Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Няма да се присъединим към санкциите срещу Русия, не мога да оставя народа си да мръзне

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турските власти няма да се присъединят към санкциите срещу Русия, тъй като не могат да позволят на своите граждани да „замръзнат без руски газ“. Това каза турският президент Реджеп Ердоган пред турски журналисти на борда на самолета, с който се връщаше от срещата на върха на НАТО.

"Що се отнася до санкциите, ние оценяваме определени линии на ООН, но нека не забравяме, че не можем да оставим настрана отношенията си с Русия. Знаете, че отдавна обясних това, защото днес, ако разглеждаме само природния газ, получаваме около половината от природния газ, който потребяваме, от Русия. Освен това днес строим атомната електроцентрала "Аккую" заедно с Русия. Не можем да загърбим всичко това. Когато казах това на френския президент Еманюел Макрон, той ми отговори: "Прав сте." Първо, не мога да оставя хората си да мръзнат през зимата и второ, не мога да рестартирам напълно тази наша индустрия", цитира думите му „Хюриет“.

Твърдения като това, че Турция би могла да достави на Украйна С-400 в замяна на отмяна на санкциите, имат за цел да ударят Анкара и да ѝ създадат проблеми, каза още той.

"Както казахме и преди, въпросът със С-400 е затворен за нас. Тя е наша собственост, за да гарантираме сигурността си. Друг е въпросът, че нашият ръководител на службата за връзки с обществеността на президентската администрация Фахреттин Алтун вече даде необходимия отговор. Това им е достатъчно, няма нужда от нищо повече. Защото цялата им работа е да създават бъркотия. Те се интересуват от това "как още можем да ударим Турция и да ѝ създадем проблеми“, каза Ердоган.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29

Жълт код за значителни валежи във Варна и областта в събота

Жълт код за значителни валежи от дъжд е обявен за област Варна в събота, 20 април. През нощта облачността ще се увеличи до значителна, над Югоизточна България ще завали дъжд. Вятърът от североизток ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре ще бъде облачно и дъждовно, на юг от Стара планина и по Черноморието се очакват..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

205 случая на коклюш у нас, личните лекари ще проверяват извършените имунизации

205 случая на заболели от коклюш са регистрирани от началото на годината у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.  "Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации ", каза д-р Галя..

публикувано на 19.04.24 в 14:32

ЦИК назначи РИК във Варна

Днес преди обед с Решение на Централната избирателна комисия беше назначена Районна избирателна комисия в Трети изборен район – Варненски, за предстоящите на 9 юни 2024 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители.  Решението ще бъде публикувано на сайта на ЦИК https://www.cik.bg/ в по-късните часове...

публикувано на 19.04.24 в 14:27
Снимката е илюстративна

Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града, с което жена беше задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 9 април държала с цел разпространение и разпространила на наркозависим 0.18 гр. от високорисковото вещество. Свидетели твърдят в показанията си, че от дома..

публикувано на 19.04.24 в 14:02

Земетресение от 4,5 по Рихтер разтърси Гърция

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтърси Гърция, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е в района на островите Додеканези на дълбочина около 13 км.  Трусът е регистриран към 11 ч. местно време.  Усетен е и в съседна Турция.

публикувано на 19.04.24 в 12:49