Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очна болница с безвъзмездно прехвърляне към Медицинския университет във Варна

Медицински университет-Варна
Снимка: Радио Варна, М.Димитрова

Безвъзмездното прехвърляне на дяловете на "Специализираната болница по очни болести и активно лечение" на Медицински университет-Варна бе гласувано с пълно единодушие по време на заседание на постоянната комисия „Здравеопазване” към Общинския съвет. В Очна болница има апаратура за около 3 милиона лева, каза проф. Анелия Клисарова-председател на комисията, а същевременно до момента общината не е правила ремонт на общинската сграда. Покривът тече, кабелите са оголени и има чести токови удари, същевременно дейността, която се извършва в лечебното заведение е уникална за Варна и за цяла Североизточна България.

От правна гледна точка Медицинският университет не може да направи нищо с болницата, заяви общинският съветник Янко Станев, договорът трябва да бъде спешно подписан, за да може веднага да се задвижи ремонтът.

Няма човек, който да е против, но има хора, които слагат камъчета в обувката метафорично се изрази Станев. Поради това трябва да се гласува сериозно. Да не стане така, че в комисията "Собственост и стопанство" мастити невъзпитаници на МУ да предложат други тези. За това да гласуваме предложението на Медицински университет едно към едно, уточни Станев, който сподели, че опериран в болницата, когато е бил 10-годишен и помни лечебното заведение от тогава.

Не искаме актив, а да се извършва учебната и лечебната дейност, заяви юристът на Медицински университет. При прехвърляне на дяловете се прехвърля абсолютно всичко.

За окончателно решение е необходимо по време на сесия да гласуват поне 39 общински съветници.

ДКЦ „Свети Иван Рилски”-Варна също се нуждае от спешен ремонт. Проблемът е дългогодишен, а тази година вече течът навлиза в електрическата инсталация на 4-я етаж. Налага се спешен ремонт, заяви управителят д-р Цветков. Съществува реална опасност от пожар, тъй като кабелите са много стари, от 1968 година. 147 хиляди лева за цялостен ремонт са необходими, в това число за улуци и хидроизолация на сградата. Положително становище дадоха съветниците от комисията по здравеопазване.

67 хиляди лева е общото финансиране, което се отпуска от Община Варна на двойки с репродуктивни проблеми за инвитро процедури. Това решиха съветниците от комисията „Здравеопазване”. 24 двойки ще получат финансиране между 2 и 3 500 лева на двойка, на две от жените, които са кандидатствали, бе отказано, заради неплатен данък при едната и поради факта, че другата жена е на възраст 50 години.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха също съгласието си и през 2022 г. да продължи общинската програма „Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества“. Програмата, която е единствената, предоставяща психологична помощ на наркозависими и техните близки, се изпълнява успешно от 2017 г. от УМБАЛ „Св. Марина“. Предвижда се за изпълнението й да бъдат отпуснати до 75 000 лв., които да бъдат включени в тазгодишния общински бюджет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Аспарухово заради сеч в името на кооперация

Десетки жители на квартал Аспарухово, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, участваха в протест пред терен в центъра на квартала, където ще бъдат отсечени седем кедъра, за да се построи кооперация.  Хората заявиха категорично,че ще направят жива верига и няма да допуснат изсичането,още повече, че проектът предвижда подземен..

публикувано на 03.08.24 в 20:38

Пожарът на сметището в Цалапица е потушен

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване..

публикувано на 03.08.24 в 16:48

Йорданският престолонаследник стана баща за първи път

Принцеса Раджва, съпруга на престолонаследника на Йордания Хюсеин, роди момиченце – първородно дете на двойката и първо внуче на крал Абдула Втори, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на кралския двор. В краткото изявление се казва, че бебето, което се е родило тази сутрин, носи името Иман. Във видеоклип, публикуван на официалната..

публикувано на 03.08.24 в 16:14

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден. Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина. Министърът на транспорта и инфраструктурата..

публикувано на 03.08.24 в 15:46
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58