Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панайотов: Предстоят промени в Закона за рибарството и аквакултурите

| обновено на 16.03.22 в 11:15
Христо Панайотов
Снимка: "Фейсбук"

Обмислят се промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Това съобщи за Радио Варна новият директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Христо Панайотов. Според него, има много текстове в закона, които не са променяни от години и трябва да се мисли за тяхната редакция. Те касаят, както любителския риболов, така и риболова в Черно море.

„След няколко срещи с рибарски общности и НПО-а, които се грижат за язовирите в страната, стигнахме до извода, че закона трябва да се промени, защото в някои аспекти е остарял. Освен в частта му за риболова, трябва да се мисли за промени на наказанията за бракониерство, които са занижени. За това обаче са необходими промени и в НК“, каза Панайотов.

Помолен да коментира работата на инспекторите в ИАРА, той заяви, че „относно ефективността на работата винаги има какво са се желае“.

Модернизирането на техниката, с която работят служителите в агенцията, ще продължи, включително със закупуването на дронове и термокамери. Ще бъде въведено и видеонаблюдения на рибарските пристанища. Финансирането може да бъде осигурено със средства от Оперативната програма за морско дело и рибарство. „Настоящият програмен период обаче скоро изтича и едва ли ще успеем да се вместим в сроковете. Ще се търси финансиране, когато започне новия програмен период“, коментира директорът на ИАРА.

Той напомни, че предстои да бъде одобрена държавна помощ de minimis за подпомагане на рибопроизводители през 2022 година.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10