Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво представляват борсите за криптовалути?

Снимка: pixabay.com

Борсите за криптовалути са платформи, които улесняват търговията с криптовалути срещу други активи, включително цифрови и фиатни валути. На практика борсите за криптовалути действат като посредник между купувач и продавач и печелят пари чрез комисиони и такси за трансакции.

На обичайните борси за криптовалути, например 100 лева могат да бъдат обменени за биткойн с еквивалентна стойност и обратно. По същия начин биткойн на стойност 100 лева може да бъде обменен за Етериум с еквивалентна стойност. Същата концепция може да бъде приложена към различни активи в зависимост от това какво се предлага от борсата.

Как се избира борса?

Първо, изберете борсата, на която искате да обмените валутите си. Преди да се регистрирате, проверете валидността, обменния курс, репутацията и безопасността на конкретната платформа за обмен. Може да разгледате и вече изготвено сравнение на крипто борси от експерти.

След като изберете предпочитаната от вас борса, регистрирайте се и преминете през процеса на регистрация (обикновено включва проверка на KYC/AML).

За да започнете да търгувате, трябва да преведете първоначалната сума пари по сметката. Някои борси могат да приемат плащания с кредитни карти, банкови преводи или други форми на плащане в замяна на криптовалути.

Централизирани срещу децентрализирани борси за криптовалути

Централизираните борси за криптовалути действат като трета страна между купувач и продавач. Тъй като се управляват и контролират от една компания, централизираните борси предлагат по-голяма надеждност. Основната част от всички сделки с криптовалути преминават през централизирани борси.

Децентрализираните борси за криптовалути (DEX) позволяват на потребителите да извършват транзакции от типа "peer-to-peer", без да е необходима трета страна или посредник. Поради някои от проблемите, свързани с централизираните борси, децентрализираните борси са предпочитани от някои потребители.

Децентрализираните борси обаче не улесняват търговията с фиатни валути за криптовалути.

Предимства на централизираните борси за криптовалути

Централизираните борси предлагат на начинаещите инвеститори познат и удобен начин за търговия и инвестиране в криптовалути. За разлика от използването на криптопортфейли и peer-to-peer трансакции, които могат да бъдат сложни, потребителите на централизираните борси могат да влизат в своите сметки, да преглеждат крипто балансите си и да извършват трансакции чрез приложения и уебсайтове.

Централизираните борси предлагат допълнително ниво на сигурност и надеждност, когато става въпрос за транзакции и търговия. Като улесняват транзакциите чрез разработена, централизирана платформа, централизираните борси предлагат по-високи нива на комфорт.

Недостатъци на централизираните борси за криптовалути

Централизираните борси се управляват от компании, които носят отговорност за авоарите на своите клиенти. Големите борси обикновено държат биткойни на стойност милиарди долари, което ги прави мишена за хакери и крадци.

Пример за такъв инцидент е Mt.Gox, която някога беше най-голямата компания за обмен на криптовалути в света, преди да съобщи за кражбата на 850 000 биткойна, което доведе до спирането ѝ.

За разлика от peer-to-peer транзакциите, централизираните борси често начисляват високи транзакционни такси за своите услуги и удобство, които могат да бъдат особено високи при търговия с големи суми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Церемония по награждаването на регата "Порт Варна" (ВИДЕО)

Преди малко завърши церемонията по връчването на наградите на призьорите в 48-та ветроходна регата "Порт-Варна".  Победителите в класовете и класиралите се на второ и трето място получиха купи.

публикувано на 25.08.24 в 18:01

Българо-украинска продукция „Краят на реката“ е единственият български филм, който участва в „Любовта е лудост“

Филмът „Краят на реката“, българо-украинска продукция, е единственият български филм, който участва в конкурсната програма на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Режисьорът на лентата Васил Барков е бесарабски българин и е преминал заедно с екипа си през предизвикателствата на пандемията, а сега и на войната в Украйна...

публикувано на 25.08.24 в 14:01

Един градус по-малко в температурата за понеделник

Ще е предимно ясно, до обяд слънчево, но сутринта на места ще има условия за намалена видимост или ниска облачност и в крайните югоизточни части на района не е изключено за кратко да превали. Следобед ще се увеличат средната и високата облачност, но валежи са по-малко вероятни.  През нощта ще духа слаб северен вятър, а утре умерен от североизток...

публикувано на 25.08.24 в 13:10

Трети ден Рила гори

Продължава пожарът в Рила, гасенето на пожара е изключително трудно заради високата надморска височина, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Пожарът бушува на територията на Националния парк над село Бистрица вече трети ден. Огнището е под Черни връх - в алпийската част на планината, на около..

публикувано на 25.08.24 в 13:07

Сезонни работници избягаха от работодателите си след седмица престой в Слънчев бряг

Сезонни работници,  наети от трети страни избягаха от работодателите си. За това съобщиха самите потърпевши хотелиери. Става дума за служители от Непал и Шри Ланка, които изчезнали без следа още след първата седмица престой в Слънчев бряг, предава NOVA. Към момента данните от полицията са, че изчезналите са четирима регистрирани у нас..

публикувано на 25.08.24 в 10:00

Започва Международната колоездачна обиколка на България

От днес до 29 август, четвъртък, ще се проведе 71-та Международна колоездачна обиколка на България. За повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно , да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Обиколката днес ще..

публикувано на 25.08.24 в 09:38
Снимката е илюстративна

Мъж обра жилище в София, докато собственичката е в него

26-годишен мъж е задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е в него. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Жената, която живее в апартамента, намиращ се на улица "Вардар", е заварила крадеца в спалнята си и го подгонила.  В опита си да избяга той е скочил и бил заловен от патрул на Трето полицейско..

публикувано на 25.08.24 в 09:35