Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РУО-Варна обяви условията за прием в училище за деца бежанци от Украйна

7 деца бежанци от Украйна са на училище от днес във Варна, каза за радио Варна началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в града Ирена Радева. Много е динамична ситуацията в образователната система в момента, коментира тя. Към днешна дата има 10 подадени заявления за прием на украински деца в училища във Варна и те са концентрирани в града.

Изискване за прием в училище на дете бежанец от Украйна е детето да има личен номер на чужденец, а ако има родители с двойно гражданство – да има ЕГН. За постъпване в училище се подава заявление в сградата на Регионалното управления на образованието във Варна от родители. Ако имат документи за образованието на детето издадени от училището, в което е учило в Украйна, от управлението се съобразяват с това, което е учило детето до момента, за да го насочат към училище, което е със същия профил на обучение или най-близък до него. Повечето от бежанците, които в момента пристигат у нас нямат такива документи, коментира Радева. Затова, насочвайки ги към училище, директорът на съответното учебно заведение издава заповед за съставяне на комисия, която преценява какви са знанията и уменията на детето чрез проверка на знанията на детето. На тази база се определя дали детето се нуждае от допълнително обучение по български език и се определят допълнителни часове, в които да се работи с него, за да научи езика ни по-бързо. А, ако детето не знае и руски, от РУО осигуряват преводач по време на разговора с училищната комисия.

За децата, които са във възраст за детска градина или подготвителна група в училище, е необходимо да се представи информация за ваксинационния календар, където се вписва какви ваксини са поставени на детето. Ако имат здравна карта, родителите трябва да отидат в РЗИ, където  да се направи преглед на календара и евентуално да се насочат към поставяне на допълнителна ваксина, ако това е необходимо. Ако децата нямат поставени ваксини,  не се приемат в детска градина или предучилищна група, уточни Ирена Радева.

Тя разказа за случай на дете, което идва във Варна с баба си. Тъй като бабата не е родител и няма пълномощно за попечителство над детето, при регистрацията у нас детето е вписано като непридружено. Жената се е притеснила, че ще й отнемат детето и ще бъде настанено в социален дом. Но има вече процедура и за такива случаи, каза Ирена Радева. От Агенцията за бежанците се свързват с Националното бюро по правна помощ, от където за такива деца по местоживеене се определят юристи, които започват да представляват детето. Те могат да вземат решение за детето, свързанос това да бъде настанено в  лечебно заведение, ако има нужда, както и да започне училище, и друга помощ каквато е необходима се извършва през този назначен персонален юрист.

Сериозните случаи са тези на деца, които пристигат сами без възрастен с тях, каза още Ирена Радева. Те се поемат от социалните служби, които настаняват детето или в социален дом или търсят семейства, които биха го приели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32

Румен Радев: Утре сутринта ще обявя кога ще връча втория мандат

В петък сутрин президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория мандат.  Нашата политическа система е тежко заболяла. Скалпелът е в ръцете на избирателите, минавайки през избори, заяви пред придружаващите го във Великобритания медии Радев.  Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но..

публикувано на 18.07.24 в 16:55

Одобриха шестте предложения за почетен гражданин на Варна

Шест предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. Съветниците подкрепиха номинацията на  Борислав Дряновски,  историк и изследовател, автор на поредица книги, сред които за кметовете на Варна, за носителите на..

публикувано на 18.07.24 в 16:47

Земеделски организации се обявиха в подкрепа на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева

Представители на 20 организации до момента от селскостопанския сектор и на земеделската общност, се обявиха против искането на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева Те определят като неистина..

публикувано на 18.07.24 в 16:31

Само за ден събраха 80 хиляди лева за пожарогасители

Дарителската кампания чрез PLATFORMATA.BG за купуване на ранцеви пожарогасители успя да събере 80 хиляди лева само за едно денонощие. Това съобщи за Радио Варна инициаторът на кампанията Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците. Целевата сума е 120 хиляди лева, с която да купят оборудване за овладяване на горските пожари..

публикувано на 18.07.24 в 16:25

Над 50% ръст на приходите от нощувки във Варна през май

Над 50% ръст на приходите от нощувки са отчетени във Варна през май т.г., сравнено със същия месец на предходната година. Те достигат 19,7 млн. лв., като 5,1 млн. лв. са  постъпленията от българи, а 14,6 млн. лв. - от чужди граждани, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток. Общият брой на нощувките в областта е с 20% повече...

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Парична гаранция от 10 хил. лева на бившия лидер на ДПС във Варна Сали Табаков

Състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева на бившия лидер на ДПС във Варна и общински съветник от партията Сали Табаков, обвинен за сключване на неизгодни сделки, пране на пари и притежаване на боеприпаси. Съдът  прецени, че няма опасност Табаков да се укрие, има постоянен адрес,..

публикувано на 18.07.24 в 15:43