Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Медиация в детската градина

13
Снимка: С. Спиридонова

Варненската Детска градина №23 "Иглика" е първата детска градина в България, която участва в разработването на иновативен проект за развитие на емоционална интелигентност и превенция на агресията, чрез методите на медиацията. Как се случва това, чуйте от репортажа в прикачения звуков файл:

Как да разпознават емоциите и да разрешават конфликтите, чрез изграждане на здравословни стратегии учат малчуганите съвместно учители, родители и професионалисти от институт "Итера" – организация, обучаваща медиатори. 

Идеята се ражда по време на кръгла маса от директора на детското заведение Марчела Петрова. 

В проекта „Академия миротворци“ с помощта на авторски ресурси и интерактивни технологии, чрез игри и забавления специалистите въвеждат медиацията в детското заведение, работейки с децата от 1-ва до 4-та възрастови групи, поясни Лиляна Савова от институт "Итера".


Децата от яслената и първа група се запознават с базовия емоционален регистър, а 2-ра, 3-та и 4-та възрастови групи работят с "Моста на мира" – образователен ресурс, съчетаващ в себе си петте етапа на процедурата по медиация, адаптиран за деца, обясни психотерапевтът Венета Иванова.

6-годишните Елия, Маги, Филип и Злати обясниха пред микрофона на Радио Варна кои емоции вече разпознават и как се справят с тях те.


В "Академия Миротворци" се обучават деца, ученици, студенти и педагогически специалисти в специализирани умения за ефективна комуникация и разрешаване на конфликти. 

Предстои в най-скоро време изграждане на център по медиация в детската градина "Иглика", в който ще работят сертифицирани медиатори, сподели още Мерчела Петрова.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 350 участници в IV-ия Международен младежки фестивал „Славянски звън”

За четвърта поредна година Международният младежки арт фестивал "Славянски звън" дава сцена на изява на над 350 деца и младежи от България и чужбина. Това разказа в интервю за Радио Варна изпълнителеният директор на ММФ „Славянски звън” Искра Иванова - магистър по „Театрална режисура”, председател на Сдружение "Славянски звън", продуцент и..

публикувано на 31.03.23 в 08:10

Ван Гог, Матис и Роден гостуват на Климт в Белведере

Перлата в архитектурата на баровкова Виена е летният дворец „Белведере“. Толкова изящен, че ще си помислите, че е най-малкото кралски. Нищо подобно, той е строен по поръчка на пълководец, може би най-великият във военната история на Австрия - принц Евгени Савойски.  Природата не била много щедра към външния му вид, но пребогато го надарила с ум, смелост..

обновено на 30.03.23 в 19:40

Обновиха пространството около Слънчевия часовник

Зоната за отдих около Слънчевия часовник във Варна вече е обновена. Сменени са всички дървени елементи около градинката, съобщи Стоян Аргиров, директор на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за поддръжката на Морската градина. Кътът за сядане около часовника бе компрометиран под влияние на метеорологичните условия..

публикувано на 30.03.23 в 16:57
Провадия

Криско и Славка Калчева с концерт за празника на Провадия

Традиционният Връбнишки панаир, с който провадийци отбелязват празника на града Цветница ще се проведе и тази година, съобщиха за Радио Варна от община Провадия. Търговци отново ще разположат сергиите си по една от главните улицит на града, а в района на бившите Минерални бани, ще има люлки и атракциони. На 8 и 9 април ще се проведат концерти...

публикувано на 30.03.23 в 16:32

Котка спря тока в квартал "Левски"

Няколко улици във варненския квартал "Левски" останаха без ток снощи. Между 21 и 22 часа електричеството бе спряно на улици "Мир", "Студентска", "Елица", "Мадара" и "Народен юмрук". Причина за аварията бе повреда на трафопост в двора на Техническия университет, съобщиха за Радио Варна от "Енерго Про". Авариен екип на "ЕРП - Север" е установил, че..

обновено на 30.03.23 в 16:09

Във ВСУ връчват приз за най-сплотен екип на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering"

Студентският съвет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ ще връчи приз за най-сплотен екип на един от 13-те отбора , които ще вземат участие в осмото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering". 13-те ученически групи ще представят водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и..

публикувано на 30.03.23 в 15:40
Иън

Българка написа песен за сина си аутист, която звучи в училища в Испания

Даниела Маринова написа песен за сина си аутист по повод Световния ден на информираността за аутизма - 2 април и я разпространи във видеоклип в YouTube. „Видеоклипът е посветен на моя син аутист Иън и неговата прекрасна сестричка Микаела, които са близнаци.“, се казва в посланието на майката. Посветен е и на всички хора алисти (не..

обновено на 30.03.23 в 15:03