Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест срещу застрояването на последната гора на Варна

| обновено на 14.04.22 в 09:51

Варненци отново се вдигат на протест срещу изсичането на гората в местността Коджа тепе. Този път те ще се съберат на 14 април пред сградата на Община Варна. Сагата продължава вече няколко години, а на 26 януари общината  е издала строително разрешение за подпорна стена в имота на изсечената гора, което не е съгласувано с регионалното министерство. Това е поводът за организирането на нов протест. 

Голямата могила - местност "Коджа тепе", се намира между „Горна Трака“ и квартал „Виница“ край Варна. В края на 2020 година започна изсичането на защитната гора - парцел от около 50 декара специално засадена гора с цел превенция от корозия и свлачища. На мястото се предвижда строеж на жилищен комплекс. Около 4 декара са изсечени до момента, но процесът е спрян заради сигнал през май миналата година до Комисията за разследване на корупцията в Народното събрание, казва Станимир Георгиев, който живее в близост до гората и е сред инициаторите на протеста:

"Благодарение на този сигнал чрез Върховната касационна прокуратура е взет под надзор и е разпределен моят сигнал към Върховна административна прокуратура, като към проверката в Окръжната прокуратура - Варна са присъединени материали по общонадзорната дейност. В момента тече такова разследване и така да се каже, на бъдещите строители и инвеститори са им вързани ръцете, но въпреки това община Варна продължава да погазва закона и издава строително разрешение за подпорна стена."

"За да бъде спряно строителството, е нужно Министерството на земеделието да върне обратно имотите в горския фонд и нашите искания са именно това – да се върне статута на защитната гора и нашите искания са Община Варна да започне да спазва закона и да не позволява да се изсече последната гора на Варна", допълва Георгиев.

Той подчерта, че битката им продължава вече 12 години и коментира, че за това време е бил сменен статутът на гората, променено е предназначението на имотите, прокарани са незаконни пътища, заобиколени са правилата на Общия устройствен план. За всичко това инициаторите на протеста са изпращали сигнали до различни институции:

"Но с тази прокуратура, под шапката на сегашния главен прокурор, ние не вярваме, че може да има някакво развитие, благоприятно за природата, и затова излизаме на протест, защото искаме нашият глас да бъде чут, защото искаме хората да знаят, че не сме се отказали, инвеститорите да ни видят и да чуят нашия глас и да знаят, че ние сме непримирими, когато става въпрос за борбата ни за опазване на природата."

Протестът срещу изсичането на защитната гора в местност „Горна Трака“ е иницииран от 350 граждани, а петицията им е подписана от над 3 хиляди души.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47