Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: Твърдението, че държавата подпомага достатъчно туризма, не е вярно

| обновено на 09.04.22 в 15:12
Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Туристическият сектор има нужда от подкрепа тук и сега. Твърдението на финансовия министър Асен Василев, че туристическия бранш е достатъчно добре финансиран, не отговаря на действителността, каза в обзорното предаване „Позиция” депутатът от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова. Тя заяви, че предложенията, които са направили като опозиция, са били отхвърлени именно с тезата на управляващите, че туризмът у нас е подкрепен от държавата:

"Предложих да продължи мярката 60/40 за сектор туризъм и след 30-ти юни. Също така да продължат средствата за оборотен капитал и да се подпомогне сектора по отношение високите цени на електроенергията, защото тази част от разходите е с 50 на сто повече в сравнение с миналата година. Инфлацията е двойна, което води до двойно увеличение на продуктите. Отделно предложихме ДДС-то на хранителните продукти. Всички тези предложения бяха отхвърлени от управляващите."

По думите на Ангелкова е било отхвърлено и предложението 9-те процента ДДС да остане и за следващата година. Двайсет и пет милиона лева заложени в бюджета за мярката „35 евро на седалка” ще стигнат за около хиляда и няколко чартърни полета, каза бившият министър на туризма, като допълни, че през 2019-та чартърните полети на летищата Варна и Бургас са били 11 хиляди.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че все още няма анализ на правителството кои държавни бази са годни да се ползват, кои ще бъдат предоставени за тази цел. При обратната връзка с хотелиерския бизнес става ясно, че бройката на украинските бежанци по родните хотели е внушителна цифра и опасенията за това, че всички могат да бъдат настанени на нови, обитаеми места, остава високо.

"Държавата трябва да започне да изпълнява обещанието за изплащане на 40–те лева помощ на хотелиерите за настаняването на украински граждани, подали заявление за бежански статут. Хотелиерите не са получили нищо към момента. Обещанието е тези средства да започнат да се изплащат от средата на този месец. От област Бургас информацията от бранша е, че нито един собственик на хотел не е получил обезщетение по тази мярка”

По повод обявената подкрепа за кмета на Варна Иван Портних от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Николина Ангелкова заяви, че правителството през последните седмици демонстрира единствено репресии, немощ и некомпетентност. Според нея министър-председателят Кирил Петков нарушава Конституцията. Тя заяви, че  управляващите с репресии решават проблемите си, като пренасочват вниманието към представители на опозицията.

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл)

Малко по късно, стана ясно, че ще има парламентарно питане към правителството, което в понеделник от ПГ на ГЕРБ ще внесат по повод настаняването на бежанците от Украйна след края на май, когато започва летния сезон - съобщи във Варна бившият министър на туризма и заместник-председател на парламентарната комисия  по туризъм Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш. Питането е във връзка със заявеното от хотелиери, че след края на май, те трябва да освободят базите си за туристите. Ангелкова обясни, че 40-50 хиляди души с малки деца трябва да бъдат местени напред- назад. "Това е безумно и ще създаде напрежение. А ако не желаят да бъдат преместени насила, как ще бъдат преместени? Правителството трябва спешно да каже какво се случва и какво прави" - призова тя.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15