Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пунктът на БЧК при Дуранкулак вече работи

4
Снимка: Мая Щърбанова

Пунктът за посрещане на украинските граждани, пристигащи в страната ни през границата край Дуранкулак на БЧК в Добрич вече работи. Задачата на доброволческата организация е да упъти към местата за настаняване бягащите от войната, да ги запознае с процедурата по тяхната регистрация в България, както и да им предостави топли напитки и храна. На пункта в помощ на бежанците участват, както доброволци от структурата на БЧК, така и хора, които са се записали като желаещи да подпомогнат дейността им.

Още с подреждането на шатрата на ОС на БЧК в Добрич в началото на тази седмица, при доброволците се спират и първите автомобили с украински граждани. В този момент именно напълно осъзнахме нуждата от нашето присъствие на границата, подчерта председателят на структурата д-р Артюн Еринозов.

Сред хората, заявили готовност да помагат на дейността на БЧК на границата, е Димитрина Вецева. Тя споделя, че след като е разбрала, че организацията има нужда от повече доброволци, се е обадила, за да се запише.

Активно от БЧК търсят информация относно местата за настаняване на украински граждани, но комуникацията в голяма степен е отново с други доброволци или неправителствени организации. 

Работейки на терен и срещайки се с най-различни проблеми на идващите тук бежанци, д-р Еринозов се сблъсква и с друг проблем, отнасящ се до онези украинци, които са влезли в страната ни само с личните си карти, но по една или друга причина искат да се върнат обратно в Украйна. Оказва се, че граничният режим е олекотен само за излизащите от Украйна, но в обратна посока се изисква те да притежават международен паспорт. 

Засега пунктът на БЧК при Дуранкулак работи от 6 часа сутринта до около 8 часа вечерта, но имат готовност, при засилване на бежанския поток, неговата дейност да стане денонощна. На този етап доброволческата организация има достатъчно финансиране, благодарение на дарителската кампания, както и на редица местни фирми, които помагат с каквото е необходимо, но нуждите всеки ден нарастват. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

публикувано на 29.06.24 в 09:34

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56