Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди да купите биткойн, помислете за тези три неща

Последните години бяха добри за голяма част от инвеститорите в биткойн.

Цифровият токен се търгува на цена от над 40 000 долара, което е най-високата му стойност от седмици насам. След като през 2021-ва достигна рекордните почти 70 000 за брой. И много хора, които все още стоят настрана, вероятно отново се чудят: Време ли да купя и след това започват да се питат как да купя биткойн?

Преди да вложите парите си във все още силно волатилния актив обаче, има три полезни неща, които трябва да вземете предвид, според финансови и поведенчески експерти.

Подозрението, че е балон, няма да ви помогне

Много инвеститори знаят какво е балон: Това се случва, когато цената на даден актив значително надвишава реалната му стойност.

И много умни хора изразиха загриженост, че биткойн е балон. Въпреки това мнозина инвестираха във валутата без особена предпазливост, въпреки подозренията си, че цената ѝ не е обвързана със стойността ѝ.

Често срещано явление е хората да купуват активи, дори когато знаят, че те са надценени, "защото очакват цените да се повишат още повече", казва Брус Мизрах, професор по икономика към университета Рутгерс.

И според него "всички те вярват, че могат да излязат от балона, преди той да се срине".

Само не забравяйте: Това мислят и всички останали.

"Когато повечето индивидуални инвеститори влязат в нарастваща инвестиция, често вече е твърде късно", казва Кент Бейкър, професор по финанси в Американския университет.

FOMO често дава обратен ефект

Истории за криптомилионери. Хора, които купуват къщи благодарение на биткойн. Как може да не изпитвате страх от пропуснати ползи (от ангилйски FOMO – Fear Of Missing Out).

Инвеститорите често стават жертва на социалната пристрастност на "стадото", казва Бейкър. Те правят това, което прави тълпата, вярвайки, че всички останали трябва да знаят повече от тях и че има сигурност в броя. Не може всички да загубим всичките си пари, смятат те.

"Като цяло такива инвеститори грешат и по двата въпроса", казва Бейкър.
В действителност останалите хора "в тълпата", са по същия начин разколебани от същите илюзии.

Все още има толкова много неща, които не знаем

Опитът да се разбере фундаменталната оценка на даден цифров актив е "много труден", казва Мизрах.

Според него при повечето акции можете да получите поне съотношението цена-печалба, което ви казва колко инвеститори са готови да платят за компанията за всеки долар от печалбата ѝ. Тази цифра може да ви помогне да определите дали дадена компания е надценена или подценена.

С дигиталните токени в повечето случаи сте на тъмно.

"Възходът на криптовалутите напомня на ранните етапи на интернет балона, когато инвеститорите се опитваха да оценяват акции без печалби", казва Мизрах.

Тъй като криптовалутите са толкова нови, има и объркване около това как да се купуват и продават, как да се предпазят от загуби и хакери и как работят данъците.

Затова експертите посочват старата мъдрост.

"В инвестирането няма безплатен обяд - по-високата очаквана възвръщаемост е свързана с по-високи очаквани рискове", казва Бейкър. "Цените на криптовалутите са силно волатилни, което означава, че те са силно рискови."

Въпреки това повечето финансови консултанти казват, че няма да навреди - и потенциално може да се спечели много - ако инвестирате малка част от портфейла си в тези активи, обикновено не повече, отколкото бихте могли да си позволите да загубите.

Експертите са склонни да определят тази стойност на 3 до 5 % от инвестициите ви

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природният газ поскъпва през октомври с близо 3%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, предаде БНР. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът..

публикувано на 01.10.24 в 19:51
Варна

Утре очакваме слънчево време във Варна

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и утре ще преобладава слънчево време. Вятърът от северозапад през нощта постепенно ще отслабне, последно по Северното Черноморие, където през нощта и утре до обяд ще е до умерен, временно засилен. Утре вятърът постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт. Минималните температури ще останат без..

публикувано на 01.10.24 в 19:45
Варна, Морска градина

Психично болен нидерландец нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна

Психично болен 27-годишен мъж от Нидерландия нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна през почивните дни. Мъжът бе задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Варна. Г.В. е обвинен за това, че на 29 септември 2024 година, около обяд, нападнал спонтанно две жени и дете в Морската градина на Варна. Първо агресията му се..

публикувано на 01.10.24 в 15:20

От днес до 31 март не плащаме за синя зона в Балчик

Според действащата Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства в община Балчик от 1 октомври отпада режимът на платено почасово паркиране в центъра и по крайбрежието .  Според текстовете в нормативния документ платената зона е валидна за всички календарни дни  от 1 април до 30 септември в часовия диапазон от..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври (на живо)

Централната избирателна комисия провежда редовния си брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври. Ще бъде показана бюлетината за вота в края на месеца и ще се демонстрира гласуването с машина. Миналата седмица ЦИК проведе жребия, с който бяха определени номерата в бюлетината на..

публикувано на 01.10.24 в 14:09

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12