Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РУО-Варна обяви условията за прием в училище за деца бежанци от Украйна

7 деца бежанци от Украйна са на училище от днес във Варна, каза за радио Варна началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в града Ирена Радева. Много е динамична ситуацията в образователната система в момента, коментира тя. Към днешна дата има 10 подадени заявления за прием на украински деца в училища във Варна и те са концентрирани в града.

Изискване за прием в училище на дете бежанец от Украйна е детето да има личен номер на чужденец, а ако има родители с двойно гражданство – да има ЕГН. За постъпване в училище се подава заявление в сградата на Регионалното управления на образованието във Варна от родители. Ако имат документи за образованието на детето издадени от училището, в което е учило в Украйна, от управлението се съобразяват с това, което е учило детето до момента, за да го насочат към училище, което е със същия профил на обучение или най-близък до него. Повечето от бежанците, които в момента пристигат у нас нямат такива документи, коментира Радева. Затова, насочвайки ги към училище, директорът на съответното учебно заведение издава заповед за съставяне на комисия, която преценява какви са знанията и уменията на детето чрез проверка на знанията на детето. На тази база се определя дали детето се нуждае от допълнително обучение по български език и се определят допълнителни часове, в които да се работи с него, за да научи езика ни по-бързо. А, ако детето не знае и руски, от РУО осигуряват преводач по време на разговора с училищната комисия.

За децата, които са във възраст за детска градина или подготвителна група в училище, е необходимо да се представи информация за ваксинационния календар, където се вписва какви ваксини са поставени на детето. Ако имат здравна карта, родителите трябва да отидат в РЗИ, където  да се направи преглед на календара и евентуално да се насочат към поставяне на допълнителна ваксина, ако това е необходимо. Ако децата нямат поставени ваксини,  не се приемат в детска градина или предучилищна група, уточни Ирена Радева.

Тя разказа за случай на дете, което идва във Варна с баба си. Тъй като бабата не е родител и няма пълномощно за попечителство над детето, при регистрацията у нас детето е вписано като непридружено. Жената се е притеснила, че ще й отнемат детето и ще бъде настанено в социален дом. Но има вече процедура и за такива случаи, каза Ирена Радева. От Агенцията за бежанците се свързват с Националното бюро по правна помощ, от където за такива деца по местоживеене се определят юристи, които започват да представляват детето. Те могат да вземат решение за детето, свързанос това да бъде настанено в  лечебно заведение, ако има нужда, както и да започне училище, и друга помощ каквато е необходима се извършва през този назначен персонален юрист.

Сериозните случаи са тези на деца, които пристигат сами без възрастен с тях, каза още Ирена Радева. Те се поемат от социалните служби, които настаняват детето или в социален дом или търсят семейства, които биха го приели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Само един ще се яви на матура за повишаване на оценка във Варна тази година

Зрелостниците тази година ще имат възможност да се явят на матура за повишаване на оценката си, след като вече са положили изпит, но не са доволни от резултата си или за целите на кандидатстването. Това припомни Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Само едно заявление е подадено във Варна за корекция на оценката...

публикувано на 14.05.24 в 15:20
архив

ВиК предупреждават за санкции фирмите, бавещи възстановяването на пътните настилки във Варна

Фирмите, с които ВиК имат сключени договори за възстановяване на пътната настилка по мащабния проект, да спазват графиците, в противен случай ще търпят санкции, предупредиха от водното дружество. Започват поредица от спешни срещи с фирмите-изпълнители на обектите по ВиК проекта, на стойност 138,4 млн. лв., който се финансира с евросредства заради..

публикувано на 14.05.24 в 13:46
Варна, Морска градина

От днес започва поетапната подмяна на неработещото осветление в Морската градина

От днес започва подмяна на неработещото осветление в Морската градина, съобщават от общинската пресслужба. Предстои рехабилитация на съоръженията и в централната част на града. Търси се решение и за обществените тоалетни. Те ще бъдат отдавани на концесия. От общината отчитат, че те не са добре поддържани и имат нужда от основен ремонт . В Морската..

публикувано на 14.05.24 в 13:45

И тази седмица ще спре водата в Рогачево, инициативен комитет внася искане за решаване на проблема пред МРРБ

Инициативен комитет от жители на Рогачево ще внесе искане до Министерство на регионалното развитие и благоустройството за спешно решаване на проблема с безводието в балчишкото село, причинено от честите аварии по стария водопровод. Кметът на селото Илияна Димитрова припомни, че от 29 април до 7 май са били без вода. Тя съобщи, че до решението са..

публикувано на 14.05.24 в 12:58

Откриха морска мина край Паша дере

Откриха плаваща мина във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере при учебно плаване на Военноморските сили. Боеприпасът е унищожен на безопасна дистанция навътре в морето с контролиран взрив от екип на минния ловец "Струма", съобщават от ВМС.

публикувано на 14.05.24 в 12:55
проф. Лиляна Вълева

Близо 31 000 души са засегнати от задържането на парите за висшето образование

Националният браншов синдикат „Висше образование и наука“-КНСБ /ВОН/ обяви 20 май за ден на протест , каза за Радио Варна неговият председател проф. Лиляна Вълчева. Причина за недоволството е задържането на възнагражденията във висшето образование. Според синдикатите, въпреки редица политически обещания и заделени допълнително 39 млн. лева в..

публикувано на 14.05.24 в 12:41

Окончателно: 11% увеличение на пенсиите от 1 юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов. По време на заседанието единствено от Асоциацията на индустриалния капитал в България са се въздържали, предаде БНР. 

публикувано на 14.05.24 в 11:06