Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчеви усмивки в класа на Микаела всеки ден

21 март e Световен ден на хората със синдром на Даун 

За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум посветен на на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година, по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората.

Денят – двайсет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Синдромът на Даун е описан през 1866 г. от Джон Лангдън Хейдън Даун – британски лекар, генетик, който дава определение “монголизъм”Сто години по-късно е открита и допълнителната хромозома, така през 1965 г. хромозомната аномалия официално получава определението “Синдромът на Даун” в чест на своя пръв откривател.

Всяко родено дете със синдром на Даун има реален шанс да води един пълноценен и сравнително независим живот, стига да му бъде предоставена тази възможност.

Осигуряването на необходимите медицински и физиотерапевтични грижи, целенасочените занимания още от първите дни на бебето, всекидневният контакт с любящи близки, помощта на специалисти логопеди и психолози стимулират разгръщането на възможностите на тези деца.

 Тяхната наблюдателност, старателност и упоритост са качества, които им дават добър шанс да си намерят подходяща работа. Любовта им към музиката, танците, изобразителното изкуство би могла да бъде креативна и да доведе до успехи в тези области.

През последните години с напредъка на медицината, педагогическите науки и образованието, са постигнати значителни успехи в преодоляването на ограниченията, които синдромът на Даун налага.

Все по-често се появява информация за успешната реализация на хората със синдром на Даун във всички области на живота – децата успешно се справят в училище, младежи се обучават във висши учебни заведения, работят, изявяват се в сферата на изкуствата – стават художници, музиканти, артисти.

Слънчевите деца са сред нас, внасят настроение с положителната си нагласа.

Репортерът ни Ваня Славова посети днес първи "В" клас в Основно училище "Добри Чинтулов" във Варна.


Училището, което сбъдва мечти и което ще помогне за реализацията на желанията на Микаела:

 Родителите на Микаела са хората, които основават във Варна Фондация „Живот със Синдром на Даун” и променят стереотипи и обществени нагласи.

С изцяло положителна нагласа е и целият клас към Микаела и днес в нейна чест децата обуха весели цветни чорапки.


Чуйте още от анкетата в прикачения звуков файл:

Съучениците на слънчевата Микаела.


Учители на първокласничката са педагозите Елизабет Влаева и Александра Константинова.

Елизабет Влаева е дългогодишен учител в ОУ "Добри Чинтулов"-Варна, любим класен ръководител на много деца, въпреки огромната взискателност, която проявява към тях, всички ученици я обичат безусловно.


За първи път обаче е учител на дете със Синдром на Даун, казва, че приема с лекота предизвикателството.

Ето какво допълва още г-жа Влаева:

Дай Боже всеки слънчеви деца като Микаелка да бъдат така успешно приети и обичани от учители и съученици!

Положително настроение от техните усмихнати душички!

За финал чуйте майката на Микаела: Силвена Христова, с която разговаря Даниела Стойнова:

Малко е нужно в света ни всеки ден: подкрепа, близост и общи дела, за да живеем по-добре и по-щастливо!


Ученици от всички класове на училище "Добри Чинтулов" днес изразяват своята съпричастност към децата със Синдром на Даун и с удоволствие обуха за целта шарени чорапи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48