Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво представляват борсите за криптовалути?

Снимка: pixabay.com

Борсите за криптовалути са платформи, които улесняват търговията с криптовалути срещу други активи, включително цифрови и фиатни валути. На практика борсите за криптовалути действат като посредник между купувач и продавач и печелят пари чрез комисиони и такси за трансакции.

На обичайните борси за криптовалути, например 100 лева могат да бъдат обменени за биткойн с еквивалентна стойност и обратно. По същия начин биткойн на стойност 100 лева може да бъде обменен за Етериум с еквивалентна стойност. Същата концепция може да бъде приложена към различни активи в зависимост от това какво се предлага от борсата.

Как се избира борса?

Първо, изберете борсата, на която искате да обмените валутите си. Преди да се регистрирате, проверете валидността, обменния курс, репутацията и безопасността на конкретната платформа за обмен. Може да разгледате и вече изготвено сравнение на крипто борси от експерти.

След като изберете предпочитаната от вас борса, регистрирайте се и преминете през процеса на регистрация (обикновено включва проверка на KYC/AML).

За да започнете да търгувате, трябва да преведете първоначалната сума пари по сметката. Някои борси могат да приемат плащания с кредитни карти, банкови преводи или други форми на плащане в замяна на криптовалути.

Централизирани срещу децентрализирани борси за криптовалути

Централизираните борси за криптовалути действат като трета страна между купувач и продавач. Тъй като се управляват и контролират от една компания, централизираните борси предлагат по-голяма надеждност. Основната част от всички сделки с криптовалути преминават през централизирани борси.

Децентрализираните борси за криптовалути (DEX) позволяват на потребителите да извършват транзакции от типа "peer-to-peer", без да е необходима трета страна или посредник. Поради някои от проблемите, свързани с централизираните борси, децентрализираните борси са предпочитани от някои потребители.

Децентрализираните борси обаче не улесняват търговията с фиатни валути за криптовалути.

Предимства на централизираните борси за криптовалути

Централизираните борси предлагат на начинаещите инвеститори познат и удобен начин за търговия и инвестиране в криптовалути. За разлика от използването на криптопортфейли и peer-to-peer трансакции, които могат да бъдат сложни, потребителите на централизираните борси могат да влизат в своите сметки, да преглеждат крипто балансите си и да извършват трансакции чрез приложения и уебсайтове.

Централизираните борси предлагат допълнително ниво на сигурност и надеждност, когато става въпрос за транзакции и търговия. Като улесняват транзакциите чрез разработена, централизирана платформа, централизираните борси предлагат по-високи нива на комфорт.

Недостатъци на централизираните борси за криптовалути

Централизираните борси се управляват от компании, които носят отговорност за авоарите на своите клиенти. Големите борси обикновено държат биткойни на стойност милиарди долари, което ги прави мишена за хакери и крадци.

Пример за такъв инцидент е Mt.Gox, която някога беше най-голямата компания за обмен на криптовалути в света, преди да съобщи за кражбата на 850 000 биткойна, което доведе до спирането ѝ.

За разлика от peer-to-peer транзакциите, централизираните борси често начисляват високи транзакционни такси за своите услуги и удобство, които могат да бъдат особено високи при търговия с големи суми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теглят жребия за бюлетината на изборите на 27 октомври (на живо)

В Централната избирателна комисия се  проведа жребият за номерата в бюлетината за гласуване за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., както и за определяне на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите на 27 октомври 2024 г. Жребиите се..

публикувано на 25.09.24 в 16:02

Общностният център за работа с деца в риск става социална услуга, финансирана от държавата

Създаденият преди година по програма "Развитие на човешките ресурси" с над 391 000 лева Общностен център за работа с деца в риск и техните семейства, продължава дейността си и през тази година вече като услуга, финансирана от държавата. За този период са обгрижени над 360 деца и техните семейства, с които са работили социални работници, психолози,..

публикувано на 25.09.24 в 15:40

В понеделник започва ремонт на пътя през местността Боровец

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец започва следващия понеделник, 30 септември. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на Община Варна. След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен маршрут при основния ремонт на..

публикувано на 25.09.24 в 15:36

Близо 900 хиляди румънци са посетили страната ни от януари, Варна е сред водещите дестинации

897 хиляди са румънските туристи, които са посетили България  от януари до юли 2024 г.  Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г., съобщават от Министерството на туризма.  Водещите дестинации сред тях са общините Варна, Несебър, Балчик и Столична община, информира заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева...

публикувано на 25.09.24 в 15:12

368 са кандидатите за депутати от варненския регион (СПИСЪК)

368 са кандидатите за депутати, които ще участват в парламентарния вот за Трети Варненски многомандатен избирателен район. Те са от 28 партии и коалиции, като на изборите на 27 октомври ще се яви и един независим кандидат - Николай Наков.  Водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна е Даниел Митов, а на тази на "Продължаваме промяната - демократична..

публикувано на 25.09.24 в 14:45

Тестват системата BG-Alert и сирените на 1 октомври

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара..

публикувано на 25.09.24 в 13:38
Агенция Вижън

Ден на отворените врати провежда Агенция за социално развитие Вижън

Ден на отворените врати провежда днес Агенция за социално развитие Вижън във Варна. Поканата е за един от офисите, където се предлагат социални услуги, този на ул. „Тодор Икономов“ №35. До 16.00 часа вратите остават отворени за всеки, който желае да се запознае с дейностите  на агенцията, която набира нови потребители, каза за Радио Варна..

публикувано на 25.09.24 в 13:02