Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 600 милиона лева е проектобюджетът на Община Варна

Проектобюджетът на Община Варна бе представен от Стефка Господинова - директор на Дирекция "Финанси и бюджет" към общината.

Проектобюджетът на приходите на Община Варна за 2022 година възлиза на 647 960 000 лева, в това число:

1. Бюджет- 559 700 000 лв.

2. Бюджет със средства от европейски проекти и програми- 88 260 000 лв.

Повече от час продължи подробната презентация пред медиите.

В прикачения звуков файл може да чуете най-важното от разговора на репортера ни Ваня Славова със Стефка Господинова:

Разпределението на приходите е следното:

1.  приходи за делегирани от държавата дейности- 236 755 735 лв.

2. приходи за местни дейности- 322 944 265 лв.

Приходите за делегирани от държавата дейности представляват 42 процента от общите приходи по бюджета, като по-голямата част  от приходите са местни такива- 58 процента.

Бюджетът запазва увеличението на данъчната тежест: такси и данъци за граждани.

Над 202 милиона лева са средствата за образование във Варна. 142 лева са заложени за капиталовите програми. Над 88 хиляди лева по европейски проекти.

За помощи за лечение на граждани са предвидени 171 хиляди лева, за инвитро процедури- 376 хиляди лева, за социално-слаби хора- 220 хиляди лева.

9 милиона и 600 хиляди са за помощи, това е с два милиона повече спрямо предходната година.

Субсидиите по общинските програми са за над 13 милиона лева, с един милион двеста и петдесет хиляди лева повече спрямо миналата година.

За спорт- 13 милиона 746 хиляди лева- за събития, за бази и за активна спортна дейност като цяло.

И тази година е предвидено компенсиране на данъка за таксиметровите превози.

От 1 април гражданите на Варна са освободени от плащане на такси за деца в детските ясли и детските градини.

1 милион и 200 хиляди са предвидени за социални асистенти.

Стабилно е финансовото състояние на Община Варна с увеличаване на собствените приходи, заяви Господинова. Имаме гъвкава политика и за грантовите схеми по фондовете.

Приходите от делегирани от държавата дейности са 236,7 млн. лв., а от местни дейности - 322,9 млн. лв.

 Проектобюджетът е съставен в условията на тежка икономическа криза, бежанска вълна от Украйна, потенциална възможност от нова вълна от COVID-19 и късно приет Закон за държавния бюджет за 2022 г. Планираната от правителството актуализация на държавния бюджет през лятото също ще се отрази върху общинските бюджети, но въпреки трудностите, увеличение на местните данъци и такси за гражданите няма да има, ще бъде изпълнено и решението на държавата родителите да бъдат освободени от такси в детските градини и ясли, считано от месец април. В същото време за четвърта поредна година Община Варна няма да получи изравнителна субсидия от държавния бюджет, въпреки повечето изразходвани средства за издръжка, заради рязкото повишение на цените на електроенергия, горива, хранителни продукти, строителни материали и др.

През годините Община Варна поддържа стабилно финансово състояние, без просрочени задължения, което е един от основните показатели за устойчивост. Потвърждение за това е и кредитният рейтинг, присъден през май 2021 г. и потвърден през ноември м.г. - дългосрочен кредитен рейтинг – ВВВ с перспектива стабилна, краткосрочен кредитен рейтинг /А-3/ с перспектива стабилна, обясни Стефка Господинова. Всичко това е една добра основание за спокойно ползване на кредитни инструменти. През 2022 г. общината планира да поеме нов дългосрочен общински дълг за реализиране на инвестиционни проекти. Той ще се усвоява на няколко транша, според изпълнение на дейностите на проектите. Повече информация: /https://varna.bg/bg/1662/

Предвид икономическата криза, в проектобюджета за тази година Община Варна се предвиждат финансови възможности за подкрепа за хора с различни социални и здравни потребности. Заложено е увеличение на минималната работна заплата на педагогическия персонал в детски ясли и здравни кабинети, както и на заплатите на заетите в системата на предучилищното и училищното образование - от 01.04.2022 г. Осигурени са средства за помощи в областта на здравеопазването, социалното подпомагане и транспорта, финансова подкрепа за лечение на граждани, помощи за асистирана репродукция (инвитро процедури за бездетни двойки), за битови нужди на социално слаби хора.

Успоредно с това е разработена капиталовата програма с проекти за обновяване на уличната инфраструктура и благоустрояване на междублокови пространства на територията на целия града и селата, които са част от общината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на земеделието

Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено..

публикувано на 18.07.24 в 19:39

Пожар пламна в местността Боровец-Юг край Варна, ситуацията е овладяна

Пожар се възпламени в местността Боровец - Юг в район "Аспарухово". Ситуацията вече е овладяна, увери районният кмет Ивайло Маринов.  Засегнати са покривна конструкция на къща, дървена временна постройка и един автомобил, както и тревните площи на пет дворни места. Съседните къщи са спасени. Няма пострадали хора. " Благодаря на..

публикувано на 18.07.24 в 19:01
Снимката е илюстративна

До къде стигнаха и кога приключват ремонтите в Евксиноград и на бул. "Христо Смирненски"?

През месец август и септември ще се извърши голяма част от асфалтирането на улици в Евксиноград , където „ВиК – Варна“ извършва ремонтни дейности по проекта за водния цикъл. Това обещаха днес пътните фирми и ръководителят на ВиК-проекта по време на среща с кмета Благомир Коцев.  По данни на пътностроителните фирми в момента се работи по полагането на..

публикувано на 18.07.24 в 18:23

Румен Радев: Утре сутринта ще обявя кога ще връча втория мандат

В петък сутрин президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория мандат.  Нашата политическа система е тежко заболяла. Скалпелът е в ръцете на избирателите, минавайки през избори, заяви пред придружаващите го във Великобритания медии Радев.  Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но..

публикувано на 18.07.24 в 16:55

Одобриха шестте предложения за почетен гражданин на Варна

Шест предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. Съветниците подкрепиха номинацията на  Борислав Дряновски,  историк и изследовател, автор на поредица книги, сред които за кметовете на Варна, за носителите на..

публикувано на 18.07.24 в 16:47

Земеделски организации се обявиха в подкрепа на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева

Представители на 20 организации до момента от селскостопанския сектор и на земеделската общност, се обявиха против искането на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева Те определят като неистина..

публикувано на 18.07.24 в 16:31

Само за ден събраха 80 хиляди лева за пожарогасители

Дарителската кампания чрез PLATFORMATA.BG за купуване на ранцеви пожарогасители успя да събере 80 хиляди лева само за едно денонощие. Това съобщи за Радио Варна инициаторът на кампанията Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците. Целевата сума е 120 хиляди лева, с която да купят оборудване за овладяване на горските пожари..

публикувано на 18.07.24 в 16:25