у нас до местата, където ще бъдат настанени, каза още Андрей Войников.

От 50 до 100 обаждания на ден от бежанци от Украйна обработва Центърът на бесарабските българи, който се намира в София. За изминалите две седмици близо 500 души са се свързали с тях, за да обявят, че могат да осигурят подслон на бежанци и са предоставили къщи или апартаменти.

По думите на Войников първите бежанци дошли у нас са предимно бесарабски българи, които имат познати, дори роднини в България и  разбират езика. Но сега вече идват украинци, които нямат никакви връзки с България, не разбират езика и говорят само руски или украински, не познават страната и е много трудно в общуването с тях.

„Искам да предам голяма благодарност от всички украинци, които идват в България, защото всички българи, които настаняват бежанци, ги приемат като гости и като роднини в домовете си. Всички се надяваме, че скоро ще свърши войната и бежанците ще могат да се върнат вкъщи.”, каза още Андрей Войников.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделски производители заявиха протестна готовност, настояват за спешни действия на правителството

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако..

публикувано на 24.07.24 в 15:54

Настаняват в хотели пострадали от пожарите, общините трябва да изготвят справки за щетите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев, цитиран от БНР.  Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 15:33

Пешеходци не могат да ползват тротоар на ул. "Кольо Фичето" във Варна заради избуяла растителност

Половината площ на тротоара на улица "Кольо Фичето" в Западна промишлена зона във Варна е заета с растителност, която пречи на пешеходците. Те са принудени да слизат на пътното платно, с което застрашават живота си, алармира Р адослав Ковачев, който работи в района. Изкривени антипаркинг колчета също затрудняват движението, допълни той.  Тротоарът е..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Откритият на плажа саркофаг е бил боядисан със съвременна боя

Откритата на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" долна част от саркофаг е автентична, вероятно от II – III в. сл. Хр. Транспортирана е в Археологическия музей във Варна, като реставраторите вече работят по съхраняването на паметника.  Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" Областната дирекция..

публикувано на 24.07.24 в 14:44
Богдан Богданов

Богдан Богданов: ОбС-Варна трябва да върне акциите в Пловдивския панаир на държавата

Бившият министър на икономиката и настоящ депутат от ПП-ДБ Богдан Богданов призова Община Варна да възстанови акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир Решението на Софийския градски съд, който обяви, че апортът на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

През август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро

В началото на август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро, съобщават от live.varna.bg. Средствата за строителните дейности са над 20 млн. лв. Финансирането е осигурено от Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите за общински проекти. Вече има и подписан договор между кмета на Варна Благомир Коцев и..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена"

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Костантин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е..

публикувано на 24.07.24 в 12:48